Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

care e diferenta

Vizitator diogrey

Postări Recomandate

• Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• felixx

2

• Depanatoru

1

• mojnost

1

• Blind

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Din cate am inteles din celelalte posturi, la un traf de iesire e-urile si i-urile sunt grupate (adica e-uri cu e-uti si i-uri cu i-uri) iar e-urile de i-uri sunt despartite printr-o hartie mai groasa (de ce se face asta nu stiu, insa am vazut asta si la un traf de iesire pe care l-am desfacut)La trafurile de alimentare nu exista acea hartie care sa desparta e-urile de i-uri, iar tolele se pot pune alternativ (e i e i....)Sper ca am reusit sa te fac sa intelegi...

Link spre comentariu

1......traful unui amp de chitara nu se bobineaza in acelasi mod ca unul pentru hi-fi.2.......la traful pentru hi-fi straturile au un alt mod de aranjare si grosimea izolatiei intre straturi difera ...printre multe altele.....(tip de tola...etc)...de aici si raspunsul mai sus al frecventelor inalte.....mai greu de bobinat.3...nu stiu ce inseamna "aa" ...dar daca ai vrut sa spui SE atunci la trafurile de iesire este nevoie sa se realizeze un intrefier care variaza in functie de aplicatie ....in general se foloseste cam 0,15....la tole E I.La montaj pp nu este nevoie de acest tip de intrefier....tolele se dispun intercalat.

Link spre comentariu

Din cate stiu , amplificatoarele pentru chitara sunt SE , iar transformatorul de iesire e mult mai mic decat unul pentru hi-fi , deoarece nu trebuiesc reproduse frecventele joase ( basul ).

Link spre comentariu

Nu neaparat....dar sunt limitate la capetele de banda....in special spre frecventele inalte.Aproape toate firmele din afara,care comercializeaza trafuri de iesire(hi-fi) fac in asa fel sa reduca costurile ......deci un compromis major de la calitate.Sunt unele persoane(diy)....putine de altfel( traiesc numai din asta)...... care nu fac rabat de la absolut nici un material care intra in compozitia unui traf de iesire........si obtin niste parametri extraordinari.Din pacate preturile sunt pe masura...de la 600 $ ....pina la 2000$ perechea.

Link spre comentariu

Diferenta intre un traf de iesire pentru chitara si unul HI-FI este ca primul poate fi de calitate mai slaba - in privinta benzii de transfer - , adica nu tb. sa coboare foarte jos in frecventa (pentru aceasta ar fi nevoie de un miez cu sectiune mai mare), de asemenea nici nu e necesar sa urce prea mult in frecventa, deci nu trebuie impartite infasurarile in prea multe pachete sau schimbat sensul de bobinare. Altfel spus functioneaza ca un filtru care avantajeaza banda de frecventa a unei chitari, iar asta se obine practic printr-o realizare chiar mai simpla a transformatorului. Poti incerca la un EL 84 in montaj SE sa folosesti un traf de alimentare obisnuit care scoate 6 - 9V si miez de cca. 6 cmp, merge sigur, depinde si daca iti place cum se aude, in secundar conectezi difuzorul, bineinteles ca trebuie scoase tolele si puse cu intrefier, adica toate E-urile pe o parte si toate I-urile pe o parte, intre ele o hartie de 0,1 - 0,2mm. De ce se foloseste intrefierul? Miezul transformatorului se magnetizeaza la trecerea unui curent prin infasurarea primara (la fiecare schimbare de alternanta se schimba sensul fluxului magnetic), magnetizare a carei valoare este limitata de calitatea miezului si de marimea acestuia. In cazul unui amplificator SE, tubul se alimenteaza prin infasurarea primara, deci exista in primar o componenta de c.c. care realizeaza o magnetizare permanenta ce limiteaza fluxul maxim disponibil pentru realizarea transferului din primar in secundar. Prin intercalaea intrefierului se intrerupe partial fluxul, rezultand o magnetizare mult mai mica a miezului. In cazul montajului PP se alimenteaza 2 tuburi, avem 2 curenti prin primar, efectele de magnetizare anulandu-se reciproc, astfel ca tolele pot fi montate intretesut. Totusi, prin modul de intretesere se poate obtine un anumit "sound" pentru chitara: se pot intretese nu cate o tola ci pachete de 3 - 10 tole. Intrefierul se mai foloseste la drosele, iar efectul de magnetizare l-am vazut folosit la stabilizatoare de c.a.: se pune la transformator o infasurare suplimentara, alimentata in c.c. prin care se variaza curentul (comparator, amplif. de eroare, etc. ca la orice sursa) astfel ca la iesire sa avem tensiune constanta, tocmai prin magnetizarea miezului datorata curentului continuu, la o anumita magnetizare Uies scazand.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări