Marian Postat Ianuarie 9, 2014 Partajează Postat Ianuarie 9, 2014 @em2006 eu cred ca ideea de curent constant este valabila la schema Dvs doar daca alimentarea este una constanta altfel valoarea curentului limitat variaza usor cu alimentarea.@andreivlad1999 n-ai inteles ideea, bineinteles ca schemele au mai fost postate, ( de fapt mai era una dar nu-mi place deci nu o comentez ). Am observat comentarii contradictorii sau oricum nelamuriri la adresa lor si am zis sa postez link-ul direct catre fiecare si sa le explic asa cum le inteleg eu. Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Ianuarie 9, 2014 Partajează Postat Ianuarie 9, 2014 Ok. Am inteles scopul postarii tale. Numai bine. Link spre comentariu
em2006 Postat Ianuarie 9, 2014 Partajează Postat Ianuarie 9, 2014 @em2006 eu cred ca ideea de curent constant este valabila la schema Dvs doar daca alimentarea este una constanta altfel valoarea curentului limitat variaza usor cu alimentarea....Nu tocmai.E o schema simpla, si normal ca "valoarea curentului limitat variaza usor cu alimentarea". Ca de altfel la toate schemele similare care se bazeaza pe tensiunea luata de pe o dioda zenner si tensiunea baza-emitor a unui tranzistor. Cata vreme acestea nu sunt foarte constante, nici curentul generat nu va fi foarte constant. Tensiunea de alimentare poate varia intr-o plaja foarte larga, se poate mari oricat daca nu iesim din SOA si nu ne pasa de randament.Deci schema isi face treaba onorabil, in raport cu simplitatea, nu "doar daca alimentarea este una constanta". Daca plecam de la o sursa de tensiune constanta nu mai era nevoie de atatea piese, era suficienta o rezistenta. Link spre comentariu
Marian Postat Ianuarie 9, 2014 Partajează Postat Ianuarie 9, 2014 Mda aveti dreptate, m-am uitat mai atent la schema si in sfarsit mi-a picat fisa, ma indus in eroare pozitionarea ramurii negative/masa, in partea de sus ( eram obisnuit invers )... In fine imi cer scuze pentru eroare, si recomand si eu schema. Link spre comentariu
Vizitator Jerico Postat Ianuarie 9, 2014 Partajează Postat Ianuarie 9, 2014 Imi puteti spune daca pot modifica acest device ca sa pot incarca 2 acumulatori legati in serie2 acumulatori x 1,2V. Observ ca are pe o iesire 2,4V la 0,8 A. Acumulatorii mei sunt sunt de tip (AAA) NI-Cd Varta NC-2000 1,2V/600mAh. Sau pot folosi acel incarcator Sanyo fara sa fie probleme?Incarcatorul Sanyo scoate 2x2,4V pentru AAA la 120mA. Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 9, 2014 Partajează Postat Ianuarie 9, 2014 Acela 'Sanyo' e excelent, are si timer de decuplare a acumulatorilor, si monitorizeaza permanent curentul si tensiunea de incarcare. In plus e bine construit.Puteti sa-l folositi la acei AAA, chiar daca furnizeaza curent mai mare de incarcare instantaneu, fiindca ii incarca exact cu un curent mediu de 1/10 din capacitate, datorita modului de incarcare pulsatoriu. Link spre comentariu
em2006 Postat Ianuarie 9, 2014 Partajează Postat Ianuarie 9, 2014 Ar fi utila schema.Pt modificare de la 120mA la 60mA. Acumulatorii mei sunt sunt de tip (AAA) NI-Cd Varta NC-2000 1,2V/600mAh. Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 9, 2014 Partajează Postat Ianuarie 9, 2014 Acel incarcator furnizeaza 120mA timp de 0,3 secunde, apoi pauza alte 0,3 sec. In medie 60mA. Numai schema ar ajuta prea putin, fiindca ar fi necesar si softul din acel microcontroller PIC16F526. Si nu cred ca e la liber, pe net. Link spre comentariu
em2006 Postat Ianuarie 9, 2014 Partajează Postat Ianuarie 9, 2014 Am crezut ca e cum zice @Jerico ...Incarcatorul Sanyo scoate 2x2,4V pentru AAA la 120mA.In serie cu acumulatorii, vad pe pcb niste rezistente serie (cate 2 paralel).Posibil ca acestea dau informatia de curent pt mcu, ceea ce ar oferi posibilitatea de a modifica curentii hardware (fara interventie la soft). Link spre comentariu
Vizitator Jerico Postat Ianuarie 10, 2014 Partajează Postat Ianuarie 10, 2014 Acela 'Sanyo' e excelent, are si timer de decuplare a acumulatorilor, si monitorizeaza permanent curentul si tensiunea de incarcare. In plus e bine construit.Puteti sa-l folositi la acei AAA, chiar daca furnizeaza curent mai mare de incarcare instantaneu, fiindca ii incarca exact cu un curent mediu de 1/10 din capacitate, datorita modului de incarcare pulsatoriu.Din documentarile mele am inteles faptul ca acumulatorii Ni-Cd pot fi incarcati si de la un incarcator Ni-Mh nu si invers. http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=173Incarcatorul Sanyo il folosesc de regula pentru doi acumulatori Ni-Mh (2000mAh) unde incarcarea dureaza aproximativ 12-13 ore.Acum am pus patru acumulatori Ni-Cd (600mAh) in acelasi timp. Ledurile s-au stins dupa 16 ore si 30 minute in conditiile in care acumulatorii erau pe 0V. Sunt curios la urmatoarea incarcare cat dureaza.Multumesc celor care au intervenit. Link spre comentariu
Vizitator Jerico Postat Ianuarie 15, 2014 Partajează Postat Ianuarie 15, 2014 Imi puteti spune va rog daca cu aceasta schema se pot lega doi acumulatori de 1.2V in serie? Link-ul schemei este http://www.circuitdiagram.org/automatic-nimh-battery-charger-circuit.html dar nu specifica voltii per acumulator. Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 15, 2014 Partajează Postat Ianuarie 15, 2014 Se pot lega in serie chiar si 4 acumulatori, LM7805 e configurat acolo ca sursa de curent constant, deci indiferent cati acumulatori inseriati puneti la incarcat(2,3,4 sau chiar numai unul singur) curentul de incarcare va fi mentinut constant prin acestia. Link spre comentariu
Vizitator Jerico Postat Ianuarie 15, 2014 Partajează Postat Ianuarie 15, 2014 Mi-a spus cineva (nu stiu cat de corect este), ca pentru a incarca 1 acumulator de 1,2v la bornele incarcatorului trebuie sa am 1,9v iar tensiunea coboara spre 1,2v cand se incarca.Deci, in schema respectiva este vorba de acumulatori de 1,2v? Asta nu inteleg. Dupa schema cam ce tensiune credeti ca se afla la borne?Oricum, de maine cred ca incerc sa o fac. Imi puteti spune daca pot pune tranzistori din seria BC in loc de 9014? Link spre comentariu
Spitfire Postat Ianuarie 15, 2014 Partajează Postat Ianuarie 15, 2014 Din moment ce e o sursa de curent constant...legea lui Ohm, bat-o vina!Tensiunea la bornele unui element se va "regla" automat, tinand cont ca intensitatea curentului prin circuit e fixa, iar rezistenta interna a elementului de acumulator e tot fixa.Daca puneti un element la incarcat, la bornele lui veti avea cam 1,35V, iar daca puneti doi inseriati, la bornele bateriei vor fi 2,7V, samd. Imi puteti spune daca pot pune tranzistori din seria BC in loc de 9014?Fara probleme, merge orice BC cu I max EC 100mA si 30-40 V CE, de ex. BC547, BC170, etc. Link spre comentariu
Vizitator Jerico Postat Ianuarie 15, 2014 Partajează Postat Ianuarie 15, 2014 Multumesc pentru indrumari si va tin la "curent" cu ce o sa obtin cand o finalizez. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum