cirip Postat Ianuarie 27, 2014 Partajează Postat Ianuarie 27, 2014 @florint,Iesirea DDSului este in curent. Asta inseamna ca tensiunea de iesire este dependenta de impedanta de sarcina. Din acest motiv, impedanta de intrare a filtrului are influenta asupra tensiunii masurate.La pagina 5 din foaia de catalog spune ca o valoare tipica de utilizare este ca DACul de iesire sa scoata 10mA cand este incarcat cu valoarea digitala maxima (Full Scale). De aici se poate deduce valoarea de varf a tensiunii in functie de rezistenta de sarcina.Daca ai variatii mari de tensiune in fct. de frecventa, m-as uita intai la impedanta de intrare a filtrului. Chiar si o banala simulare in LTSpice ar putea clarifica situatia.Cirip Link spre comentariu
nico_2010 Postat Ianuarie 27, 2014 Partajează Postat Ianuarie 27, 2014 Incearca filtrul din atasament. Cel putin din simulari prezinta o impedanta (49.8 ohm) aproape constanta pana la 34MHz, ca urmare si nivelul de tensiune la iesire va fi relativ constant.O alta solutie ar fi sa folosesti ALC cu 2N7000 inseriat cu rezistenta Rset (care stabileste nivelul curentului de iesire din DAC). 40MHzLPF_Butterworth.pdf Link spre comentariu
florint Postat Ianuarie 27, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2014 Se pare ca bulibaseala filtrului de iesire din modul a dus la scaderea pretului la mai putin de jumatate din cat face circuitul AD9850 simplu.Am sa vad cum se prezinta tensiunea la iesirea din AD9850 deoarece mi se pare mai greu sa dezlipesc componente SMD.Am incercat sa simulez un ALC cu AO din LtSpice, ce se gasesc la TME in capsula DIP LT1223, folosit de altii la un generator de semnal cu AD9850 dar cu alte filtre pe iesire. Am sa caut documentatia si o postez. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Ianuarie 27, 2014 Partajează Postat Ianuarie 27, 2014 Uite si varianta de ALC pentru AD9850 Link spre comentariu
florint Postat Ianuarie 27, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2014 Eu am gasit astea (solutii asemanatoare): http://www.k8iqy.com/miscellaneous/18db ... ddsamp.htm http://www.njqrp.org/dds/DDS%20Daughter ... 201.5c.pdf Iar aici tipul sunteaza in loc sa dezlipeasca piesele de la filtru si adauga altul http://www.pongrance.com/DDS-9850-exp-manual.pdf Link spre comentariu
nico_2010 Postat Ianuarie 27, 2014 Partajează Postat Ianuarie 27, 2014 Cu o mana buna si o lupa adecvata poti dezlipi filtrul existent pe modul si rezistentele de 200, respectiv de 100 ohmi (pe care le inlocuiesti cu 50 ohm -la IOUTA din DDS-, respectiv 24 sau 27 ohm), apoi conectezi o bucata de RG174 la rezistenta de 50 ohm si celalalt capat al cablului la un filtru adecvat (cum este cel pe care l-am postat) si la iesire vei avea o tensiune RF de circa 0.56Vpp (-1dBm/50ohm), pe care o poti amplifica cu o varianta de amplificator ca cea din atasament, sau cu un amplificator monolitic pana la un nivel adecvat nevoilor tale. COMBO 2N5109 Schematic and Layout.pdf Link spre comentariu
florint Postat Ianuarie 27, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2014 Acum stau si ma uit la schema si vad ca la iesirea IOUTB am o rezistenta de 100 ohmi daca pun alta in paralel de 100 ohmi nu este bun? De unde stie nenea transceiverul ca are sinus sau cosinus la "nas" ? Ca doar nu sunt fazate toate.Pentru mine ar fi mai usor decat sa ma bag cu "letconul" in el. Link spre comentariu
nico_2010 Postat Ianuarie 27, 2014 Partajează Postat Ianuarie 27, 2014 Pe IOUTB trebuie sa ai 25 ohm (mai adaugi 3 rezistente de 100 ohm in paralel pe cea existenta), iar pe IOUTA adaugi o rezistenta de 68 ohm peste cea existenta. Dupa aceste operatii, modifici valorile filtrului sau, pur si simplu scoti bobina si cei doi condensatori care sunt conectati la fosta rezistenta de 200 ohm Link spre comentariu
florint Postat Ianuarie 27, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2014 Nu am vazut sa scrie nicaieri ca la iesirea lui IUOTB trebuie impedanta la jumatatea lui IUOT. M-am uitat in documentatie si vad ca la iesire sunt doua tranzistoare idenpendente pentru IOUT si IOUTB. Ar trebui musai sa fie impedanta lui Z_IOUTB=Z_IOUT/2? Link spre comentariu
M1cutzu Postat Ianuarie 27, 2014 Partajează Postat Ianuarie 27, 2014 Nu trebuie sa fie jumatate, trebuie sa fie aceeasi impedanta, ca sunt iesiri balansate; rezistenta de 50 ohm e in paralel cu sarcina de 50 ohm, iese 25ohm la fel ca pe cealalta iesire.In mod normal se face cum am spus mai sus, arunci rezistoarele si pui un balun 1:1 cu intrarea intre IOUTA si IOUTB si iesirea catre un filtru LPF, iar de la iesirea acestui LPF iei semnalul. Varianta folosita pe acest modul, cu terminarea unei iesiri pe rezistor si culegerea semnalului de pe cealalta iesire e un artificiu, probabil ca sa evite costurile si spatiul ocupat pe PCB de catre un balun de banda larga (care nici nu poate cobora in frecvente joase). Link spre comentariu
nico_2010 Postat Ianuarie 27, 2014 Partajează Postat Ianuarie 27, 2014 Varianta folosita pe acest modul, cu terminarea unei iesiri pe rezistor si culegerea semnalului de pe cealalta iesire e un artificiu, probabil ca sa evite costurile si spatiul ocupat pe PCB de catre un balun de banda larga (care nici nu poate cobora in frecvente joase).Variantele de module comercializate pe eBay (indiferent ca este vorba de AD9850 sau (9851) sunt aplicarea (aproape) directa a schemei furnizate de producator pentru modulul de evaluare propriu cu AD9851, inclusiv filtrul trece-jos (fig.24 de la pag.21). Am scris "aproape" pentru ca originalul este comandat prin portul paralel al PC-ului si, ca urmare, mai are alte componente adiacente (inclusiv mufe BNC). Si, ca idee, modulele din seria prezentata in atasament au fost copiate de la elechouse.com. Link spre comentariu
florint Postat Ianuarie 27, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2014 Am la dispozitie 3 inele de ferita:2 buc diametru exterior 23mm; diametru interior 12mm; grosime 6,5mm1 buc diametru exterior 28mm; diametru interior 16mm; grosime 7,5mmluate cu gandul sa-mi fac balum pentru antena/antene chiar daca nu stiu din ce material sunt (frecventa suportata?) dar am sa vad daca se incalzesc.Razvan balumul realizat de tine pentru AD9850 ce date constructive are?LE: Stiu ca trebuie sa arate ceva in genul unui traf push-pull cu nr. spire in secundar egal cu numarul total al celor doua jumatati (adunate) din primar (cu priza mediana la masa). Corect? Link spre comentariu
nico_2010 Postat Ianuarie 27, 2014 Partajează Postat Ianuarie 27, 2014 @florint: daca nu cunosti caracteristicile torurilor o sa fie palpitant! Cel putin au marcaje colorate (puncte de vopsea) pe ele? Pot fi foarte bine toruri pentru joasa frecventa (pana in 400kHz) pentru surse in comutatie si atunci nu ai facut nimic. Ca idee, un balun poate fi facut pe un tor 37-43 bobinand 3 x 8 spire (3 fire torsadate). Explicatii gasesti si aici: http://www.m0rjd.co.uk/Old_DDS_Types.html. O alternativa ar fi sa cauti in targ amplificatoare de antena care au un miez binocular pentru realizarea balunului de adaptare de la 75 ohm la 300 ohm si sa-l folosesti. La -1dBm (cca. 0.8mW) nu se vor incalzi cu siguranta, dar daca torurile sunte cele din prima categorie, atunci nici semnal la iesire nu prea vei avea. Link spre comentariu
florint Postat Ianuarie 28, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2014 Multumesc @nico_2010!De la magazinul de la care mi le-am luat nu stiu nimic de ele deoarece au aceeasi vechime cu perlele de ferita adica de peste 20 de ani si nu au nici puncte de vopsea. Sunt curate adica negre :)Dar costand 3 lei una am zis sa le iau sa vedem ce sunt cu ele.Ca alternativa mai am la dispozitie bara de ferita de la antenele din radio vechi. Link spre comentariu
M1cutzu Postat Ianuarie 28, 2014 Partajează Postat Ianuarie 28, 2014 Eu am folosit un miez Amidon BN-2402-43, 4 spire in primar si 4 in secundar.Miezul binocular pentru antene TV are permeabilitate mica, nu e bun pentru aplicatia de fata, ar necesita prea multe spire ca sa obtii o reactanta suficienta a infasurarilor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum