Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema Schema amplificator 2,5W?

Tita

Postări Recomandate

Salut!Am realizat acest amplificator de 2,5W mono(luat din "Almanah tehnium 1985"..pag 68) am realizat cablajul am lipit piesele(cu grija mai ales la tranzistori..deoarece am copiat cablajul pe dos...dar totul s-a potrivit ok mai ales radiatoarele)..si nu merge(adica se aude foarte/foarte incet si joasele sunt reproduse cu zgomot/bazait in preamplificator si amplificatorul final)!-AF( cum am spus bass-ul" este reprodus foarte prost) merge bine pana la tranzistorul T2 dupa scade mult in putere!Intrebarea mea este daca schema este buna?.. deoarece am mai vorbit cu cineva si a spus ca sar putea si fie rea :cry: P.S colectorii BD-urilor sunt conectati prin radiator(BD139/BD140),(T3=BC171B si T4=BC558B).

Cablaj.PDF

Schema.PDF

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• K1nderu

3

• Tita

2

• Relav

1

• Emil 1986

1

Top autori în acest subiect

P.S colectorii BD-urilor sunt conectati prin radiator(BD139/BD140),(T3=BC171B si T4=BC558B).

Pune folie de mica sau pad siliconic sa nu faca atingere intre ei pe radiator,pentru ca BD139 este NPN si colectorul este pozitiv,iar BD140 este PNP si are colectorul negativ.Le: acum am vazut schema,deci am spus prostii...
Link spre comentariu

"DragosMarian" Daca pune folie de mica intre radiator si tranzistoare cei 2 colectori de la BD-uri nu se mai intalnesc. Uita-te pe cablaj , ca asa a fost proiectat."Emil 1986" Nu este o gresala ca difuzorul este legat la + alimentare. Daca te uiti atent la condensatorul de iesire acesta este cu + spre difuzor. Polarizarea tranzistorilor prefinali se face de la + alimentare prin difuzor. In acest fel se creeaza o reactie negativa care reduce distorsiunile etajului final. Scheme asemanatoare de amplificator final audio erau frecvent folosite in multe radioreceptoare produse in Romania pana prin anii "80."Tita", verifica daca in punctul A de pe schema ai jumatate din tensiunea de alimentare. Verifica si semireglabilul sa nu fie cumva defect. Inca o verificare a tuturor pieselor nu ar strica. Succes!

Link spre comentariu

Am postat fara sa mai ma uit pe schema,dupa aceea mi-am dat seama de greseala,imi cer scuze.

Lasa se mai intampla! :da Asa :nas: acuma eu nu am cerut neaparat care ar fi problema(ca imi bat eu capul..asa invat) intrebare principala era daca functioneaza 100% /schema fiind cea pe care am construit-o(nu ca seamana).....mai exact daca a mai construit cineva montajul si a functionat bine :nas: Oricum va multumesc pentru raspunsuri! :da
Link spre comentariu

Eu as fi folosit BC107/BC177 si BD139/BD140, schema e buna daca se respecta niste reguli, de exemplu, daca nu imperechezi finalii si "prefinalii" o sa sune ca o rasnita, reactia negativa pe care o are finalul nu poate compensa dezechilibre mari. Se poate obtine un sunet f bun si cu 4 tranzistoare fara complicatii inutile, nu vad rostul acelor grupuri "darlington" pentru 2.5W putere de iesire :rade:

Link spre comentariu
  • 8 ani mai târziu...

Salutare! Daca tot am gasit topicul acesta, despre amplificatorul de 2,5W  realizat cu finali  BD139, BD140. Am zis ca sa postez si eu un clip cu realizarea lui practica. Poate sunt incepatori care vor sa vada functionalitatea lui si cum se regleaza. Va multumesc. 

Editat de fritz_vali
Link spre comentariu

Salut Vali, din nou ne surprinzi cu vocea radio :limb:, ai o dictie potrivita pentru prezentari.

As pune o rezistenta in serie cu intrarea in potentiometru ca sa-l desensibilizez, fara sa modific schema. 5mV este mult prea putin pentru ce surse de sunet exista acum.

bk9zQQP.gif

Editat de Mircea
Link spre comentariu

Salutare tuturor!

Felicitari pentru realizare! In copilarie am visat si eu sa realizez acest montaj, a carui putere mi se parea mare pentru casa in care locuia familia mea. Si ma incanta si faptul ca este foarte sensibil...Spor la mesterit!

Link spre comentariu

Si eu -am facut pe vremuri, unul foarte asenanator , fara primul etaj. Odata am ales piese la spanceana, si am facut una miniaturizata, AC180k si AC181k in finale. 

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări