Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce este si cum se foloseste !?


DanuAL

Postări Recomandate

Am rigla asta de ~un an de zile (de cand m-am apucat de strungareala) si o tin pe post de ''uau'' ca nu stiu ce-i si cum se foloseste. Aveti vre-o idee?Cu cine am mai discutat, mi-a spus ca se foloseste la aflarea unghiurilor... dar nu stia exact sa-mi spuna.

post-67498-139829735242_thumb.jpg

post-67498-139829735509_thumb.jpg

post-67498-139829735522_thumb.jpg

post-67498-139829735533_thumb.jpg

post-67498-139829735545_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • DanuAL

    4

  • miron1947

    1

  • ndc74

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Este o rigla pentru calcule matematice destul de complicate. Cu ea se pot obtine functii trigonometrice de toate felurile, logaritmi si anti-logaritmi (functii exponentiale) in diferite baze, si chiar se pot realiza anumite calcule in lant. Ca si domnul @miron1947, eu fac parte din generatia care a utilizat asa ceva, spre exemplu la proiectul de stat (licenta) Am si eu una aproape identica cu cea din poza. Desi existau calculatoare de buzunar cu functii si chiar programabile in anii '80, ele erau prea scumpe pentru buzunarul celor ca mine. Pe rigla pe care o am eu, am dat 200 lei la valoarea din 1975, iar un calculator de buzunar CASIO cu functii si 38 de pasi de program, l-am cumparat in 1980 (cand eram deja salariat) cu 60 USD - adica aproximativ 2000 lei din aceeasi perioada. Mai am inca, inclusiv acel calculator, pe care l-am utilizat si ca numarator la o masina de bobinat pe care am prezentat-o intr-un topic specializat.

Link spre comentariu

Da, frumoase amintiri! Ce am mai ''descoperit'' legat de rigla e ca, in functie de producator, acel cod de pe spate indica domeniul de utilizare.N-am timp si nici rabdare acum, dar sper sa inteleg pana la urma cum s-o folosesc.Cum spune si @ndc74, am vazut pe youtube niste filmulete, calculatoarele sunt ''anevoioase'' daca sti sa lucrezi cu o rigla de genu.

Link spre comentariu

...calculatoarele sunt ''anevoioase'' daca sti sa lucrezi cu o rigla de genu.

Nu si cele programabile. Spre exemplu calculatorul CASIO FX180P putand programa o relatie matematica in limita a 38 de pasi de program, realizeaza calculele unor relatii matematice destul de complicate in mod instantaneu. Atunci cand se cer calcule cu rezultate tabelate si transpuse grafic, este deosebit de util un asemenea calculator. S-a realizat si in Romania un calculator de birou programabil - FELIX CE130P - cu o lungime a programului de aproximativ 98 de pasi. Nu este atat de rapid precum CASIO, insa am reusit sa programez cu el niste relatii de calcul foarte sofisticate, continand inclusiv calcule cu factoriale, aranjamente sau combinari de m luate cite n. In anii '80, cand le foloseam in intreprinderile industriale socialiste, erau foarte utile la efectuarea unor calcule contabile, precum calculul pretului unui produs, introducand doar datele de intrare strict necesare
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări