Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SilverCrest KH 2030

tavi 84

Postări Recomandate

Am luat acest radio cu numai 20 de lei de la targul local de vechituri :101 Este in stare buna,doar cateva usoare zgarieturi pe carcasa,si antena telescopica avariata.Vanzatorul sustinea ca a dat pe el cam 180 de lei in afara,in bani romanesti.Am mai avut acest model de radio acum cativa ani,luat aproape nou cu 30 de lei,dar l-am stricat facand prostia sa-l alimentez dintr-un stabilizator reglabil de 0-30 volti realizat dupa schemele mult circulate prin Tehnium si alte carti din anii '80. "MAREA CALITATE"[/b] a acestor tipuri de stabilizatoare cu tranzistoare tipice(cu amplificator de eroare),e ca atunci cand cursorul potentiometrului de reglaj isi intrerupe momentan contactul cu pista rezistiva(lucru destul de probabil atat pentru potentiometre recuperate,cat si pentru cele chinezesti noi,dar de calitate indoielnica,cum am folosit eu),la iesire apare intreaga tensiune de alimentare :bataie M-am invatat minte sa nu mai folosesc decat stabilizatoare fixe,potrivite scopului :rade: Acest radio cu sinteza PLL,e realizat imprejurul unui integrat tip 2003,cu doua SFU 450A serie ca filtru FI AM,insa e vorba de "originalele" acestor piese,ca sa ma exprim asa,nici vorba de a se compara cu cele din radiourile chinezesti uzuale(selectivitatea AM si receptia FM e mult mai buna,din ce tin minte).Adevaratul punct forte e reglajul fin cu pas de 1 kHz si preamplificatorul de antena de pe US,realizat cu doua tranzistoare SMD(are si un comutator cu pozitie DX si local pe laterala radioului),completand foarte bine radioul Panasonic RF 3500 pe care il mai am :dans: Acesta din urma,fiind analogic,la receptia pe US,cele 3,75 ture ale butonului de acord sunt insuficiente,iar semnalul e injectat direct in mixerul AM intern al circuitului integrat(dupa selectia sa cu circuitul acordat US).Cu exceptia comutatorului de game(FM,UL,UM,US),restul reglajelor sunt electronice,cu butoane cu microcontacte(am destule de schimb,inclusiv cele de la precedentul),si il pot utiliza intensiv fara probleme :freaza: Culmea,mie mi se pare ca arata si destul de bine estetic,fata de altele cu sinteza de frecventa.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• tavi 84

7

• unchiujim

1

• doru3160

1

Am inlocuit antena telescopica cu cea pastrata de la precedentul si am confectionat un adaptor cu un MC7808CT(producator ON) si doua condensatoare(47microfarazi/16volti cu tantal,100nF ceramic)adapostite in conectorul pentru alimentare auto de la 12 volti(de la aprinzatorul de bricheta) a unui TV portabil AN(din acelea de 14 cm diagonala),impreuna cu o mufa si o borna,pentru a putea sa-l alimentez de la stabilizatorul de 12 volti antiparazitat(are si legatura la o impamantare) pe care il aveam deja :da

Link spre comentariu

Antena interna de ferita are 9 cm lungime si un diametru de circa 7-8 mm,iar bobina UL,partea acord,este facuta cu o lita RF mai groasa decat cea de la bobina UM,care este executata cu o lita care pare identica cu cea a infasurarii cuplaj UL(bobinata deasupra).Rezistenta bobinajului UL este de 18,7 ohmi,iar a celui UM,de 3,7 ohmi(cu tot cu bobina cuplaj,bobinata in continuarea celei acord).Preamplificatorul RF US consta din doi bipolari,primul cu baza la masa si sarcina o rezistenta SMD de 2,2 kohmi(semnalul de la antena telescopica e introdus in emitor,dupa un filtru rejectie FM),iar al doilea primeste semnalul in baza,de la colectorul primului tranzistor,si are ca sarcina circuitul acordat US(in emitorul lui,comutatorul DX sunteaza o rezistenta decuplata la masa cu un condensator,cu o alta de valoare mai mica,modificand curentul prin el si deci amplificarea lui).Integratul folosit e TA 2003 G.Pe cablajul imprimat lipsesc piesele decodorului RDS,prezent la modelul KH 2029.Data fabricatiei e ianuarie 2009.

Link spre comentariu

nu pot sa cred ca nu ai aparat foto sa ne pui si noua poze cu minunatia!cand si unde e targul de vechituri in Roman? nu cumva ne-am cunoscut ? :aplauze posibil sa te confund cu un alt coleg tot din Roman caruia i-am vandut diverse electronice. daca tu esti acela sa stii ca mai am ,inca nu le-am pus pe sectiunea dedicata... :101

Link spre comentariu

Nu ne cunoastem,nu am cumparat pana acum piese de la altii.Targul de vechituri e in zona pietei mari,martea,vinerea si mai ales duminica.O sa pun si o poza,mie nu mi s-a parut important,de vreme ce gasesti poze pe prima pagina de pe Google cand dai cautare.

Link spre comentariu

Silver Crest este o marca ce este comercializata intens de unul din marile lanturi de magazine din Romania.Nu stiu daca ei produc sau doar achizitioneaza produse de la diverse firme si le pun doar sigla.Am vazut numeroase astfel de produse,de profile diferite in ultimul timp si care sunt functionale,dar nu exceleaza prin calitate.Sunt produse de larg consum,low cost,care au priza la cumparatori,mai ales la noi.Au acoperit o nisa intre produsele de proasta calitate si produsele de calitate superioara....marele avantaj fiind pretul de comercializare.

Link spre comentariu

La receptia FM se comporta mai slab decat Panasonic-ul(acesta foloseste totusi un integrat dedicat),iar pe UL,UM sensibilitatea e mai redusa din pricina mai mult a antenei de ferita(considerabil mai mica),decat a sensibilitatii cu 7dB mai redusa a integratului folosit in acesta(cifra din datele PDF-ului).Selectivitatea AM e de asemenea usor mai redusa decat a Panasonicului(care are in plus si un transformator FI pe langa dublul filtru ceramic).Afisarea frecventei la kHz si cele 1000 posturi ce pot fi memorate pe fiecare banda il fac insa mai interesant de folosit pe US,unde am de gand sa il utilizez in principal.Butoanele sunt plasate destul de ergonomic pentru tinutul in mana,iar functia de cautare automata ma scuteste de a auzi fasaitul dintre posturi(intre posturi are MUTE pe iesirea audio),care devine agasant dupa vreun sfert de ora de cautari.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Cautarea automata foloseste ca indicatie nivelul tensiunii de RAA pentru a "prinde" posturile pe FM,iar in cazul receptiei AM este folosita prioritar frecventa semnalului FI,culeasa dupa trecerea prin cele doua filtre ceramice,pentru a evita efectul selectivitatii mai ridicate a circuitelor de intrare fata de banda de trecere a FI(de pilda pe Antena Satelor e mai mare nivelul RAA la 155 kHz indicatie) si a nu fi indicata o falsa frecventa de emisie a postului,iar nivelul relativ al RAA determina doar daca postul ar avea un raport semnal/zgomot considerat satisfacator pentru auditie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări