Bandi Szasz Postat Ianuarie 12, 2014 Partajează Postat Ianuarie 12, 2014 Cu un PIC18F4550 , vreau sa fac un joystick ( Volan ) , am avut un volan nu stiu cum l-au gandit producatorii dar idea este ca merge / a mers doar pe XP. De un an l-am aruncat dintrun colt in altul. Acuma m-am apucat , l-am desfacut , l-am jupulit de partea electronica. Volanul avea o rotatie cam de 150 de grade ( de la mijloc spre stanga-dreapa). Idea este ca vreau sa-l fac la 900 de greade , adica 1 1/2 rotati de la mijloc.Folosind o curea sau ceva pe acolo o sa fac o transmitere 3/1. 1 find rotatia potentiometrului ( n-o sa fie chiar 360 , o rotatie ca nu merge potentiometrul chiar 360 de grade ).Cea ce vreu eu sa stiu / sa intreb este , cam ce potentiometru trebuie sa pun sa obtin 0-5V pt ADC cu o rotatie completa , sau foarte aproape de 0V. Am mai cautat pe googel , si am vazut ca pe multe locuri sunt utilizate cele de 10k , sunt intradevar bune pentru 5-0V cand este rotit la maxim ? ( Nu prea fac nimic daca la jumatate de rotatie obtin deja 0V , sau la rotire maxmima ramane 1V , pt ca si asa o sa fie o rotatie de 3 la 1 , si vreau sa fie cat de cat o rotatie lina in jocuri ) Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 12, 2014 Partajează Postat Ianuarie 12, 2014 Valoarea nu contează atâta timp cât este mai mică de 10kΩ până la , să zicem , 1kΩ. Important este să fie LINIAR și de bună calitate.( Presupun că la borne i se va aplica 5V și cursorul va fi intrarea în ADC . ) Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Ianuarie 12, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 12, 2014 Da o sa fie alimentat de la USB. Si intrarea cum ai zis tu. Pai sunt aici la mine in magazin niste potentiometre de 1k lineare la 13 lei, cred ca sunt destul de bunicele ? Pana la urma o sa ajunga cel de 1K sau trebuie unul mai maricel ? Link spre comentariu
Mircea Postat Ianuarie 12, 2014 Partajează Postat Ianuarie 12, 2014 Nu este neaparat ca sa ai variatie intre 0 si 5V. Poti pune referinta externa de 2048mV, 2500mV, 4096mV si atunci ai cei 10 biti pe 2V, 2.5V sau 4.1V. Evident, ii zici lui PIC in program ca lucreaza pe referinta externa.Deci alimentezi potentiometrul la 5V si daca se roteste numai jumatate de cursa atunci alegi o referinta de 2.5V (de exemplu). Nu stiu cat de importanta este rezolutia, dar poate nu ai nevoie chiar de 10 biti (1024 valori).Poti alege orice potentiometru de 10kohm (in jur de). Ideal este sa fie de calitate, sa nu-l schimbi prea des. Link spre comentariu
Bandi Szasz Postat Ianuarie 12, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 12, 2014 Pai la rezolutie cat mai mare cat mai bine.Ms de ajutor , mai am niste potentiometre vechi , mai fac niste teste pe ele , si vad eu. Dupa ma duc si cumpar unul nou. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum