Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Strung TOS MN80A

Vizitator hobbix

Postări Recomandate

• 1 an mai târziu...
  • Răspunsuri 59
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mihaighe

8

• goguboeru

7

• PL500

5

• radu cnc

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator ygor_

Va salut domnilor si La Multi Ani !Ma numesc Bogdan Viziteu din Iasi si urmaresc de mult acest forum, iar acum am decis sa-mi fac cont, mai bine spus m-am decis sa fiu activ.Sunt prins de microbul prelucrarilor mecanice si dupa multe cautari mi-am achizitionat un strung Mn80.Sunt la inceput de drum in acest domeniu deci nu stapanesc prea bine toate notiunile si operatiile.Nu cunosc pe nimeni cu strung sau cineva care sa lucreze la strung in vre-o fabrica/atelier ceva; din aceasta cauza, va rog, poate ma puteti ajuta in evaluare strungului pe care l-am acizitionat ca sa stiu ce fac mai departe (pt ca mai am multe de luat la el).Daca este cineva din Iasi sau din vecinatate cu comparator cu micrometru cu numai stiu eu ce aparate de verificat, cineva care cat de cat a mai vazut/lucrat cu un strung si isi poate da o parere.Toata aceaste operatii se vor face contracost.Va multumesc !rog moderatorul sa mute in alta sectiune daca nu am postat bine.

Link spre comentariu

Va salut domnilor si La Multi Ani !Ma numesc Bogdan Viziteu din Iasi si urmaresc de mult acest forum, iar acum am decis sa-mi fac cont, mai bine spus m-am decis sa fiu activ.Sunt prins de microbul prelucrarilor mecanice si dupa multe cautari mi-am achizitionat un strung Mn80.Sunt la inceput de drum in acest domeniu deci nu stapanesc prea bine toate notiunile si operatiile.Nu cunosc pe nimeni cu strung sau cineva care sa lucreze la strung in vre-o fabrica/atelier ceva; din aceasta cauza, va rog, poate ma puteti ajuta in evaluare strungului pe care l-am acizitionat ca sa stiu ce fac mai departe (pt ca mai am multe de luat la el).Daca este cineva din Iasi sau din vecinatate cu comparator cu micrometru cu numai stiu eu ce aparate de verificat, cineva care cat de cat a mai vazut/lucrat cu un strung si isi poate da o parere.Toata aceaste operatii se vor face contracost.Va multumesc !rog moderatorul sa mute in alta sectiune daca nu am postat bine.

va salut dnle ,,ygor,,o poza cu strungul achizitionat se poate ?astept raspunsul dvs .
Link spre comentariu
Vizitator ygor_

Nu stiu cum functoneaza acest surub..in senzul ca el nu se infileteaza in pana de pe bucsa.Din ce am inteles el al trebui sa faca reglajul fin al bucsii cu axul.Problema este ca atunci cand vreau sa-l insurubez el se ridica in sus cu tot cu corpul acela rotund in care este bagat si nu desface deloc bucsa..normal daca pana nu are filet nu are cum sa o traga in sus cu el.Este normal ca acel suport tubular pe care il tin in mana sa se invarta in gol odat cu surubul??As avea atatea nelamurii.....pana la urma axul reglat bine trebuie sa se invarta de 2-3 ori usor la o actionare cu mana? Problema mare este la bucsa dinspre universal unde am un joc, adica daca trag de ax in sus si in jos se simte o oarecare uzura, adica exista un joc undeva de 0.2 mm, iar filet la suruburile care strang bucsa nu mai am pt o mai inchide putin, sunt stranse la maxim.Se poate face o asemenea bucsa?

post-82205-139829738308_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu stiu cum functoneaza acest surub..in senzul ca el nu se infileteaza in pana de pe bucsa.Din ce am inteles el al trebui sa faca reglajul fin al bucsii cu axul.Problema este ca atunci cand vreau sa-l insurubez el se ridica in sus cu tot cu corpul acela rotund in care este bagat si nu desface deloc bucsa..normal daca pana nu are filet nu are cum sa o traga in sus cu el.Este normal ca acel suport tubular pe care il tin in mana sa se invarta in gol odat cu surubul?

Strungurile astea-s cu batai de cap. Cand strangi acel surub in pana, bucsa ar trebui sa se umfle/dilate, bagi axul in lagare, fulie etc, pe urma destrangi surubul incet si pana ar trebui sa se aseze in locas, permitand bucsii sa se inchida, sa stranga pe ax. Toate astea ar trebui facute cu un ceas comparator.

Cam asta-i ''sistemul''. Am avut si eu un SP80, ~99% identic cu MN80. Bucsile mele erau dintr-o fonta grafitata sau otel ceva. Cand l-am demontat prima data m-am socat de ce canal de ungere era facut in acele bucsi.

Se prea poate ca acele bucsi rotunde in care e sunt bagate suruburile, sa fi fost facute la o cota fixa fata de gaurile din strung, ca sa nu permita rotirea/rasucirea lor, decat/doar a suruburilor. Nu sunt sigur!

Ai tras bine de ax? E asezat la locul lui de nu mai poti strange acea piulita? In spate, la pinioane, pinionul de pe ax calca drept pe restul pinioanelor? Nu e mai inauntru? Axul trebuie bagat pana in spate, cat mai in spate. O ciocaneala cu un bronz sau un ciocan de teflon/lemn ajuta.

Bucsile sa fie suficient de deschise! Atentie la bucsa din spate, e conica!

Link spre comentariu
Vizitator ygor_

Cand strangi acel surub in pana, bucsa ar trebui sa se umfle/dilate

pai la mine pana aia nu are filet ca sa pot infiletez surubul....si chiar daca ar avea filet s-ar ridica in sus cu tot cu suport.....se prea poate ca penele sa nu fie originale ale lui, dar bucsa aia de ce se roteste?nu-mi pot explica logica...am crezut ca are o siguranta ceva, un surubel ceva sa o tine contra, dar nimic; si nu prea pare sa se fi umblat la ea....sa inteleg ca atungi cand sunt busele mari montate axul nu ar trebuie sa intre daca nu sunt trase in sus penele cu surubul, la mine axul intra si fara ele.Ma gandesc totusi ca aceste pen sa fie puse doar pt a preveni rotire bucsei; si reglajul sa fie facut doar din piulite mari care incadreza bucsa.Poate imi poate explica cineva ce este gresit, unde este problema.

post-82205-139829738443_thumb.jpg

post-82205-139829738452_thumb.jpg

Link spre comentariu

Bucsa aia care se ridica cand strangi surubul trebuia sa stea fixa in corpul masinii. Trebuie blocata sa nu se mai ridice cand strangi surubul. Cauta o metoda de a o bloca : -adezivi :superglue ,poxipol sau altceva ce crezi ca poate sa te ajute; -cateva "chernere " pe circumferinta si apoi batuta la loc cu un ciocan de aluminiu sau plastic daca ai daca nu, pune ceva deasupra ei (lemn ,plastic, aluminiu ) si foloseste un ciocan normal de metal- alamita de corpul masiniiFoloseste urmele de vopsea de pe ea ca sa stii cat trebuie introdusa.

Link spre comentariu
Vizitator ygor_

Bucsa aia care se ridica cand strangi surubul trebuia sa stea fixa in corpul masinii. Trebuie blocata sa nu se mai ridice cand strangi surubul. Cauta o metoda de a o bloca : -adezivi :superglue ,poxipol sau altceva ce crezi ca poate sa te ajute; -cateva "chernere " pe circumferinta si apoi batuta la loc cu un ciocan de aluminiu sau plastic daca ai daca nu, pune ceva deasupra ei (lemn ,plastic, aluminiu ) si foloseste un ciocan normal de metal- alamita de corpul masiniiFoloseste urmele de vopsea de pe ea ca sa stii cat trebuie introdusa.

a aceasta metoda m-am gandit si eu, dar......ce sa mai regleze daca la mine axul intra si fara aceste pene trase in sus...rezulta ca am uzura in bucse si sunt largite la maxim, nu ? Rolul lor este de a largi,strange putin bucsa de pe ax, iar bucsa nu ar trebui sa fie intre pe ax daca penele acestea nu ar fi puse.nu ??se pot face aceste lagare/bucsi ?
Link spre comentariu

Ai incercat sa bagi bucsile la locul lor fara acele pene, si tot sunt largi?Incearca sa bagi doar bucsile in locasuri, fata-spate, le ciocanesti sa intre cat mai mult, probezi axul sa vezi ce joc ai, si totodata te uiti cam cat merg acele bucsi ca sa stii cum le reglezi ulterior cand montezi si fuliile si penele.Ciudat ca - n-ai filet in pene, suruburile nu au filet pana in capat, iar acele bucsi in care-s bagate surubele se misca.Fa proba cu bucsile si spune ce se intampla.Se pot reface acele bucsi, dar iti trebuie un strung bun si o masina de rectificat interior.

Link spre comentariu
Vizitator ygor_

Ai incercat sa bagi bucsile la locul lor fara acele pene, si tot sunt largi?

deci, bucsa din spate de la capatul axului este conica si cand o strang cu piulita trebui doar 2-3 spire stranse,altfel se blocheaza axul.Aici cred ca bucsa asta este in perfecta stare, pt ca nu intra toata bucsa in locas, mai raman chiar 2-3 mm in afara, mai are material de ros,adica normal.Problema este la cea de la universal pt ca, cu piulitele la maxim stranse(nu mai am filet sa strang) are un pic de joc, asa la mana sa zic un 0,2 mm.Cred ca voi face un filmulet in legatura cu aceste bucse, pt ca sunt 2 lucrauri care se bat cap in cap sa zic asa....nu inteleg cum o data strangi bucsa cu piulita mare si dupa sa-i mai dai drumul din pana aceea.E ceva mai greu de explicat aici si cred ca deja v-am plictisit destul cu nebunia mea (am deja 2 nopti pierdute stang si studiind problema)Va multumesc ma duc sa ma culc ca nu mai pot !ps: peste 2 zile imi vine o alta bucsa sper sa fie buna....
Link spre comentariu

Pe SCRIBID ai cartea tehnica a strungului tau .Poate te ajuta.

Si vezi ca este un ceh care face tot felul de piese de schimb pt TOS-uri . Uite aici bucsi pt universal facute de el la vanzare,dar stiu ca facea si lagare

http://www.tumlikovo.cz/litinova-prirub ... ruhu-mn80/

Si "prelucratorii prin aschiere" au un for um si au mai multi acolo strung ca al tau

http://metalic.3xforum.ro/post/94/4/Strungul_meu_SP80/

Am gasit schita la bucsa ta . A trebuit sa o micsorez la 800/600 ca sa o pot pune aici .

Dar o am si mare si mult mai clara . Am dat jos si cartea de la tos. de pe site -ul cehului . Poti sa o dai si tu ,uite link-ul

http://www.tumlikovo.cz/download/

si asta e al tau

MANUÁL SOUSTRUHU MN80A (nový typ)

Link spre comentariu
Vizitator ygor_

Pe SCRIBID ai cartea tehnica a strungului tau .Poate te ajuta.Si vezi ca este un ceh care face tot felul de piese de schimb pt TOS-uri . Uite aici bucsi pt universal facute de el la vanzare,dar stiu ca facea si lagarehttp://www.tumlikovo.cz/litinova-prirub ... ruhu-mn80/Si "prelucratorii prin aschiere" au un for um si au mai multi acolo strung ca al tauhttp://metalic.3xforum.ro/post/94/4/Strungul_meu_SP80/Am gasit schita la bucsa ta . A trebuit sa o micsorez la 800/600 ca sa o pot pune aici .Dar o am si mare si mult mai clara . Am dat jos si cartea de la tos. de pe site -ul cehului . Poti sa o dai si tu ,uite link-ul http://www.tumlikovo.cz/download/si asta e al tauMANUÁL SOUSTRUHU MN80A (nový typ)

sarut mana domnule !mi-ai fost de mare ajutor!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări