Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Variator tensiune si intrerupator in paralel?


Vizitator vire

Postări Recomandate

Buna ziua.

 

Pentru un corp de iluminat vreau sa montez in paralel pe langa intrerupatorul deja existent si un variator de tensiune (lohuis) pentru a putea controla luminozitatea becurilor.

 

Faza este conectata direct la corpul de iluminat, iar nulul este cel care "ajunge" in intrerupator. Pe nulul care se intoarce de la corpul de iluminat se intoarce faza atunci cand este becul in dulie. Posibilitatea de a schimba faza si nulul in doza este destul de mica, dar nu imposibila daca situatia o cere neaparat, intrucat doza a fost gletuita si ar insemna sa stric peretele.

 

Imi puteti spune va rog:

 

- daca variatorul este la jumatate si pentru a obtine intensitate maxima de la becuri, in loc sa rotesc butonul variatorului la maxim, apas butonul interupatorului se intampla ceva "neplacut" cu variatorul? Stiu ca in variator este o bobina si nu stiu daca are vreo protectie, fiind cel mai ieftin, daca pe iesirea lui este o tensiune redusa si brusc pe firul ala tensiunea creste la maxim il afecteaza cu ceva?

- daca pe nulul care se intoarce de la bec este tot timpul faza ii afecteaza cu ceva durata de viata?

- pot inadi deasupra intrerupatorului firele vechi de aluminiu cu unele litate din cupru, tot de 1,5, eventual sa si cositoresc cu letconul "imbinarea" lor pentru a putea introduce mai usor intrerupatorul si variatorul in dozele de plastic?

 

Multumesc

 

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • validae

    4

  • silcos

    3

  • doru3160

    2

  • tavipop

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Puteti sa montati un intrerupator fara probleme, dar în serie cu variatorul, nu în paralel.Nu prea e bine sa innaditi metale diferite (cupru/aluminiu) decat daca reusiti cositorirea(aluminiul se cositoreste extrem de greu, practic in baie de sacaz, sau in gaz inert) in rest nu conteaza ca ai faza sau nulul pe un fir sau altul, becul ,,nu stie carte prea multa ,, :rade:

Link spre comentariu

N-am inteles care ar mai fi rolul intrerupatorului....eu am variator de tensiune si n-am simtit nevoia sa mai montez si intrerupator.Pana la urma,ori sucesti putin butonul la variator ori apesi pe intrerupatorul ala,tot aia e.

Link spre comentariu

Pur si simplu vrea sa porneasca lumina de la un nivel prestabilit, fara sa mai porneasca de la zero. Am vazut un variator de tensiune spaniol foarte bine conceput ca si design, avea si posibilitatea de a fi folosit ca simplu intrerupator prin apasare, pe langa functia de variator continuu.

Link spre comentariu

Pai modelul ala am eu,nu stiu daca e spaniol,dar intrerupatorul e prin apasare,deci poti aprinde si stinge indiferent de pozitia potentiometrului....de aici nelamurirea,pt ca e mai comod de montat asa ceva,decat sa mai faci o doza alaturi ca sa montezi un intrerupator

post-20793-139829738089_thumb.jpg

Link spre comentariu

Si, oricum, in configuratia actuala , becul nu poate fi pornit/oprit la o anumita intensitate luminoasa! De nu montati, mai simplu, variatorul in locul intrerupatorului? Spatiu fizic exista!

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Revin si eu cu intrebarea. Va rog sa nu va suparati de insistenta, insa chiar m-am gandit la asta, cat inteleg eu ca nespecialist.Deci, daca le pun in paralel, ma gandesc asa;1. Intrerupator pe pozitia oprit, reglajul variatorului functioneaza correct.2. Intrerupator pornit, prin variator nu ar trebui sa circule curent, rezistenta intrerupatorului fiind f mica.3. Variator pornit, se porneste si intrerupatorul. Rezistenta mica a acestuia va zice curentului sa circule prin intrerupator, variatorul fiind ocolit.Nefiind avansat in electronica, poate imi scapa ceva din constructia variatorului. Multumesc

Link spre comentariu

Întrerupătorul nu trebuie pus în paralel cu variatorul fiindcă nu ar face decât să-l șunteze, necesitând și o acționare în plus pentru oprire. Variatoarele comerciale au întrerupătorul montat în serie, diferența dintre cele bine proiectate și celelalte fiind dictată de posibilitatea de a acționa întrerupătorul indiferent de poziția cursorului potențiometrului de reglaj.Vezi cazul din postarea #5. Aș recomanda achiziționarea unui variator mai performant, există de mult modele și cu senzor de atingere la prețuri nu prea mari...

Link spre comentariu

Va multumesc. Poate nu m-am exprimat eu bine. Eu chiar asta vreau, sa suntez variatorul. Asta pentru ca am deja variatoarele, iar modul in care as vrea sa le folosesc e cel descris, anume sa pot fie sa pornesc din variator, fie din intrerupator. Intrebarea mea era, de fapt, daca bubuie variatorul, insa din raspunsul dvs inteleg ca nu ar avea nimic.

Link spre comentariu

Va complicati inutil atat timp cat variatorul face si treaba intrerupatorului. Chiar mai mult.

Chiar nu inteleg utilitatea acestui montaj.

Daca variatorul e la minim ,nu vad sa existe vreo problema. Invers,se va defecta in scurt timp.

Link spre comentariu

Nu bubuie variatorul,nu-i pasa,doar il scoti din functiune.Fa experienta cu un bec si fire pe masa si te vei convinge,

 

ATENTIE ! izoleaza capetii sa nu te electrocutezi si lucreaza nealimentat.Alimenteaza la urma .

Link spre comentariu

Bineinteles ca n-are nimic.

Chiar e recomandabil in unele aplicatii ca atunci cand se doreste puterea maxima sa se sunteze variatorul (care niciodata nu asigura 180 grade electrice unghi de conductie). In plus dispar si parazitii specifici controlului de faza cand filtrajul nu e perfect.

Link spre comentariu

Este perfect adevărat că nu va fi cu nimic afectat variatorul prin montarea în paralel cu întrerupătorul, eu am obiectat doar la complicarea utilizării, mai ales că întrerupătorul nu întrerupe de fapt alimentarea becului ci doar îl șuntează.În condițiile acestea, pentru a ,,stinge,, becul, va trebui să acționați ambele întrerupătoare (și cel din variator) pe poziția ,,deschis,, în unele cazuri.... 

Link spre comentariu

Avantaje ale montarii in acest fel exista. Repet, pentru situatia in care ai deja variatoarele. La mine, fiind mai multe si trebuind sa fie comtec modular, e si mai vizibil.Ai posibilitatea sa aprinzi becul instant, din intrerupator (avantaj sotie si copil, in special daca e intuneric).Ai posibilitatea sa reduci direct lumina la un nivel prestabilit de variator daca inchizi intrerupatorul.Fiind comtec, nu stiu cat rezista variatoarele. Asa ca am o varianta de aprindere a becului si daca pica variatorul (utila pentru camera copilului). Stiu, nu pare cel mai elegant mod de lucru, insa poate functiona. Plus ca, fiind limitat in alegerea variatorului de dozele modulare, nu am gasit comtec cu functii mai deosebite, gen instant on.

Editat de silcos
Link spre comentariu

Unii colegi nu au inteles de ce doriti montarea intrerupatorului PARALEL cu variatorul.

Nu exista nici o problema in privinta variatorului daca e shuntat astfel.

Din experienta proprie, variatorul e util pentru MENAJAREA becului (in special

varianta cu halogen), care, la alimentarea prin intrerupator trebuie sa suporte un SOC 

de curent foarte mare (mai mare la halogen), deoarece rezistenta filamentului rece e

semnificativ mai mica decat la incandescenta. Variatorul realizeaza o "preincalzire", lungind

semnificativ viata becului.

Contrar unor pareri destul de raspandite, variatoarele sunt destul de robuste. Situatia de

stres maxim apare la arderea becului, moment in care arcul poate produce cresterea

curentului dincolo de ce poate "duce" triacul variatorului.

Legat de functionarea in timp, potentiometrul va suferi uzura la nivelul potcoavei rezistive

ca urmare a frecarii cursorului, si e foarte problematica inlocuirea numai a potentiometrului

(dar nu imposibila!)

 

Legat de sistemele cu "senzor", am incercat inlocuirea variatoarelor (a caror potentiometre

uzate incepusera sa dea rateuri), insa o varianta mai ieftina s-a dovedit mai putin robusta

(triac de 4 amperi, fara alta protectie, a crapat; l-am inlocuit cu altul de 6 amperi, dar am

avut si alte probleme, legate de gabarit - mai mare, si spatiul stramt - si de sensibilitate...)

iar varianta (mult!) mai scumpa, prevazuta cu fuzibil (neaparat rapid!!) (care se arde odata

cu becul!) a rezistat (mai putin fuzibilul, de 1-2 lei), insa nu mai este disponibil

(magazinul l-a vandut greu si a decis sa nu-l mai aprovizioneze; ca fapt divers, a fost 150

de lei in Praktiker; celalalt a fost 40 de lei, facut de o firma romaneasca, si ea disparuta!)

(recunosc ca a fost o extravaganta mai ales ca am trecut pe becuri cu led,

alimentate prin intrerupator!.) 

Editat de blazeu
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări