Vlad Mihai Postat Ianuarie 14, 2014 Partajează Postat Ianuarie 14, 2014 Buna seara, vreau sa va prezint cel mai recent proiect realizat de mine si terminat aproape in totalitate, mai am de facut documentatie ca e pentru facultate(pe post de examen). In pricipiu este vorba de o masina cu 2 motoare de curent continuu micute ele dar cu reductoare si pentru ce am avut nevoie e perfect, motoarele sunt controlate cu o punte H bazata L293D, nucleul principal este PIC18F458 care comanda si monitorizeaza totul. Comunicatia este de tip serial RS232 cu ajutorul unui modul bluetoth HC-05. Pe calculator am realizat o interfata grafica in LabView ce permite controlul si monitorizarea unor parametri ca temperatura mediului ambiant, tensiune acumulator, si un senzor de lumina realizat cu o fotorezistenta. Acumulatorul este unul de tip Li-ion dintr-un laptop cu 4 celule inseriate, urmate de un o sursa buck care scade de la 16V la 8-9V cat am nevoie pentru motoare. Ce face masina: -e controlabila de la distanta; -am implementat un modul autonom, dar nu e chiar in regula momentan ca am folosit doar un senzor cu ultrasunete hc-sr04, momentan in acest mod autonom, masina evita obiecte aflate la 30cm distanta si le ocoleste la stanga, urmeaza sa mai lucrez aici. Am lucrat singur la ea in mare parte si programare si interfata grafica si hardware, dar pe partea de soft nu pot sa nu amintesc de thunderer care mi-a dat sugestii si Liviu M care m-a invatat cu LabVIEW. Atasez niste imagini: Interfata grafica Cablaj placa centrala 3d subir fotos gratis si un video cand o controlam de pe calculator: http-~~-//www.youtube.com/watch?v=_y_hfj31Qog Link spre comentariu
adicontakt Postat Ianuarie 14, 2014 Partajează Postat Ianuarie 14, 2014 din partea mea Jos Palaria sper sa iei examenul cu brio Link spre comentariu
giongiu Postat Ianuarie 14, 2014 Partajează Postat Ianuarie 14, 2014 Bravo Mihai! Cand ai timp, pune si un filmulet cu jucaria. Tot respectul pentru incercarile si reusitele tale. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Ianuarie 14, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2014 Multumesc! am atasat la finalul postului un link. Vedeti aici: Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 16, 2014 Partajează Postat Ianuarie 16, 2014 Felicitari pentru reusite! Frumos proiect! Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 16, 2014 Partajează Postat Ianuarie 16, 2014 Super tare! Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Ianuarie 16, 2014 Partajează Postat Ianuarie 16, 2014 Bravo. Felicitari. Ii faci si caroserie sau o lasi asa "dezbracata"? Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 17, 2014 Partajează Postat Ianuarie 17, 2014 Pai se pare ca este un "off-road", nu vezi ca si senzorul ultrasonic este un pic accidentat?! @Vlad Mihai, cat de fiabil este senzorul ultrasonic? Din cat m-am jucat eu cu el, era nevoie sa fie destul de perpendicular pe suprafata vizata ca sa aiba citiri reale (adica distanta adevarata masurata).In fine, daca tu il folosesti doar pentru detectie obstacol posibil, cred ca este bun asa cum este acuma.O idee (cam costisitoare): un "range finder" cu laser ar putea sa fie folosit sa-ti dea o imagine la 360 grade in jurul robotului. Il desfaci, scoti modulul laser cu electronica si-l legi la PIC (va trebui sa afli ce protocol de comunicatie are). Il fixezi in varful robotului pe 2 tije cam la 5-10 cm deasupra (batand in jos). Dedesubt, sub spot, pui o oglinda la 45 grade care se roteste continuu (cu un motoras mic) cam 2-3 rotatii pe secunda, asta permite laserului fix sa scaneze 360 grade in jurul robotului. Daca pui un marker (optocuplor de rotita mouse) vei stii unde este pozitia inainte. Ai sa analizezi info primita si PIC decide pe unde conturneaza obstacolul. Am lucrat la un astfel de proiect acum ceva ani. In caz ca te intereseaza, pot sa fac niste poze.PS: ai grija ce tip de laser are "range finder"-ul, unele lasere sunt daunatoare ochilor. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Ianuarie 17, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 17, 2014 Buna dimineata, thunderer stiu la ce te gandesti dar din pacate doar un singur senzor ultrasonic bun am, stiu si de chestia cu laser, am citit, momentan nu am timp sa dezvolt asa ceva, iti multumesc pentru idee. Ideea e ca trebuia sa gaseasca un obstacol si sa il evite ceea ce am facut deja. O sa ma gandesc sa il dezvolt dar dupa sesiune, oricum in caz de ceva iau legatura cu tine. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Mai 11, 2014 Autor Partajează Postat Mai 11, 2014 Revin cu ceva noutati.... am inlocuit toata partea hardware de pe masinuta, si am folosit un atmega328 acum. Masina o controlez de pe o platforma de echilibru ....nintendo wii. atasez un link cu un filmulet. https://www.youtube.com/watch?v=nj-RmwY834M&feature=youtu.be Link spre comentariu
Mircea Postat Mai 11, 2014 Partajează Postat Mai 11, 2014 Na, ca mi-ai luat-o inainte... aveam si eu in plan sa controlez o barcuta cu un accelerometru. Mai mult pentru experiment si pentru copii. Bravo pentru perseverenta si reusite!!! Vad ca te semnezi Inginer, inseamna ca esti pe piata de munca acum? Toate cele bune! Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Mai 11, 2014 Autor Partajează Postat Mai 11, 2014 Salutare, pai am calificare(diploma) de inginer in acest domeniu, si da sunt oarecum pe piata de munca(am un job de operator introducere si validare date-dar e doar de moment).... sunt in continua accensiune as putea zice(sper ca am inteles bine intrebarea). Sa mentionez ca la proiectul de mai sus placa de echilibru comunica cu LabVIEW prin bluetooth si apoi LabVIEW trimite prin bluetooth comenzile la masina. Am folosit un singur terminal bluetooth pe pc la care am asimilat TX la masina si RX la platforma. Numai bine! Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Iulie 11, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 11, 2014 Buna ziua, inca o dedicatie pentru thunderer, am prezentat masina la o sesiune de comunicari stiintifice si am castigat premiul I, si am inceput sa lucrez la o varianta de upgrade, cu motoare BLDC inrunner, tot felul de senzori de proximitate, sasiu de duraluminiu de 10mm grosime etc. atasez un video:https://www.youtube.com/watch?v=YrXvF37jrzs Link spre comentariu
Liviu M Postat Iulie 11, 2014 Partajează Postat Iulie 11, 2014 Ce misto e! Felicitari!(M-am uitat si eu, desi era pentru altcineva). Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat Iulie 11, 2014 Autor Partajează Postat Iulie 11, 2014 Liviu M, e public, oricum ai si tu meritul tau ca ai avut rabdare sa ma inveti un pic de programare, si partea de LabVIEW care datorita tie mi-a reusit. De multumit nu stiu cum sa fac asta, dar tot postez un functie de timp ceea ce realizez sperand sa compensez ceea ce m-a invatat forumul. Numai bine. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum