Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfaturi construire lanterna cu led

AlpHso

Postări Recomandate

Vreau sa-mi construiesc o lanterna cu un led de 50w din care vreo 40w cred ca sunt caldura , si as dori sa stiu cum pot calcula debitul minim de aer necesar pt. racirea radiatorului. Nu-mi spuneti ca cu cat mai mare cu atat mai bun, asta stiu si eu :rade: Va multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• AlpHso

6

• franzm

4

• lutza2

3

• cristian1961

2

Top autori în acest subiect

Dacă ştii rezistenţele termice afli uşor ce radiator îţi trebuie.Să zicem că între joncţiune şi carcasă ai 1C/W iar între carcasă şi radiator ai cam 0,3C/W, temperatura maximă admisă a joncţiunii e de 120C, iar lumina o vei folosi la o temperatură ambiantă de cel mult 30C. Pe scurt, vrei să disipi o putere de 40W, fără să ajungi la 120C.P = (Tj-Ta)/(tjc+tch+th)Tj = 120CTa = 30Ctjc = 1C/Wtch = 0,3C/W___________th = ?

Link spre comentariu

Vreti doar sa stiti, sau vreti sa si construiti lanterna? În ultimul caz, gânditi-va mai întâi la sursa de energie necesara (functie de autonomia dorita). Fara racire fortata, dimensiunile radiatorului vor iesi cam mari pentru o lanterna. În cazul convectiei libere, rezistenta termica a radiatorului depinde de pozitia sa, asa ca se va ajunge oricum la racire fortata.

Link spre comentariu

50W utili si 40 w pierduti total 90 w, va trebuie un accumlator mare care v-a fi greu si nu v-a tine prea mult timp. 100w e o putere mare, trebuie sa luati in calcul lucrul asta . in rest gasiti si pe net mici programe de calcul radiator .

Link spre comentariu

Nu prea m-am facut inteles, ca doar ieri a fost sfantul Ion...Am o lanterna cu un volum interior de vreo 3 litri si care momentan functioneaza cu un bec halogen de 150W si o baterie de acumulatori pe litiu ce-mi ofera o autonomie de aprox. 50 min cu acel bec. Eu vreau s-o modific si sa-i pun un led de 50w. Cand am zis aprox. 40W, ma refeream la energia degajata de acel led sub forma de caldura si nu lumina. Radiatorul se va afla in interiorul lanternei.Acum sa reformulez problema:-Se da o sursa de caldura de 40w ce se afla intr-o camera de 1 litru. Temperatura mediului exterior este de 25 grade iar cea din interior nu vreau sa depaseasca 35 grade celsius. Cum pot afla fluxul de aer necesar pt a controla temperatura din acea camera.

Link spre comentariu

50W utili si 40 w pierduti total 90 w

Asta cam miroase a Caragiale (Ghitza Pristanda).În varianta cea mai simplificata (fizica de clasa a 10-a) se rezolva niste ecuatii gen Q=mc(deltat). Nu functioneaza în practica din cauza ipotezelor simplificatoare. În practica se folosesc tabele termotehnice sau se rezolva numeric niste ecuatii diferentiale (cu programe specializate, de ex. cele oferite de catre Dassault).Daca schimbul de caldura se face în mai multe trepte, treaba devine si mai complexa.
Link spre comentariu

Da asa este am interpretat gresit datele, graba, scuze. 50 w reprezinta consum total din care 40w caldura care vor fi disipati de radiator, cum spune autorul. in rest cum ati spus.

Link spre comentariu

Ai putea pune un ventilator la incinta aia si determini experimental temperatura la care ajunge radiatorul. Un ventilator de procesor PC ar putea fi o optiune, daca si radiatorul are o suprafata asemenatoare. Ar putea fi chiar reglata turatia - niste pini sunt dati aici viewtopic.php?f=66&t=160451

Link spre comentariu

Am o lanterna cu un volum interior de vreo 3 litri si care momentan functioneaza cu un bec halogen de 150W si o baterie de acumulatori pe litiu ce-mi ofera o autonomie de aprox. 50 min cu acel bec.

Ai em veri canfiuzd , citându-l pe tovarasul Iliescu :rade: .

Cumva ai lanterna la bricheta ?

Link spre comentariu

Victor din cate stiu, nu ai probleme cu IQ sau poate m-am inselat? Ce dracu e asa de greu de inteles? Am o lanterna mai babana cu doua faze, in care momentan am o baterie de acumulatori ce au insumat 12v, 15A iar becul folosit pe faza mare este un halogen de 150W. O sa pun si o poza cu lanterna mai spre seara. Apropo, am deschis acest topic pt. a afla cam care sunt calculele legate de debit aer, putere s.a.m.d., ca oricum intr-un final tot un ventilator controlat printr-un lm 317 si un termistor vor fi puse pt racire.

Link spre comentariu

Ce urata e. Daca zici ca merge cu halogen de 150W n-ar trebui sa fie nici o problema. Pui ce radiator iti intra acolo, de calitate, cu aripioare dese si fine, nu din ala turnat de tigani, mai pui si un fan micutz unde gasesti loc si gata.Fanul nu e obligatoriu sa fie pe radiator, ci trebuie doar sa imbunatateasca circulatia intr-o incinta inchisa si implicit sa imbunatateasca transferul termic prin carcasa cu mediul extern.

Link spre comentariu

Ar trebui sa aiba gauri pe o parte si pe alta, pt intrarea si iesirea aeruluiIar daca ledul e chinezarie pura, o sa ti se para mai chior decat becul (CRI mult mai mic, poate si sub 70!)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări