Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum alimentez o sonerie electrica veche (comunista) ?

Vizitator vire

Postări Recomandate

10 electronisti pt o biata sonerie!Dar probabil tocmai acest lucru este de lauda, adica dorinta unora de a ajuta(de fapt ei formeaza un grup compact, pot fi identificati cei sa zicem 30 de forumisti activi si la subiecte minore).Si asta in ciuda celor ce cred ca li se raspunde "de sus" de cei cu o anumita pregatire sau experienta.Si cum eu sant acuzat ca fac teoria chibritului la multe raspunsuri, am sa risc si aici.Prima cerinta a soneriei: sa nu duci un potential letal la buton.Varianta 1:traf separator(5v si 8v avea cel consacrat) plus sonerie.Dezavantaj (nu stiu daca numai comunistii l-au observat): 2 componente, pret mare.Gandire simplificatoare: traful separator oricum are primarul permanent legat la retea.Putem pune pe un miez cu infasurare permanenta la retea un sistem vibrator care sa nu fie activ decat la producerea unui dezechilibru in campul magnetic ce poate actiona ciocanelul?Un baiat destept a reusit aceasta prin punerea un scurt a unei infasurari de joasa tensiune care asigura prima conditie amintita--separarea de retea.Dar cum toate au un pret, se intampla ce spunea dl Miron, cu reglajul dificil.Si inca unul,pt ca si eu am pastrat miezul de la astfel de sonerie, este bazaitul ce se aude pe hol noaptea cand este liniste.Eu am pastrat ansamblul ca traf pt o sonerie bing-bang sovietica, cu intrerupator cu mercur.Si mai exista soneriile electronice chinezesti fara traf de retea.Aparent nu indeplinesc conditia scrisa de mine.Dar consumul este asa mic incat se alimenteaza printro rez. de sute kohm.Daca atingi cu mana contactele soneriei probabil nu este prea placut dar curentul maxim ce trece prin corp este departe de cel letal, ramai numai cu sperietura.

Link spre comentariu
  • 5 ani mai târziu...
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

4

• Badman

2

• miron1947

2

• gica70

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator Marius Renghea

Buna seara

Va rog frumos, daca ma puteti ajuta  cineva sa montez o sonerie ruseasca mai veche, cum leg firele?... am unul rosu si unul alb...

Sonerie 1.jpg

Link spre comentariu

E o sonerie ,,bing-bang,, cu acționare prin buton fără reținere, care se găsește la orice apartament.O legați în locul vechiului transformator de sonerie, fiindcă nu are nevoie decât de alimentare la 230V. La apăsarea scurtă a butonului, bobina atrage un miez de fier și lovește o placă de oțel, scoțând un ,,bing,,.Când se ia degetul de pe buton, miezul este retras de către un arc și lovește o placă de oțel opusă primeia, scoțând un ,,bang,,. Cele două sunete sunt diferite, unul înalt (bing) și unul jos (bang).....

Există și modele sovietice care foloseau un releu bistabil cu mercur, care întrerupea automat alimentarea soneriei când se ținea degetul apăsat continuu, dacă o desfaceți, putem vedea dacă e acel model. Dar momentan, luați un cordon cu ștecher, legați firele soneriei la firele cordonului și introduceți-o scurt timp în priză. Ar trebui să sune dacă e în regulă.Vedeți că are o poziție anume de funcționare, cu plăcile de oțel verticale față de planul solului, adică atârnată ca un tablou de acea agățătoare....

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Soneria functioneaza cu tubul de sticla in jos, de altfel in poze se vede si urechea de metal de fixare verticala sus. Atentie la tubul acela de sticla sa nu-l spargeti, contine mercur. Soneria din tablou este identica cu cea de mai devreme, folositi informatia despre alimentare la bobina din dreapta.

Cat despre alimentarea soneriei, daca numai acele doua fire sunt vizibile atunci cel mai probabil acestea sunt alimentarea la 230V. Totusi va recomand sa evitati 230V direct in butonul de sonerie din motive legale iar daca acel transformator poate functiona continuu se poate folosi circuitul bobinei ciocanelului (joasa tensiune) pentru buton. Eu zic ca se poate modifica relativ usor de cineva priceput.

PS: o sonerie ca cea din postul initial a alimentat un beculet de lanterna ca lumina de veghe la intrare la mine la usa. A trebuie sa invart de clopot (este excentric) ca sa-l adaptez la noua pozitie (ciocanelul vibra mai mult).

PS1: am scris mai repede decat am vazut ca are aproape o luna de la ultima postare asa ca nu stiu daca mai este de actualitate informatia...

Editat de The Stressmaker
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări