Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Capacitatea parazita a unei bobine

MaesTTro

Postări Recomandate

• Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MaesTTro

5

• validae

3

• iop95

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

La aceasta se poate reduce capacitatea parazita simplu, departand spirele intre ele.Vezi ca se gasesc pe net , multe articole despre bobine (in romaneste in special) si poti sa te inspiri din ele.

Link spre comentariu

Este vorba de o bobina cu diametru de 5cm , lungimea 20 cm, diametru spirelor 0,2mm , dupa parerea mea capacitatea parazita trebuie sa aiba o valoare destul de insemnata , chiar daca este de ordinul pF

Link spre comentariu

Se poate determina relativ usor dar necesita un generator de semnal si un osciloscop/voltmetru ac bun. Se inseriaza bobina cu o rezistenta de 100ohm si se conecteaza la generator iar pe rezistenta se conecteaza un osciloscop sau un voltmetru cu gama larga de ca. Se creste frecventa aplicata si se urmareste valoarea tensiunii pe rezistenta; la o anumita frecventa se va obtine o tensiune maxima pe rezistenta, aceasta fiind frecventa de rezonanta proprie a bobinei; inductanta se poate masura iar capacitatea parazita rezulta din formula frecventei de rezonanta. La bobina mentionata capacitatea parazita nu poate fi mai mare de 5-10pF.

Link spre comentariu

Se poate determina relativ usor dar necesita un generator de semnal si un osciloscop/voltmetru ac bun. Se inseriaza bobina cu o rezistenta de 100ohm si se conecteaza la generator iar pe rezistenta se conecteaza un osciloscop sau un voltmetru cu gama larga de ca. Se creste frecventa aplicata si se urmareste valoarea tensiunii pe rezistenta; la o anumita frecventa se va obtine o tensiune maxima pe rezistenta, aceasta fiind frecventa de rezonanta proprie a bobinei; inductanta se poate masura iar capacitatea parazita rezulta din formula frecventei de rezonanta. La bobina mentionata capacitatea parazita nu poate fi mai mare de 5-10pF.

Relativ este simplu, insa nu dispun acasa de toate aceste aparate de masura : osciloscop etc. la fel si generator de semnal. Mersi de sfat!
Link spre comentariu

Mareste pasul dintre spire cu o distanta cel putin egala cu diametrul conductorului neizolat.

Imi cer scuze ca nu v-am spus, n-am nevoie de micsorarea acestei capacitati ci doar trebuie sa tin cont de ea intr-un circuit LC , pentru calculul frecventei de rezonanta
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări