Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sarcina rezistiva 2500 w

Vizitator cristichihaia

Postări Recomandate

Vizitator cristichihaia

Salut am nevoie de o sarcina care sa absoarba la 12,5 V curenti incepind de la 10 pinA LA 200 A reglabili in praguri de cite 10 adica 0 - 10 - 20 - 30 ... nu importa puterea disipata deoarece durata este mica (maxim 5 - 10 sec).In afara de becuri h4 auto, citisem ca ar fi variante cu tranzitori mos parca ...Daca ma poate ajuta cineva ...va multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• andreivlad1999

3

• cristian_draghiescu

2

• ratza

1

• dan cod

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator cristichihaia

multumesc ,insa nu cred ca este ceea ce vreau .Am facut o schema pentru exemplificare , eventual cum construiesc niste rezistori sa obtin cele din fisier ...

post-31603-139829738683_thumb.jpg

Link spre comentariu

Ai nevoie de 10 rezistori de 0.625 ohmi la 250W sau 40 de rezistori de 2.5 ohmi si minim 62.5W. Daca alegi varianta cu rezistori de 2.5 ohmi atunci ii pui in paralel cate 4 ca sa obtii 0.625 ohmi.Se gasesc rezistente bobinate montate intr-o carcasa de aluminiu. Pe eb*y am vazut de 2.5 ohmi /100W dar o rezistenta este 6.7 usd asa ca 40 de bucati depasesc 250 de USD. In plus ai nevoie si de un radiator pe care sa montezi cele 40 de rezistente. Radiatorul trebuie sa fie capabil sa disipe cei 2500W. N-ar strica si un ventilator de racire.Solutia este foarte costisitoare.Ca sa-ti faci singur rezistentele ar trebui sa cauti niste tuburi de ceramica pe care sa bobinezi o sarma de nichelina sau kanthal dimensionata corespunzator pentru a disipa cei 250W/rezistenta. Bobinaful nu il faci clasic (spira langa spira) ci il faci cu spira in forma de triunghi pentru a disipa caldura mai eficient. Spirele adiacente vor fi rotite una in raport cu cealata tot din considerente de disipare eficienta a caldurii. Trebuie si un ventilator care sa raceasca rezistentele.

Link spre comentariu

cristichihaia:Foarte potrivite scopului dvs. ar fi ramele de rezistenţede frânare tramvai/troleibuz, rezultate în urma casăriloracestor tipuri de vehicule.O altă soluţie (mai dificil de pus în practică) ar putea ficonfecţionarea unui aşa-numit "reostat electrochimic"(Principiul de funcţionare reiese din însăşi denumirea sa).Deoarece lucraţi cu rezistenţe de valori mici (cuprinseîntre 1,25 Ω şi 0,0625 Ω), atât rezistenţele de contactterminal-cablu cât şi cele ale cablurilor de legătură vorfi de o importanţă deosebită.

Link spre comentariu

Legaturile trebuie sa fie ferme si cablurile de legatura trebuie dimensionate corespunzator. Curentul ce le parcurge este mare si orice contact imperfect duce la o cadere mare de tensiune.

Link spre comentariu

Atenţie, datorită filamentelor iniţial reci, şocul decurent din momentul cuplării becurilor va fi mult maimare decât curentul în regim permanent stabilizat !(adică cei 200 A preconizaţi de dvs.)

Link spre comentariu
Vizitator cristichihaia

Asta stiu ,insa tocmai din acest motiv am ales varianta cuplarii pe rind.In alta ordine de idei nu voi folosi sarcina la maxim de prima data ci voi creste progresiv din comutatoare pina la consumul de care am nevoie...

Link spre comentariu

Pt. ce anume o sa folositi sarcina rezistiva?Am vazut pe youtube un filmulet in care cineva testa alternatoarele auto direct de pe bornele bateriei.Avea un aparat cu un buton in mijloc si cu 2 indicatoare: ampermetru si voltmetru.Aparatul era conectat cu 2 clesti pe bornele bateriei si din buton regla curentul.De exemplu daca avea pe masina alternator de 80A, regla aparatul la 80A si citea ce tensiune furnizeaza...trebuia sa scada undeva pe la 13V maxim ca sa fie bun alternatorul.Eu am cautat la mine in oras la toate service-urile sa-mi testeze alternatorul dar nu are nimeni asa ceva. :cry:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări