Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum alimentez o sonerie electrica veche (comunista) ?

Vizitator vire

Postări Recomandate

Vizitator vire

Buna ziua.

Am demontat dintr-un panou electric de apartament o sonerie clasica electrica ce echipa pe vremuri aceste panouri. Cand am demontat-o s-au desprins 2 cabluri (negre), dar nu asta e problema. Soneria nu stiu daca a functionat vreodata sau daca a fost montata corect.

Cablurile erau montate in felul urmator:

De la bobina stanga:

- ambele cabluri (rosu si negru) erau prinse cu 2 suruburi pe un suport de plastic. Nu stiu daca avea vreo functionalitate.

De la dreapta:

- rosu la faza

- negru la nul

Cum ar trebui sa o alimentez? Ambele cabluri rosii la faza si negrele la nul?

Va multumesc

Posted Image

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Soneria este model vibrator simplu (fara autointrerupere) deci acolo aveti doua bobine inseriate ce se alimenteaza in curent alternativ.Din surubul de langa lamela vibratoare se regleaza amplitudinea vibratiilor pentru sunet optim.Nu avea si un transformator de 5-8V ? Unele erau alimentate direct la retea, nu imi dau seama daca e cazul aici.

Link spre comentariu
Vizitator vire

Din pacate nu am acum un ohmetru sa ii masor bobinele.Aceasta era alimentata direct la retea. Mai exact cele 2 cabluri de la bobina dreapta erau prinse in suruburile de la soclurile sigurantelor (unde mai sunt prinse si alte cabluri). Am aflat ca rosu era la faza cu creionul de tensiune si mai ales de frica de a nu ma curenta :rade: Eu am alimentat la priza bobina dreapta si nu s-a intamplat nimic. M-am gandit sa intreb inainte de a o alimenta si pe cea stanga, mai exact sa conectez faza la ambele cabluri rosii si nulul la cele negre. Daca fac asa ar trebui sa functioneze in cazul in care nu sunt arse bobinele?Multumesc

Link spre comentariu

Aceasta era alimentata direct la retea.

Daca era alimentata direct din retea, transformatorul este format chiar din cele doua bobine, acestea fiind plasate pe acelasi miez, o bobina este cuplata direct la 220V iar cealalta este scurtcircuitata cand se apasa butonul soneriei, prin aceasta creste amplitudinea vibratiei ciocanelului si atinge clopotul.Trebuie neaparat indentificate cele doua bobine cu ohmetrul.
Link spre comentariu

Nu este schema asta, daca te uiti atent in poza ai sa vezi acel surub de reglaj dar care nu are tensiune pe el; de-acolo se regleaza (mecanic) amplitudinea oscilatiei ciocanelului. Este asa cum a descris userul miron 1947.Deci: este o bobina care sta tot timpul sub tensiune si trebuie identificata si o alta pe care apare scurtcircuit la bornele sale atunci cand se apasa pe buton.

Link spre comentariu
Vizitator vire

Am rezolvat.

Situatia a fost exact asa cum a expus-o miron1947.

Am alimentat bobina dreapta la priza, bobina care era alimentata de altfel si in panoul electric si am scurtcircuitat-o pe cea de-a doua.

Acum am inteles si care era rostul celor 2 fire de la bobina din stanga, prinse in cate un surub pe un suport de plastic - pe fiecare surub peste ele trebuiau conectate probabil cablurile de la butonul soneriei pentru a pune in scurt bobina stanga. De altfel cele 2 cabluri erau cositorite de suportul fiecarui surub.

Am pus inca 2 poze pentru a ramane descrierea completa poate cineva va mai avea vreodata aceeasi dilema si gaseste topicul dupa keyworduri.

Va multumesc mult.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Partea neplacuta la acest tip de sonerie, este dificultatea reglajului, deoarece depinde si de tensiunea retelei.Daca se regleza ziua cand consumul este mai mare si deci tensiunea retele este la limita inferioara, noaptea cand tensiunea creste incepe sa atinga clopotul, stiu din experienta, asa era sistemul initial din cofretul apartamentului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări