florint Postat Ianuarie 13, 2014 Partajează Postat Ianuarie 13, 2014 Buna. Am indicativul YO8TFF si nu-l cautati in call book-uri ca luceste de nou ce este ceea ce inseamna ca sunt incepator si sa ma iertati de eventualele greseli. Am ales acest forum pentru prezenta construirea kit-ului G11 de la Genesis in varianta cu filtrele pentru benzile 160m-6m deoarece pe alte forumuri ce activez acesta este mai bine structurat in ce priveste radioamatorismul Comanda la kit a fost data pe data de 3 decembrie 2013 si am intrat in posesia lui in 31 decembrie 2013 dupa ce am platit un TVA de 117 dolari de ma cocosat. Tocmai cand ma pregateam pe data de 2 ianuarie 2014 sa ma apuc de construirea lui am constatat lipsa perlelor de ferita si m-am oprit pana am reusit achizitionarea unor perle vechi de 20 ani de la faimoasa firma de la Urziceni. Tocmai am ajuns la partea de rejectie a imaginii si de testare la receptie fara filtre (urmeaza placa cu filtre), dar imi trebuie o antena. Acum m-am gandit la una in bucla magnetica si am gasit una interesanta aici http://www.btv.cz/media/produkty/mla/ml ... g_rev1.pdf dar nu-i vad cuplajul (gamma, bucla sau tor ferita) Planul de realizare ar suna in felul urmator: - G11 plus filtre benzi 160m-6m - placa de baza LS-373 luata de aici http://www.itx-france.com/catalog/carte ... ?infoBox=0 la super pretul de 60 euro plus 59 de euro transportul - placa de sunet - deocamdata ma gandesc la una pe usb cu SNR>100dB si 24bit/96kHz minim; - alimentare prin UPS http://www.mini-box.com/picoUPS-120-12V ... tegory=981 pentru placa de baza si de acumulator 7Ah sau 10Ah pentru SDR -monitor touchscreen de 7" - sasiu si carcasa frumoasa Un unboxing al kitului watch?v=AwzbfY3lkLA Link spre comentariu
M1cutzu Postat Ianuarie 13, 2014 Partajează Postat Ianuarie 13, 2014 Hai ca iti raspund si aici, ca vad ca au aparut ceva chestii noi. Pentru ajustarea rejectiei imaginii si chiar pentru ajustarea S-metrului iti recomand sa construiesti acest generator de semnal, e banal si daca respecti valorile pieselor ar trebui sa ai un semnal apropiat de 50uV ca sa poti calibra S-metrul: http://www.norcalqrp.org/files/NorCal_S9_Assy_V1.pdf Eu am ajustat S-metrul facand calculele de castig si atenuare pe tot traseul semnalului, iar cand am pus generatorul pe intrare era la 3dB mai jos (jumatate de grad S) fata de calculele teoretice. Folosesc cristale de 7.2MHz si 14.318MHz pentru el. Pentru receptie poti folosi un fir de cativa metri intins la geam - eventual cu un UnUn 9:1 daca ai ceva ferita pe care sa il faci, cred ca antena magnetic loop e un proiect putin prea ambitios avand in vedere ca nu ai nici transceiverul pus la punct. Nu gasesti o placa de baza mini-ITX mai ieftina ? Ex: 215 RON, din Romania: http://www.okazii.ro/componente-compute ... a140508338 Eu folosesc un Audigy SE, e ieftina (50 lei SH) si OK pentru SDR (96KHz @ 24bit, 100dB SFDR). Pentru cativa decibeli nu are sens sa te agiti, Flex Radio recomanda pentru modelul lor vechi ce folosea placa de sunet a PC-ului (SDR-1000) Delta 44 si Edirol FA-66, care au 99 respetiv 102 dB SFDR. Oricum in zona accesibila de pret mai mult de 108dB nu o sa gasesti, iar sa torni bani in asa ceva nu are sens - pentru ca exista chestii gen M2tech Joplin cu 122dB SFDR (ADC la 320KHz 32bit) dar e 2150EUR bucata si e doar ADC. Intre extreme exista placi ce folosesc ADC-ul AK5394 - E-MU 1616m sau Lynx L22, pe astea le gasesti la 200-500 dolari si ofera 117/120dB SFDR, dar si asa parca e prea mult pentru a nu avea nevoie sa dezactivezi preamplificatorul la semnale mari. Placile de sunet onboard chiar de se lauda cu 24bit vor merge in 16bit si mai bine de 85-90dB SFDR nu ofera, singura chestie e ca vezi spectrul de 192KHz in loc de 96KHz ca la mine - lucru nu neaparat util in practica, pentru ca semnalele puternice apropiate cumulate de pe 192Khz ineaca mai usor un ADC, iar in majoritatea benzilor 96KHz e suficient sa iti acopere "centrul de activitate" al unei benzi. Daca te mai pot ajuta cu ceva legat de SDR, nu ezita, ca mi-am batut si eu capul cu ele. Razvan YO9IRF. Link spre comentariu
florint Postat Ianuarie 13, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2014 Multumesc Razvan.Am analizat intre cele trei forumuri si a iesit castigator asta unde sa impartasesc din peripetiile constructiei.Am ales sa iau placa de 3,5" din mai multe motive printe care pretul de 60 euro pentru o placa de 3,5" noua care este mult mai mica decat una mini-ITX si ce are si porturi gpio ce pot fi folosite in viitor ca intrari sau iesiri digitale m-a convins. Oricum este peste placa Asus Moca-AR si conteaza foarte mult spatiul.Multumesc foarte mult pentru schema generatorului de semnal. Aici eram in mare impas.Probabil ca microprocesorul si placa de sunet (cred ca pe usb) respectiv memoria vor fi second.Am sa fac niste poze si la placa de baza.De maine intru la filtre cu treaba pana adun piesele la generatorul de semnal. Link spre comentariu
florint Postat Ianuarie 18, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 18, 2014 Am incercat sa simulez un altfel de generator de semnal pentru calibrarea S-metrului.Ce ziceti este ok? Link spre comentariu
M1cutzu Postat Ianuarie 19, 2014 Partajează Postat Ianuarie 19, 2014 Pentru precizia calculelor, trebuia sa termini tot lantul de atenuatoare cu un rezistor de 50ohm ;).Problemele pe care le vad:1. stabilitatea oscilatorului cu LTC1799 suficienta cat sa poti face masuratori2. linearitatea raspunsului al nivelului de iesire odata cu frecventa; as face pariu ca la 20MHz nu mai ofera aceeasi amplitudine ca la 2MHz3. capsula lui LTC1799 e mica, nu e usor de lipit daca nu ai scule sau experienta4. potentiometrul pentru reglajul frecventei va trebui sa fie multitur, sau sa folosesti un comutator si sa imparti plaja de frecvente in mai multe game, ca sa ai precizie.Toate sunt subiecte de investigat la executia practica, dar executat cu grija cred ca iese un generator de semnal simplu si foarte util. Daca tot esti acolo, fa si iesiri de semnal mai puternic, 9+20dB, 9+30dB, 9+40dB, 9+50dB, 9+60dB, util sa vezi unde se satureaza ADC-ul. La mine peste 9+40dB moare, maxim 9+50dB daca e banda curata. Link spre comentariu
florint Postat Ianuarie 19, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 19, 2014 Multumesc Razvan pentru idei si indrumare. Cei de la Liniar se lauda ca poate inlocui cu succes cristalele cu quartz, dar o sa vedem. Ma gandesc sa fac pentru fiecare nivel cate un atenuator sau doua sa nu pun atatea in cascada cred ca va fi mai usor sa termin cu 50 ohmi iar pe urma este si mai usor de calibrat (inlocuit rezistente) fara sa afecteze nivelul la celelalte. Initial m-am gandit la potentiometru dar stiind ca este greu sa reglezi rezistenta cu el m-am gandit dupa ce am postat sa pun multitura cu jumperi la capete sa se poata masura rezistenta pentru cei ca mine care nu detinem initial un frecventmetru si regla cat mai bine frecventa pe banda dorita. Pentru lipit calsula lui LTC1799 am lupa si statie de lipit cu varf destul de subtire. Chiar daca am sa stradui un pic dar este numai unul si merita toata atentia. Ma apuc de treaba sa fac simularile pentru noile atenuatoare si un proiect in eagle sau dex http://www.kov.com/ cu tot cu pcb. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Ianuarie 19, 2014 Partajează Postat Ianuarie 19, 2014 La acest integrat semnalul la iesire este puetrnic cazator cu frecventa in intervalul 0.1-30 mhz, deci numai pentru masuratori nu e indicat. Apropo, semnalul la iesire este dreptunghiular nu sinus!Je Link spre comentariu
florint Postat Ianuarie 19, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 19, 2014 Problema cu stabilitatea o rezolv cumva dar sa fac sinus din dreptunghiular nu-i prea simplu.Are influienta armonicile impare la reglarea S-metrului? Link spre comentariu
florint Postat Ianuarie 19, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 19, 2014 Stabilitatea tensiunii de iesire cred ca se poate rezolva cu ajutorul a 6 buffere in paralel (74HCU04). Link spre comentariu
M1cutzu Postat Ianuarie 20, 2014 Partajează Postat Ianuarie 20, 2014 Semnalul il faci sinusoidal trecandu-l printr-un filtru LC trece-jos - alta problema, daca filtrul are riplu in banda de trecere ti-a dat calculele peste cap. Dar ai noroc, oricum receptorul are filtre trece-banda la intrare, nu ai nevoie de nimic.E buna ideea cu 74HCU04, dar urmareste tensiunile de prag pentru fiecare nivel logic, poate e mai practic sa faci un buffer simplu cu un 2N7000 / BS170 / orice mosfet de comutatie. Atentie, iesirea lui LTC1799 nu e compatibila TTL, trebuie sa te uiti putin cu osciloscopul pe ce iti iese.Alternativa: cu 5 USD iei un modul AD9850 de pe ebay, care e mai potrivit scopului - desi si el necesita cateva modificari pentru a functiona OK, scoate un semnal mai constant in frecventa si merge pana la 40MHz. Si ai nevoie si de un PIC / ATMEGA ceva care sa il controleze, si ceva cunostinte de programare etc etc .Tragand linie, mi se pare o complicatie inutila, daca ai calibrat s-metrul intr-o banda mai din mijlocul spectrului (7MHz sa zicem) nu va avea eroare mare nici in celelalte, oricum inobservabila in utilizare normala. La fel e si pentru rejectia imaginii, oricum PowerSDR si clonele lui (ca si GSDR e tot pe un PowerSDR vechi bazat) are WBIR si scoate automat imaginile chiar daca rejectia hardware e modesta. Link spre comentariu
florint Postat Ianuarie 20, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 20, 2014 Multumesc Razvan pentru ideea cu cele 2 tranzistoare mosfet (practic tot asta are si un buffer).Am cautat aseara pe ebay si AD9850 si mi se pare cea mai buna idee cu aproximativ 15$ il iau cu tot cu oscilator si piesele de pe langa el ca sa-l comand direct cu microcontroller. Am placa de dezvoltare cu ATMEGA644p si ATMEGA16 respectiv cu PIC18F4550 ce m-ar ajuta sa-mi realizez un DDS.Dar acum caut varianta mai rapida si mai ieftina.Intradevar LTC1799 nu are iesire TTL dar alimentat la 3V va fi cat de cat compatibil TTL cred cu 3V. Link spre comentariu
florint Postat Ianuarie 20, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 20, 2014 Am gasit mai ieftin pe ocazii asa ca pun la treaba placile de dezvoltare sa-mi fac treaba. Link spre comentariu
florint Postat Ianuarie 23, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 23, 2014 Am primit modulul AD9850. Am doua variante rapide de comanda a acestuia fara sa-mi bat capul cu programarea atmega&pic. Vazand ca este posibila programarea prin comunicarea paralela m-am gandit la dipswitch-uri si am cautat daca si altii s-au gandit si am gasit: http://blog.riyas.org/2014/01/controlli ... odule.html iar alta varianta la care m-am gandit este la raspberry pi si binenteles s-au gandit si altii: http://asliceofraspberrypi.blogspot.ro/ ... ry-pi.html tipul a facut un Wobbulator cu raspberry pi. Din cate am citit iesirea lui AD9850 scoate sinus cu 0,6Vpp adica 0,21V la unii si acum urmeaza intrebarea tare deoarece nu am gasit sa scrie nicaieri daca valorile de tensiune pentru calibrarea S-metru sunt varf la varf sau valori efective de exemplu la S9 avem 5uV valoare efectiva (rms)? Link spre comentariu
florint Postat Ianuarie 26, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 26, 2014 O sa-mi raspund singur. Daca nu este trecut expres notatia mVpp ori uVpp atunci sunt tensiuni rms. Am reusit cu atmega644p (sanguino) sa comand si sa vad ca functioneaza modulul AD9850. Acum am sinus dar amplitudinea dupa 10Mhz are de suferit iar dupa 20Mhz scade rau pana la 184mVpp. Pentru cine are nevoie am gasit un alt proiect de vobulator Link spre comentariu
M1cutzu Postat Ianuarie 26, 2014 Partajează Postat Ianuarie 26, 2014 Vezi ca ziceam de niste modificari la AD9850 ca sa scoata semnal mai liniar in frecventa. In principiu trebuie scos filtrul LPF instalat, scoase 3 rezistente (doua de 200ohm si una de 100ohm) si montat un balun pe iesire. Modulul AD9850 nu e proiectat sa debiteze pe 50ohm (sau pe orice fel de impedanta redusa) Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum