Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Vreau sa fac un pick-up

Badman

Postări Recomandate

• Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Badman

9

• hpavictor

4

• icar

3

• romicap

2

Top autori în acest subiect

Cred ca nu materialul din care e facut bratul conteaza ci greutatea cu care apasa pe disc ,acul dozei .La asta m`am referit ! Binenteles ca va exista o contragreutate reglabila .

Link spre comentariu
  • Administratori

asta am sa o stabilesc in functie de doza folosita, nu cred ca e greu, se poate pune sub doza un cantar de ala de buzunar si se regleaza in functie de specificatiile dozei.

Link spre comentariu

Daca vrei sa folosesti doza MM sau MC nu ai cum sa folosesti suspensiei magnetica pentru platan, mai ales platan din aluminiu. Un cetatean din SV si-a construit singur un pick-up. Motorul este corp separat fata de platan, a folosit un motor sincron alimentat printr-un convertor de frecventa. Initial platanul l-a confectionat din marmura dar marmura nu este chiar asa omogena si nu a putut echilibra dinamic platanul. Apoi a construit platanul dintr-un fel de granit ''sintetic'' adica pulbere roca macinanta amestecata cu o rasina, turnata in matrita apoi prelucrat pe strung. Cutia cu platanul si cutia cu motorul sunt asezate pe nisip intr-o cutie mai mare. Antrenarea se face cu curea. Si cea mai nostima chestie: pick-upul are doua brate dispuse la 90 grade, unul cu doza MM si unul cu doza MC.

Link spre comentariu
  • Administratori

intre timp m-am gandit sa fac patanul din lemnce are suspensia cu doza magnetica ? ea va fi undeva la vro 5-10cm sub placa in axul principal iar sus nu va exista nici un fel de camp magnetic

Link spre comentariu

Ai un magnet care se invarte deci va genera un camp magnetic rotitor, posibil sa induca ceva in doza. Daca zici ca poti ecrana magnetii totul este ok.

Link spre comentariu

Bratul si articulatia , ca si motorul nu cred ca pot fi făcute fără eforturi mari , fiind exclus o producție de serie mică in România .

Nu stiu ce sa zic despre eforturi pt ca nu eu l-am facut, dar se poate face.https://www.dropbox.com/sh/1iwdw73zgtf3lav/hphaVili56Din cate vad multe dintre piese sunt oarecum simplu de fabricat in serie.Din pacate nu am putut face poza la tot pick-up, era greu de scos din debara si faceam prea mare deranj pe capul omului. Am scos doar bratul si l-am dus acasa sa il pozez.Are un intreg sistem hifi diy facut pe vremea comunismului, magnetofon, casetofon, pickup, amplificator, tuner, boxe.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am construt un puc-up, prin anii 80, il am si acum. Motor asincron, transmisie prin curea, brat cu suspensie unica, antirezonator cu ulei, antiskating. Platanul, cam de 3 kg, a fost de la un pikup cehesc, daca imi aduc bine aminte. Motorul era pe arcuri, iar lagarul axului din teflon grafitat, cu o bila de rulment pe care se sprijinea axul platanului.La inceput am folosit doza capacitiva, apoi una magnetica, dupa ce am schimbat bratul cu unul din fibra de carbon, luat de-a gara din comert, ca piesa de rezerva. Bratul initial era din sticlotextolit. Am avut unul din teava de aluminiu, in S cu trei lagare, dar am renuntat la el.Picupul a fost testat cu discul test scos de Electrecord si s-a comportat exceptional, cu ambele doze.Cu putina munca si acuratete se poate face.

Link spre comentariu

Mi-a placut ideea de platan de lemn, eu as incerca sa fac o sectiune printr-un trunchi de copac, perpendicular pe ax, astfel incat dupa finisare sa se vada liniile din sectiune. Desigur o esenta nobila va da un plus de valoare obiectului. Platanul ar trebui desigur sa aibe un miez metalic, si lemnul lucrat cu atentie intrucat intr-o astfel de sectiune acesta crapa foarte usor.

Link spre comentariu

Doza a fost realizata de mine. Doua sirme de cupru aplatizate cu acul intre ele. Treaba extrem de simpla. Din pacate nu am poze cu doza, nu mi-a trecut prin cap sa fac asa ceva, iar acum, dupa atitia ani nu mai am nici doza. O sa fac ceva poze la pikup, ala mai exista, in forma finala, ca piesa de muzeu.

Link spre comentariu

Deci ati folosit doza pe post de capacitate variabila într-un oscilator (doua pt stereo) si ati obtinut semnal MF? Sau ati folosit-o ca un microfon cu condensator clasic?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări