Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Controller motor 24V pentru masina de bobinat.

Untold

Postări Recomandate

Va salut! Am un motor de 24V/1A cu care vreau sa-mi construiesc o masina de bobinat trafuri.Mai dispun de o sursa de laptop cu 19V/3,2A cu care motorul se invarte prea tare pt bobinat.Ideea era sa fac un controller pentru acest motor cu un potentiometru din care sa reglez turatia in felul urmator:la jumatatea cursei potentiometrului, motorul sa fie oprit. Cand dau spre dreapta, motorul sa inceapa sa se invarta progresiv pana la maximul turatiei intr-un sens iar cand dau spre stanga, motorul sa se invarta progresiv pana la maxim in celalalt sens.Vazusem undeva o schema cu un operational care facea EXACT acest lucru, dar din pacate, nu mai stiu unde sa gasesc aceasta schema. Despre partea de comanda de putere a motorului, dispun de cateva tranzistoare de putere bipolare sau vreo 2 mosfet-uri IRFZ48, motorul consuma 1A cand ii tin axul cu mana dar nu prea reusesc :freaza: As fi recunoascator daca ma puteti ajuta cu aceasta schema sau cu alta asemanatoare, intre timp mai bantui si eu pe net in cautarea ei. As putea sa pun comutator pt schimbarea sensului motorului dar mai fain mi se pare din potentiometru.Toate cele bune!Multumiri!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Untold

14

• andreivlad1999

7

• UDAR

3

• cristian_draghiescu

1

Multumesc, asa sunt cu sutele de scheme pe net si dupa cum vezi, net am si eu. Eu vreau sa schimb sensul doar din potentiometru.L.E. Am gasit. Cred ca poate fi vorba despre aceasta schema. Testez si revin cu rezultat.

post-71315-13982973398_thumb.jpg

Link spre comentariu

Multumesc, asa sunt cu sutele de scheme pe net si dupa cum vezi, net am si eu. Eu vreau sa schimb sensul doar din potentiometru.L.E. Am gasit. Cred ca poate fi vorba despre aceasta schema. Testez si revin cu rezultat.

Schema este cu alimentare diferentiala deci nu-ti va mai fi utila sursa de laptop. Trebuie sa-ti faci o sursa dubla.
Link spre comentariu

Multumesc, AndreiVlad pentru schema, insa e prea complexa pt nivelul meu, cu doar 2 trz de medie putere si un operational pot face lucrul acesta. Cea postata de tine cu 4 mosfeti e pt curenti mari, motorasul meu trage max 1A.Numai bine.L.E.

Schema este cu alimentare diferentiala deci nu-ti va mai fi utila sursa de laptop. Trebuie sa-ti faci o sursa dubla.

Ai dreptate, n-am fost atent....sa vad ce pot face in cazul asta...L.E. Am gasit ceva..sa vad acum cum va functiona...

post-71315-139829733983_thumb.jpg

Link spre comentariu
@Untold Dacă nu vrei sa folosești shema in punte sugerată de andreivlad1999 ( eventual puțin simplificată) trebuie să ții cont că tensiunea de alimentare se înjumătățește și se mai scad și căderile de tensiune pe active. Deci din 19V mai rămâi cu 8-9V pentru motor. Îți ajunge?
Link spre comentariu

Untold:Foarte corectă observaţia anterioară.Cel mai simplu, fie renunţaţi la serviciile aceluialimentator pentru laptop şi utilizaţi un transformatorcu priză mediană (sau chiar unul cu înfăşurare secundarăunică şi redresaţi monoalternanţă cu dublare de tensiunepentru a obţine tensiuni simetrice faţă de masă, deoarececurentul necesar este relativ mic, de până la 1 A), fie (dacădoriţi totuşi să păstraţi acel alimentator) montaţi la ieşirearegulatorului serie (cu tranzistor) un comutator care vă vapermite inversarea polarităţii.O bună sursă de inspiraţie (inclusiv adăugarea unei banaleprotecţii la scurtcircuit/suprasarcină pe ieşire) o constituiemontajele destinate alimentării trenuleţelor electrice.

Link spre comentariu

...trebuie să ții cont că tensiunea de alimentare se înjumătățește și se mai scad și căderile de tensiune pe active. Deci din 19V mai rămâi cu 8-9V pentru motor. Îți ajunge?

De acord cu dvs. Am probat functionarea motorului cu o sursa reglabila 0-24v si pleaca de pe la 2v. Pe la 5-6v aproape nu-l mai pot opri cu mana. E un motor american cu perii de cc, are cam 150mm lungime si cam 70mm diametru, aproximativ. O sa-i fac o poza. In gol "papa" cam 150mA alimentat la 22v, atat scoate la maxim sursa, consum destul de mic zic eu, la gabaritul si cuplul lui. Cu axul oprit cu mana, deci in sarcina maxima, trage 1,3A, masuratori de ultima ora.
Interesanta si schema asta, insa nu ma impac deloc cu cei 4 mosfeti pe care nici nu-i am. Ar fi super cam aceeasi schema cu bipolari, ca din aia si LM324 am.
Link spre comentariu

@Untold Dacă nu vrei sa folosești shema in punte sugerată de andreivlad1999 ( eventual puțin simplificată) trebuie să ții cont că tensiunea de alimentare se înjumătățește și se mai scad și căderile de tensiune pe active. Deci din 19V mai rămâi cu 8-9V pentru motor. Îți ajunge?

Corecta observatia. Mie mi-a scapat acest aspect. :sparge:
Link spre comentariu

O posibilitate ar fi schema atașată . OBLIGATORIU tranzistoare cu beta mare > 100 la 1A, eventual BD135/136 cu -40 la coadă. Tranzistoarele pe radiator . Diodele pot fi 1N400x ; rezistențele posibil să mai trebuiască ajustate - divizorul 11k/13k respectiv 820R. Pentru altă valoare de potențiometru rezistența serie cu el se modifică proporțional. Schema nu este - bineînțeles - testată ; rog pe cei care observă ceva să spună repede. Oricum se vor pierde circa 0,7V jos și peste 2V sus dar vor rămâne 16V pe motor ceea ce pare a fi suficient.Rectific, cu -25 la coadă, cu -40 nu cred că sunt.

post-14234-139829734431_thumb.png

Link spre comentariu

In urma unor framantari esoterico-transcedentale, am hotarat sa renunt la alte scheme si sa o folosesc pe cea din atasament.Sensul motorului il voi schimba dintr-un buton ce actioneaza momentan un releu ale carui contacte imi va schimba polaritatea motorului.Poze cu ingineria, ala mic, negru care respira greu, e numaratorul cu afisaj electronic. E facut in nemtia, se alimenteaza intre 10 si 30v, are count si reset, (fata de plusul alimentarii). Ce-mi place cel mai mult la el este ca tine minte cat a numarat si dupa reconectarea alimentarii. Ca sa revina in 0, trebuie musai sa-i dau reset.Impulsurile pt numarare le va primi dintr-un releu reed pe langa care trece un magnetel cu neodimyum prins de axul motorului.Sub motor e sursa de laptop de 19v.Raman de rezolvat problemele mecanice si regulatorul de turatie, desigur. Adica tot... :rade: Orice sugestii sau critici sunt binevenite.

post-71315-139829734556_thumb.png

post-71315-139829734561_thumb.jpg

post-71315-139829734573_thumb.jpg

Link spre comentariu

Păi ce să zic ... Schema atașată nu respectă niciuna din cerințele pe care le-ai enunțat inițial. Oricum, spor la treabă . Ține-ne la curent cu stadiul proiectului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări