hades19 Postat Ianuarie 7, 2014 Partajează Postat Ianuarie 7, 2014 Am construit recent un mic dispozitiv pentru bobinaj si atasez acestui post cateva imagini in ideea ca pot fi utile cuiva. Nu sunt electronist, electronica este un hobby pentru mine, asa ca acest dispozitiv nu este poate deloc avansat, dar isi face treaba pentru un amator de domeniu.din ce am facut:-profil brad de la bricolaj -o bucata de parchet ramas de la renovarea de anul trecut-3 rulmenti (0,9 lei de pe ebay-ul romanesc)-bara filetata (tot de la brico)-2 numaratoare recuperate (nu intrebati dupa care ma iau, momentan numara la fel)-un comutator de 3 lei -ceva bara de aluminiu de 4mm (wig), ceva fire, suruburi.Cost .. sub 40 lei. Link spre comentariu
Untold Postat Ianuarie 8, 2014 Partajează Postat Ianuarie 8, 2014 Simpatic! O singura obiectie: manivela aia e prea subtire, daca bobinezi sarma mai groasa, se va indoi datorita efortului de actionare crescut.Cu manivela aia subtirica, pare un obiect artizanal sau o macheta, facuta in scop pur didactic. 1 Link spre comentariu
hades19 Postat Ianuarie 13, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 13, 2014 Cu manivela aia subtirica, pare un obiect artizanal sau o macheta, facuta in scop pur didactic.Am bobinat 0.6 si 0.8 si tine, crede-ma. In orincipiu a fost construit acest mic dispozitiv pentru infasurarea primara a unui traf de iesire dar a facut fata cu brio si la secundare. Sarma (manivela) este AlMg5 grosime 4mm care probabil in curand in locul ei voi pune un motoras cu reductor. Pe mine nici nu ma intereseaza sarma groasa, daca reusesc sa imi fac ceva infasurari primare sunt foarte multumit. Am facut post in speranta ca e utila ideea. Toate cele bune! Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 13, 2014 Partajează Postat Ianuarie 13, 2014 Ca o idee, pentru cei ce nu au numaratoare electromecanice ca al tau, se poate folosi un calculator de buzunar de 5 lei de la care se trag fire de la tasta (=) si se aplica impulsuri de la o fotodioda sau chiar de la un microcontact.Se face operatia 1+ (=) si e gata de utilizare. Link spre comentariu
hades19 Postat Ianuarie 14, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 14, 2014 Aveti perfecta dreptate! Chiar asa intentionam sa fac prima data dar am zarit contoarele la vanzare si ca locatie erau foarte aproape de mine asa ca s-a schimbat planul Link spre comentariu
sandily Postat Ianuarie 14, 2014 Partajează Postat Ianuarie 14, 2014 La nevoie, se poate prinde la o menghina o bormasina manuala cu multiplicator de turatie. In mandrina - un surub lung si gata. Cum a zis si domnul Validae mai sus, un mic calculator de buzunar va numara spirele. Te va ajuta daca ai de bobinat multe spire. Stima. Link spre comentariu
hades19 Postat Februarie 28, 2014 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2014 Am terminat de bobinat un traf de iesire cu acest dispozitiv si primarul a iesit tare chipes De secundar nu mai zic ca oricum e mai usor sa asezi spira langa spira la sarma groasa.Acest dispozitiv tinteste infasurarile primare, evident unde sunt spire cu miile nu cateva zeci ca la recundare.Toata stima! Link spre comentariu
Marius Badea Postat Martie 1, 2014 Partajează Postat Martie 1, 2014 Destul de utila "jucaria"...am facut si eu una acum aproape 10 ani,dar a mea era mult mai mare si mai rigida..."jucaria" ta e mai micuta si poti bobina doar trafuri micute.Daca incerci sa bobinezi trafuri mai mari o sa ai surprize. Link spre comentariu
hades19 Postat Martie 2, 2014 Autor Partajează Postat Martie 2, 2014 Nu-i bai, pentru mine e sufucient. Oricum.. se numeste mic dispozitiv nu-i asa? Daca vrea cineva sa contruiasca ceva asemenator si implica rulmenti il pot ajuta.Numai bine! Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 2, 2014 Partajează Postat Martie 2, 2014 Fain dispozitiv cum ai reusit sa aranajezi asa profi spirele? Link spre comentariu
allexx1968 Postat Martie 2, 2014 Partajează Postat Martie 2, 2014 BunaCeva asemanator am facut si eu.Voi pune o poza cat mai curand.Dar am folosit un motor de stergator de parbriz.Contactul pentruaducere la zero l-am folosit pentru numaratorul electromagnetic.Masinaria functioneaza cu succes de 29 de ani.Spor tuturorAlex Link spre comentariu
allexx1968 Postat Martie 3, 2014 Partajează Postat Martie 3, 2014 Buna Iata si masina respectiva.Am uitat sa specific,turatie reglabila cu un potentiometru 47ohmi/50W (bobinat). http://i46.tinypic.com/2colzxv.jpg Spor Alex Link spre comentariu
hades19 Postat Martie 4, 2014 Autor Partajează Postat Martie 4, 2014 Iata si masina respectivaAlexArata foarte tapana. Un bun exemplu care lipseste de pe acest forum. Eu am cautat modele de masini de bobinaj in regim diy dar ori erau deja sterse imaginile ori cele existente nu m-au incantat. In acest scop am si postat imagini cu dispozitivul facut de mine, poate ii este cuiva util, mare nu ma dau cu el.Al tau pe de alta parte pare mult mai tapan si mai heavy duty.Numai bine! Link spre comentariu
viorelpicu Postat August 19, 2016 Partajează Postat August 19, 2016 Ca o idee, pentru cei ce nu au numaratoare electromecanice ca al tau, se poate folosi un calculator de buzunar de 5 lei de la care se trag fire de la tasta (=) si se aplica impulsuri de la o fotodioda sau chiar de la un microcontact.Se face operatia 1+ (=) si e gata de utilizare. Salut @validae,vreau sa-mi fac si eu un numatator de spire dint-un calculatoras de 5 lei (in tinerete numaram cu un mecanism de totalizare de la contoarele electrice).Ideea e simpla si o stiam de prin revista Tehnium.Intrebarea este:cum si unde lipesc firele paralel pe tasta"="?Se face prin lipire cu cositor la intrarea catre CIP? sau este o alta metoda?Pana la acest punct sunt trasee de cabon. Multumesc pentru sfat. Link spre comentariu
validae Postat August 19, 2016 Partajează Postat August 19, 2016 Poți suprapune două fire subțiri de cupru (liță de cablu) peste traseele ce duc la tasta (=) acolo unde îți este mai convenabil (mai lat traseul) și le imobilizezi cu scoci. Trebuie însă să știi un lucru, frecvența de apăsare a unei taste la minicalculatoare e limitată, fiindcă există un integrator de impulsuri ce elimină vibrația tastelor.Astfel, nu vei putea bobina cu orice turație, impulsurile ce depășesc o anumită frecvență nefiind numărate.Asta poate fi supărător când folosești un motoraș de antrenare la bobinarea unui număr mare de spire. Atunci este mai util un numărător mecanic, cum sunt cele de magnetofon sau casetofoane mai vechi..... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum