Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Wobbler OM3CPH


yo4hhp

Postări Recomandate

Salutare,

 

M-am apucat de construit acest wobbler http://www.qsl.net/om3cph/dds/wobbler.html si am intampinat niste ciudatenii la prima punere in functiune a generatorului dds comandat prin portul paralel.

 

DDS-ul l-am facut ca in schema autorului http://www.qsl.net/om3cph/dds/images/dds_sch.gif doar ca am folosit/adaptat un modul chinezesc de pe ebay. )Am pastrat acel 4081, am pus Enable la 5V cum zice.

Schema dds-ului chinezesc: http://df6nm.bplaced.net/wspr/ad9850/dds_ad9850_1.jpg

 

Initial am verificat acest modul, singur, cu un Arduino si un frecventmetru banal cu 16f84 si imi arata corect frecventele generate, pe care i le dadeam eu din scketch.

 

Cand am introdus modulul ebay pe placa DDS-ului, am dezlipit de pe placuta tot filtrul low pass facut de chinezi, rezistentele de 200ohmi, cea de 100 etc apoi am refacut flitrul, unul la repezeala, provizoriu, cu 3 poili, pe 50ohmi (o bobina in aer de 0.4uH, 12sp de 0.35, un condensator in paralel cu bobina de 22pF, si alti 2 de 68pF), simulat cu RFsim99 imi taie de pe la 28Mhz, la 30Mhz avea -2db. Am schimbat si rezistentele pe iesiri, 51, respectiv 25 ohmi.

 

Am conectat la portul paralel acest DDS, am rulat aplicatia wobblerului, am setat 125Mhz clockul, si am dat sa genereze un semnal de 5, de 6, de 7Mhz. La toate frecventele astea pe f-metru imi indica ceve de genu 7,851.xx Mhz. Doar cand dadeam increment de 1Mhz, mi se schimba un pic frecventa dar aparea la loc o valaorare aproximativa lui 7,85Mhz. Daca generam mai mult, gen 8, 9, 10Mhz imi sarea pe f-metru direct la 15Mhz.

 

Ce nu am schimbat pe placuta dds ebay sunt doua rezistente de 10k puse la niste pini D0...D7 ale AD-ului, si rezistenta, R12, de 1k, care in acest modul initial era legata intre pinul Vinp si iesirea DDS-ului, dupa filtrul LC, iar acum dupa ce am scos filtrul, si l-am facut separat pe alta placuta, am dus un strap si practic Vinp e legat prin rezistenta de 1k de Iout. Dar in schema lui OM3CPH aceasta R 1k din Vinp e la masa. O fi de la asta? Cercetez acum ce e cu Vinp=ul acesta.

 

Mai ramane sa verific acest DDS adaptat iar cu Arduino, sa vad poate la circuitul cu 4081 ar face probleme.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • BodoRF

    3

  • yo4hhp

    3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

VINP(16) este intrarea unui comparator intern. Acesta se foloseste doar daca ai nevoie de semnale dreptunghiularea pe pinii 13 si 14. Intrarea VINN (15) este folosita pentru a adjusta factorul de umplere a semnalului dreptunghiular.Eu am construit cateva exemplare cu acest modul DDS, la unul dintre ele nu am mai folosit 4081, am conectat LPT direct la AD9850/1 (prin niste rezistente pentru protectie). Cablul LPT trebuie ecranat.O alta problema poate sa fie frecventmetru cu care masori, poate ca acum nivelul este prea mic si citeste eronat. O proba simpla se poate face cu ajutorul unui receptor HF.

post-11720-139829735103_thumb.jpg

Link spre comentariu

Mersi Robert de raspunsuri.Astazi l-am pus sa masoare un filtru (am lipit rapid un LPF pe o placuta de test, cu L de 1uH si 2x39p, undeva de pe la 6-7MHz ar trebui sa taie; si o EFD10x ca dioda la sonda). In principiu pare sa functioneze. Am montat totul in aer, placutele si cabluri neecranate etc si se vad zgomote foarte mari, dar arata in mare caracteristica filtrului, cam urata ce-i drept, gen un semnal mare dreptunghiular cu multe zgomote, dar poate ca e asa din cauza neecranajului. Am uitat sa fac un printscreen cand am pus in functiune wobblerul :bataie Cand fucntioneaza ca wobbler, si dau un interval mai mic, gen 3.5-4, 7.5-8MHz, si pun f-metrul pe iesire, afisarile sunt mai realiste, imi arata valori situate intre aceste intervaluri, atat cat poate sa prinda din viteza wobularii.Ca generator HF doar, da, cred si eu ca f-metrul ar fi o cauza. Un etaj buffer mai "consistent" i-ar fi necesar.La DDS-ul chinezesc pana la urma i-am pus R-ul de 1k din Vinp la masa, si am eleiminat pe cele de 10k de la D0 si D1 si le-am pus la 5V, ca in schema initiala a dds-ului.O sa ma pun sa le montez in cutie, cablate ca lumea, masa, ecranate etc sa vad cum vor functiona acum...Alta belea mai este si sursa. Am cumparat de la T M E un traf incapsulat de 2x12V si se pare ca are 2x16V. La +12V e ok, se cam incalzeste stabilizatorul, dar la -12V, dupa stabilizator imi scoate 15.5!!! Ori e bulit 7912, ori ca intra prea multa tensiune in el, 24-25V. Oricum asta e ultima problema de rezolvat...Niste poze:

post-20392-139829735152_thumb.jpg

post-20392-139829735162_thumb.jpg

Link spre comentariu

Felicitari, arata bine si incepe sa prinda contur.Acel "zgomot" dreptunghiular de pe caracteristica trasata apara din cauza nivelului mic oferit de dioda detectoare. Problema nu este in sonda ci in nivelul mic oferit de modulul DDS. Iti recomand un etaj amplificator de banda larga. Se poate folosi un MMIC sau varianta lui OM3CPH cu BFR91. Polarizarea etajului se regleaza pentru o amplificare maxima, fara limitarea sinusoidei.Lucrand cu nivele mari de semnal, amplificarea etajului cu TL071/081 va fi mai mica. Important este sa folosesti intreaga "dinamica" a convertorului A/D TLC549.Cand masori filtre sau orice alt DUT ce are nevoie de 50 ohmi, este indicat sa inserezi un atenuator. "Return Loss-ul" se va imbunatatii cu dublul atenuarii introduse. La filtrele cu cuart adaptarea este critica pentru a obtine caracteristica proiectata.Pe viitor poti inlocui dioda detectoare cu un circuit specializat AD8307/8310. Vei obtine o sensibilitate mai buna dar in special o acuratete la citirea logaritmica. In acest caz citirea se face in modul liniar.Exemplu la sonda cu dioda: introduci un atenuator de 10dB, teoretic graficul trebuie sa coboare cu exact -10dB, practic nu este chiar asa...Un alt test este iesirea conectat direct la sonda. Vei observa ca DDS nu ofera un nivel uniform pe intreg domeniul. Caderea nivelului la frecvente mari este din cauza filtrului trece jos. Este bine sa tii seama de acest aspect cand masori filtre cu frecventa de trecere apropiata de limita superioara.Acel 7912 se pare ca este defect (atentie la configuratia pinilor...hi!). Foloseste niste rezistente de putere ca sa mai reduci tensiunea cazuta pe regulatoare, poti adauga si niste Zenere. Curentii sunt mici, nu prea ar trebui sa degaje multa caldura. DDS este principalul consumator.73!

Link spre comentariu

Informatii bune, mersi!Am rezolvat cu sursa. Era buna initial. Apucasem sa schimb si puntea si regulatorul degeaba. Am citit undeva pe net ca aceste 7912, sau 79xx, unele, au nevoie de un minim consum de 5-10mA pt a intra in functiune, si intradevar imi da -12V cand il conectez la montaj. In gol imi arata 15-15.3V.Deci acel amplificator pare a fi cheia. Las in stand-by acum wobblerul pana comand un BFR91.Intre timp, azi l-am mai pus in functiune sa fac si niste printscreenuri. Chiar i-am pus si un schottky 1n5711, dar parca mai rau se vede. Pozele de mai jos sunt cu EFD-ul ca detector. Ce am remarcat mai interesant, se vede si in poza, este atunci cand am folosit sonda de osciloscop pe 10X, pusa de la A/D, si ATT-ul pe 0dB, forma pe ecran, acea bucla, era mai curbata.Nu inteleg insa de ce imi arata atenuat si in partea inferioara a spectrului de1-30MHz. LPF-ul pe care il testam, o L de 1uH si doua 39p la masa, normal atenueza de pe la 6-7Mhz, evidentiat ok in grafic, dar de ce si de la 4Mhz in jos?

post-20392-139829736683_thumb.jpg

post-20392-139829736937_thumb.jpg

Link spre comentariu

Sa inteleg ca ai folosit sonda osciloscopului comutata pe X10 si ai adaugat o dioda detectoare.In acest caz atenuatorul X10 si capacitatea coaxialului creaza un filtru trece jos. Caracteristica devine mai curata. Si viteza de baleiaj conteaza, nu este recomandata treapta rapida, poate distorsiona caracteristica vizualizata mai ales daca sonda detectoare are o constanta de timp ceva mai mare.La inceputul benzii eu cred ca isi fac simtita prezenta condensatoarele de cuplaj. Reactanta lor trebuie sa fie suficient de mica mai ales cand lucrezi cu impendante mici(50 ohmi). Foloseste o combinatie 22...100nF + 10uF, asta ca sa acoperi intregul domeniu. Conecteaza iesirea DDS-ului direct la sonda RF si vezi daca graficul este plat. Teste mai exacte se pot face doar dupa ce construiesti acel amplificator. In locul BFR91 poti experimenta si cu alte tranzistoare RF.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări