Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mic dispozitiv pentru bobinaj DIY

hades19

Postări Recomandate

Poți suprapune două fire subțiri de cupru (liță de cablu) peste traseele ce duc la tasta (=) acolo unde îți este mai convenabil (mai lat traseul) și le imobilizezi cu scoci. Trebuie însă să știi un lucru, frecvența de apăsare a unei taste la minicalculatoare e limitată, fiindcă există un integrator de impulsuri ce elimină vibrația tastelor.Astfel, nu vei putea bobina cu orice turație, impulsurile ce depășesc o anumită frecvență nefiind numărate.Asta poate fi supărător când folosești un motoraș de antrenare la bobinarea unui număr mare de spire. Atunci este mai util un numărător mecanic, cum sunt cele de magnetofon sau casetofoane mai vechi.....

Salut si multumesc pentru sfat.Inteleg ca cele doua fire le suprapun pe traseele de carbon,nu?In ceea ce priveste frecventa de apasare nu este o problema la mine deoarece eu bobinez cu raportul 1:1 si cu viteza mica pentru a pune spirele cat mai corect.Bobinez destul de rar asa ca timpul nu-i o problema pentru mine.

Detin un bord auto mai vechi de la o masina japoneza cu kilometraj mecanic dar pt.adaptarea kilometrajului partial este mult de lucru din punct de vedere mecanic(este resetabil si merge doar pana la 999).

S-auzim de bine.

Link spre comentariu

Da, firele se suprapun peste traseele de carbon fiindcă nu aveți cum le lipi acolo.Contactul va fi suficient de bun, oricum butoanele de cauciuc au o rezistență electrică de ordinul zecilor-sutelor de Ohmi, fiind acoperite cu peliculă de carbon.

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...

... dacă mai vrea careva o soluţie pentru contor... orice microcontroller ştie să numere şi să afişeze ce numără pe un afişaj LED sau LCD! :) iar acum sunt ieftine şi uşor de găsit, nu ca acum 5-8-10 ani...
iar cine vrea o soluţie mai "vintage", să cumpere 4 bucăţi 4026 şi 4 afişoare cu catod comun, şi se alege cu un contor de la 0 la 9999. cine are neapărat nevoie de mai mult de 10 mii de spire, mai adaugă unu'...
altă soluţie vintage e un celebru integrat 22C925, sau cam aşa, fabricat şi la noi de "microelectronica", dar este demult obsolete, însă se găsesc ceva NOS-uri pe ebay... nu spun la ce preţuri, să nu vă stric ziua! :)
4026 însă, se produce curent, şi e foarte ieftin.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

mi-am facut masina de bobinat cu o masina veche cu manivela care se gasea prin anii 1980-1985 la magazine si care are raport de multiplicare de X2 si X4. Pentru schimbarea multiplicarii, manivela se monta in stanga sau dreapta masinii. Mecanismul e cam galagios dar e foarte solid. I-am schimbat doar mandrina cu una mai buna.

Contorul trebuie sa "stie" sa numere si inainte si inapoi. Cand ai de bobinat cate 10.000 - 15.000 spire  cu sarma de 0,07 - 0,1mm, e imposibil sa nu gresesti niciodata si sarma sa nu incalece marginea carcasei, mai ales daca carcasa nu e noua.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări