Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Releu regulator 6V

Vizitator teo123

Postări Recomandate

Vizitator teo123

Buna ziua,Eu nu sunt electronist, si mi-am facut pentru o motocicleta un releu regulator. Problema pe care o am este ca exact tensiunea de la intrare (pe masa si 61) o am si la iesire (masa si 51), adica 3 V intra, tot atatia ies, respectiv 16 intra, 16 ies samd. Montajul l-am facut dupa schema din tehnium din 88, cu modificarea componentelor care nu se mai gasesc. Postez si schema veche si cea pe care am realizat-o,.Va rog sa ma ajutati in a descoperi unde este greseala.Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• niq_ro

16

• MishuL

1

Vizitator teo123

am conectact montajul la dinam, dinamul are 2 iesiri, DF si 61; am pus in serie pe 51 si masa un voltmetru si o rezistenta de 470o ca asta aveam (scrie intre 100 si 1k) si accelerand, tensiunea citita este crescatoare (de la 1V la 14V aprox, cat debiteaza dinamul). Deci partea de regulator nu functioneaza din acest montaj; nu am montat bateria ca sa vad daca functioneaza si partea de releu.

Link spre comentariu

nu e explicita treaba din articol, asa ca ar fi bine sa pui si becul ala intre 51 si 61, chiar si la teste1) Banuiesc ca ai 5V la emitorul tranzistorului T4 ..adica stabilizeaza dioda zenner2) ai masurat daca tensiunea pe DF are salturi? de la 0 la aproape tensiunea care ar stabiliza-o? nu cumva e intrerupta bobina de excitatie?

Link spre comentariu
Vizitator teo123

Am masurat bobina de excitatie, nu este intrerupta. La emitorul lui bc107b am 0,75 V (oscileaza intre 0,71 si 0,77 in functie de cresterea tensiunii)Ce este simularea aia?? Daca este simularea montajului meu, vad un condensator de 100uF in loc de 470uF 10V pe care il am si nu stiu ce dioda ai pus la D2 (in schema am vazut ca trebuie racita si am pus la recomandarea cuiva un MBR 4045 care sunt 2 diode de fapt)Asa am eu dinamul

Link spre comentariu

inseamna ca ai montat dioda zenner invers..trebuie sa ai acolo 5-5,1Vdioda aia e o dioda redresoare de putere. minim 10-20A... pentru tetse ai putea pune si una de 6A ca se gasesc... ce ai pus tu e o dioda dubla de 40A tip SCHOTTKY...nu-mi dau seama daca fac bine sau nu... trebuia sa ceri o dioda redresoare de 6-10A..condensatorul ala de 470uF e de filtrare sa nu apara salturi de tensiune... deci nu influenteaza in mod deosebit treba, mai ales la simularein simulare imi arata ca pe iesirea DF am, cum am mai zis, cand 0V pentru tensiune mai mare decat cea regalata sau aproape tensiunea de pe borna 61 cand am tensiunea sub prag... (becul din dreapta ar fi excitatia)..si la iesirea 51 ar trebui sa ai tensiune constanta..

Link spre comentariu
Vizitator teo123

am inversat dioda si intr-adevar acum am 4,8 V acolo, dar la 51 am tot variabila, iar la DF 0 cand tensiunea e mai mare si 0,4 cand e mai mica :banghead:dioda este bzx85c 5v1 asta mi-au dat in loc de pl5v1z; conteaza??cu ce soft faci simularea??/

Link spre comentariu
Vizitator teo123

Nu, pe aia am pus-o bine (adica dunga aia alba de pe ea este spre tranzistor). In simulare ai folosit tranzistorii BD140 BU109 si bc107? daca da, si simularea functioneaza, inseamna ca am facut eu ceva gresit.O sa montez piesele pe o placuta din aia de test sa vad ce iese, si daca nu am vreo piesa busita.Condensatorul l-am pus cu piciorul mai lung la plus, si o sa inlocuiesc si dioda schottky cu una din aia de 6A. Condensatorii ceramici de 22nF nu conteaza cum i-am pus cred!Iti multumesc mult pentru ajutor!

Link spre comentariu

e o simulare nepretentioasa..in care nu pui un tip precis de piesa..da' comparand cu unele montaje practice, rezultatele sunt identice...condensatorii electrolitici au o dunga care este minusul... si, de obicei, piciorul al mai lung e plusul, da' indicatia mai precisa e dunga.. celalalt de nF nu e polarizat, deci nu conteaza cum il montezi...PS: banuiesc ca tu faci testele cu montajul conectat la dinam, cu rezistenta aia la 51 si masa (31), nu in aer :yawinkle:PS2: masoara semireglabil, sa nu fie el cu buba..pune-l pe la 2,5K cum mi-a iesit mie din simulare :yawinkle: eventual pune o rezistenta de 2-4,7K de proba ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări