MaesTTro Postat Ianuarie 10, 2014 Partajează Postat Ianuarie 10, 2014 Salut, am o intrebare catre voi, cunoaste cineva formule concrecte de calcul a capacitatii parazite a unei bobine?Puteti sa ma ajutati , mersi. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 10, 2014 Partajează Postat Ianuarie 10, 2014 Pai capacitatea parazita depinde de mai multi factori, modul de bobinare (spira langa spira/fagure), eventuala izolatie intre straturi, tipul izolatiei sarmei, etc. Cam greu de luat in calcul atatea variabile ca sa estimezi doar din calcul. Uite un articol in care se tine cont de aceasta http://ep.etc.tuiasi.ro/files/MCCP/Mccp11-L.pdf Link spre comentariu
MaesTTro Postat Ianuarie 10, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2014 Deci , dupa cum inteleg eu , e destul de greu de calculat valoarea ei... Este o bobina monostrat, spira linga spira, fara miez. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 10, 2014 Partajează Postat Ianuarie 10, 2014 La aceasta se poate reduce capacitatea parazita simplu, departand spirele intre ele.Vezi ca se gasesc pe net , multe articole despre bobine (in romaneste in special) si poti sa te inspiri din ele. Link spre comentariu
MaesTTro Postat Ianuarie 10, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2014 Este vorba de o bobina cu diametru de 5cm , lungimea 20 cm, diametru spirelor 0,2mm , dupa parerea mea capacitatea parazita trebuie sa aiba o valoare destul de insemnata , chiar daca este de ordinul pF Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 10, 2014 Partajează Postat Ianuarie 10, 2014 Mareste pasul dintre spire cu o distanta cel putin egala cu diametrul conductorului neizolat. Link spre comentariu
iop95 Postat Ianuarie 10, 2014 Partajează Postat Ianuarie 10, 2014 Se poate determina relativ usor dar necesita un generator de semnal si un osciloscop/voltmetru ac bun. Se inseriaza bobina cu o rezistenta de 100ohm si se conecteaza la generator iar pe rezistenta se conecteaza un osciloscop sau un voltmetru cu gama larga de ca. Se creste frecventa aplicata si se urmareste valoarea tensiunii pe rezistenta; la o anumita frecventa se va obtine o tensiune maxima pe rezistenta, aceasta fiind frecventa de rezonanta proprie a bobinei; inductanta se poate masura iar capacitatea parazita rezulta din formula frecventei de rezonanta. La bobina mentionata capacitatea parazita nu poate fi mai mare de 5-10pF. Link spre comentariu
MaesTTro Postat Ianuarie 10, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2014 Se poate determina relativ usor dar necesita un generator de semnal si un osciloscop/voltmetru ac bun. Se inseriaza bobina cu o rezistenta de 100ohm si se conecteaza la generator iar pe rezistenta se conecteaza un osciloscop sau un voltmetru cu gama larga de ca. Se creste frecventa aplicata si se urmareste valoarea tensiunii pe rezistenta; la o anumita frecventa se va obtine o tensiune maxima pe rezistenta, aceasta fiind frecventa de rezonanta proprie a bobinei; inductanta se poate masura iar capacitatea parazita rezulta din formula frecventei de rezonanta. La bobina mentionata capacitatea parazita nu poate fi mai mare de 5-10pF.Relativ este simplu, insa nu dispun acasa de toate aceste aparate de masura : osciloscop etc. la fel si generator de semnal. Mersi de sfat! Link spre comentariu
MaesTTro Postat Ianuarie 10, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 10, 2014 Mareste pasul dintre spire cu o distanta cel putin egala cu diametrul conductorului neizolat.Imi cer scuze ca nu v-am spus, n-am nevoie de micsorarea acestei capacitati ci doar trebuie sa tin cont de ea intr-un circuit LC , pentru calculul frecventei de rezonanta Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum