Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Idee sursa de tensiune cu pic

Juice

Postări Recomandate

Fiind adeptul pic`urilor, incerc sa realizez o sursa dubla de tensiune digitala reglabila...Scheme sunt multe pe Goagle dar eu as vrea sa o fac daca se poate sa aiba tastatura numerica cu care sa setez tensiunea de iesire ... Va fi o sursa de 2/3 amperi si 30/40 volti.Ma puteti ajuta :) ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Juice

7

• Vlad Mihai

3

• UDAR

2

• nico_2010

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

În ce privește PIC-ul tensiunea și curentul final al sursei nu au relevanță - ele sunt determinate de partea de putere. PIC-ul trebuie să citească datele din tastatură și să genereze una , două sau mai multe tensiuni prelucrate mai apoi de partea de forță - analogică și/sau digitală.Ce trebuie precizat referitor la PIC sunt : numărul de tensiuni, rezoluția mărimii prescrise, precizia mărimii prescrise , control prin reacție sau nu, viteza de stabilizare , etc.

Link spre comentariu

Pai ideea e ca as vrea sa modific o sursa dubla reglabila, dar in loc de potentiometru sa pun o tastatura .... In ceea ce priveste programarea, ma cam depaseste.Exemplu. daca tastez 12.3 sau 18.9 sa am la bornele sursei tensiunea tastata..Sa fie cat mai eficienta, sa se stabilizeze repede, etc .....

Link spre comentariu

Salut, cred ca am facute vreo 3-4 cu pic16f876a, ideea ca principiu e simpla, cu cele 2 canale pwm faci 2 DAC-uri ce le folosesti pe post de referinta la amplificatoarele de eroare din sursele de tensiune, pentru reglaj curent si tensiune. modifici factorul de umplere la pwm se modifica tensiunea de referinta intre 0 si 5V si astfel obtii reglaj de tensiune si curent. si apoi cu cele 5 intrari analogice pe 10 bit masori parametrii si le afisezi sau le transmiti uart pe undeva pe pc si gata. recomand protectiile la scurt sa fie analogice, din ce am facut eu is cam lente astea digitale, dar e posibil ca eu sa nu fi facut ceva bun acolo.

UDAR: nu e nevoie de reactie prin PIC, e complicat sa faci un algoritm PID de autoreglare daca nu esti softist bun, nu e mai bine sa lasi reactia analogica si sa dai doar referinta? e testata si de mine si cred ca si de giongiu. Tensiunea de referinta obtinuta e curata si e stabila.

Juice: ce am testat eu cu o tastura de aia matrice 4x3 am facut ca tastat un cod imi modifica pwm si astfel imi regla pe iesire pwm. se poate face ce vrei tu.

Link spre comentariu

@Vlad Mihai. Scuze pentru imprecizia exprimării. Nu mă refeream la reacția aferentă stabilizării tensiunii - sunt întru totul de acord că reacția analogică este preferabilă - ci la o reacție pentru corecția erorilor DAC-ului . Acum însă în timp ce scriu îmi dau seama că rămăsesem cuplat pe o idee de-a mea mai veche cu encoder rotativ - un DAC de rezolutie mare dar cu liniaritate discutabilă era incrementat/decrementat de encoder iar rezultatul era măsurat de un ADC mult mai precis ( sunt mult mai accesibile decât DAC-uri precise ) și asta era valoarea pe care o vedeam . La intrarea prin tastatură , într-adevăr nu prea e aplicabilă.

Link spre comentariu

Vlad, se poate posta o schema ? In ceea ce priveste protectia, o rezolv, nu e problema...Ideea e ca vreau sa renunt la potentiometre si sa setez tensiunea ca si timpu la " cuptoru cu microunde" (Ce comparatie :)) ).

Link spre comentariu

Schema nu mai am dar se concepe imediat, trebuie aleasa ce varianta de regulator folosesti, liniar sau comutatie, dupa care se poate trece la o schema de principiu.

Link spre comentariu

pai nu am cum sa fac nimic, ca nu am cum, eu doar fac sugestii, daca e ceva de facut se face in grup, si apoi eu pe maine am de predat un proiect si nu e gata. studiaza regulatoare liniare pe net ca sa contina amplificator de eroare, vii cu o schema si o modificam sa mearga.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări