Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aplificatorul class D poate sa nu aiba dead-time ?


Postări Recomandate

Am cautat scheme simple de amplificatoare D.

Dar nu observ, cum isi fac dead-time-ul ?

 

Daca exista o latenta cu care MOSFET-ul se deschide, poate sa existe un moment in care ii prinde pe amandoi deschisi. Ma rog, cred ca pierde din eficienta.

 

Schema:

http://obrazki.elektroda.net/28_1239198975.jpg

 

Eu observ asa:

T6 inchis =>MOSFET high pornit

T6 inchis =>MOSFET high oprit, iar comanda care si-o ia in Grila prin T3 este si comanda MOSFET low;

Deci aparent nu isi face dead time :werg

T4 si T5 protectie supracurent pe iesire.

 

Unde gresec ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Îl găsisem și eu dar mulțumesc oricum. Nu am citit decât pe sărite dar ideea cu deschiderea pe rând a tranzistorilor apare și acolo - ceea ce am zis și eu.

Deadtime: I'm not sure. Theoretically when T3 opens, T6 opens fast too, discharges gate of T7, and gate of T8 charged a bit slower, through 55 ohms. Maybe this is not enough, but it tries to make dead-time. Etc...

Oricum de acolo nu rezultă că ar merge... dacă nu cumva definim ”merge = bag un volt și scot 10 ”.PS Mă refer la schemă așa cum a fost postată. Evident că poate fi mult ameliorată ... atât de mult că devine altă schemă.
Link spre comentariu

La clasa D, in momentul in care NU ai dead time, adica 50% On / 50% Off, fiecare mosfet, evident in contratimp, atunci apare fenomenul de crossconduction, si moefetii de incalzesc sau chiar crapa/Practic deadtime-ul este opusul bias la clasa AB.Daca ai deadtime prea mare, atunci apar distorsiuni la iesire, asemanatoare celor de crossover ale clasei AB,In functie de mai multi factori, deadtime-ul se regleaza la valori de nanosecunde, maxim zeci(citeva) de nanosecunde.iti rtecomand o schema cu IRS, daca vrei sa experimentezi clasaD, ce este acolo este o , nu zic.

Link spre comentariu

^Daca nu ai limitare si apare fenomenul de conductie simultana a ambelor ramuri ( exista veti tu @Leco, si echivalente in Romana, tu pari a le fi uitat demult ), atunci mosfetii nu se incalzesc ci pur si simplu explodeaza. :rade: Schema chiar este un amplificator in clasa D, exista oscilatorul LM566 de la care se foloseste o unda triunghiulara de referinta, si exista acele comparatoare, care prelucreaza semnalul, nu sunt sigur dar nu cred ca se poate pune problema de timp mort asigurat de comparatoare, totusi acesta este neaparat necesar pentru a se asigura faptul ca nu exista conductie simultana, lucru extrem de periculos pentru etajul final. In cazul de fata probabil se bazeaza pe capacitatile mai mari ale finalilor fata de driver-ul T6, fapt care poate ar produce o oarecare intarziere in deschidere desi ma indoiesc penca oricum sunt mici.. o alta ipoteza ar putea fi aceea in care etajul final este un soi de clasa A intr-un anumit punct, adica la nivel poate apropiat de trecerea prin zero conduc ambele ramuri ( ceva asemanator clasei AB ), iar limitarea asigura un curent de varf suportabil pentru mosfeti... e o ideie.... a mea, asa ca nu dati cu paru' rogu-va.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Daca as inlocui finalii MOSFET cu final pereche NPN/PNP, evident cu 'atacul' modificat corespunzator, cum ar fi influenta dead-time-ului ?

Cred totusi ca e o idee mai proasta.

 

Avem totusi ampificatorul de aici:

http://i1103.photobucket.com/albums/g468/ema_power/Clip_3_zpsf413cafc.jpg

http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=290&t=162414

 

Nici aici nu se da o mare importanta dead-time-ului. Pana la urma ii lasi sa se incalzeasca un pic si asta e. Le pui radiator. :scarpin

 

Partea de 'atac' e cam simetrica pe high-side si low-side. Cat le ia celor pe high-side sa se inchida, exact ata le ia celor low-side sa se deschida (asta in mare, ca sunt diferente).

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Practic deadtime-ul este opusul bias la clasa AB.Daca ai deadtime prea mare, atunci apar distorsiuni la iesire, asemanatoare celor de crossover ale clasei AB,

Detaliaza, daca vrei, asta cu distorsiunile de croosover:http://en.wikipedia.org/wiki/Crossover_distortionAr fi interesant ca acest dead-time si frecveneta sa se regleze digital din telecomanda?Asa putea sa fac asta, dar nu prea am pe ce sa afisez valorile lor, nu am gasit un afisaj mai ieftin...
Link spre comentariu

Nu vad la ce te ajuta sa reglezi timpul mort, acesta este o masura de protectie a tranzistorilor fata de fenomenul de conductie simultana, in atare situatie finalii ar pune pur si simplu scurtcircuit pe alimentare, si curentul prin ei ar fi limitat doar de capabilitatile sursei, care de obicei este un traf de retea, deci finalii nu este posibil sa se arda, ci garantat explodeaza.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări