Kostas1 Postat Ianuarie 6, 2014 Partajează Postat Ianuarie 6, 2014 Buna ziua si la multi ani tuturor!Am si eu o intrebare: care sunt echivalentii tranzistorilor cu siliciu 3DG201A (NPN, de radiofrecventa) si S9013 (NPN, amplificator)?Am o chinezarie de aparat de radio pe care incerc sa il repar si vreau sa schimb toti tranzistorii (apropos, este vorba de un aparat vintage, care este facut doar pentru unde lungi si are 6 tranzistori. Am inlocuit toti ceramicii si toti electroliticii, rezistentele sunt ok, lipiturile ok, trasee neintrerupte, difuzorul ok, tot nu merge, asa ca vreau sa schimb toti tranzistorii, deoarece nu stiu altceva ce sa mai fac, mai ales ca nu am schema la el).Multumesc anticipat! Link spre comentariu
marianjoita Postat Ianuarie 6, 2014 Partajează Postat Ianuarie 6, 2014 Daca esti sigur ca sunt cu siliciu, incearca BF 214, BF 215 pentru RF si BC 107-109 pe AF. Atentie, pe final s-ar putea sa ai si un npn, daca etajul final este in contratimp fara transformatoare. Tranzistorii ii poti recupera din aparate vechi romanesti. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Ianuarie 6, 2014 Partajează Postat Ianuarie 6, 2014 S9013:- Maximum collector power dissipation (Pc), W: 0.3- Maximum collector current |Ic max|, A: 0.5- Transition frequency (ft), MHz: 150- Maximum collector-base voltage |Ucb|, V: 40- Maximum collector-emitter voltage |Uce|, V: 25- Maximum emitter-base voltage |Ueb|, V: 5Încercaţi înlocuirea sa cu un BD npn, 2N1711, etc.Pentru RF merge absolut orice BF npn (BF 214,BF 215, BF 180, etc) sau poate chiar şi un banal BC,deoarece aparatul dvs. lucrează numai pe UL.Injectaţi un semnal audio pe capetele potenţiometruluide volum pentru verificarea funcţionării etajului AAF.Nu schimbaţi tranzistoarele "la nimereală"; mai întâide toate măsuraţi-le pe rând şi verificaţi circuitele lorde polarizare !Şi nu ezitaţi să oferiţi informaţii cât mai complete:tensiunea nominală de alimentare, consumul totalmăsurat, etc. Pentru că în AFF aţi pomenit de unsingur tip de tranzistor, deduc că acest etaj esteconstruit cu transformatoare; dar ar fi fost bine săfi precizat chiar dvs. configuraţia efectivă a acestuia,teoretic fiind posibil ca etajul final să fie proiectat săfuncţioneze chiar şi în clasa A.Acum sper că realizaţi câte speculaţii sterile şi complet inutile (pentru dvs.) se pot face în lipsa unor detaliiesenţiale pe care le omiteţi din start. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 6, 2014 Partajează Postat Ianuarie 6, 2014 Daca nu cumva acel aparat nu a fost alimentat la tensiuni mult mai mari (din alimentator extern de ex.) nu te mai chinui sa schimbi toti tranzistorii degeaba.Radiourile in general si cele portabile in special au cateva defecte specifice. Verifica potentiometrul, sa nu fie intrerupt. Condensatorul variabil sa nu aiba scurtcircuit intre lamele. Difuzorul sa nu fie intrerupt. Comutator de game nu are, ai zis ca e decat pe LW, ca altfel era si ala pe lista. Daca a luat vre-o cazatura, verifica cu atentie bobinele sa nu fie vreuna dezlipita/sparta.Verifica daca a curs cumva din baterii, desi nu ai specificat daca e portabil sau stationar.Pune numele si eventual o poza a aparatului, poate totusi are cineva schema lui. In afara de electrolitici nu trebuia sa schimbi mai nimic, mai bine masoara si verifica cu atentie. Unele fisuri nu le vezi decat cu lupa, spun din experienta, nu cred c-ai verificat chiar toate traseele acolo. Link spre comentariu
Kostas1 Postat Ianuarie 7, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2014 Salutare!Intrucat nu am avut timp sa pozez aparatul acasa, atasez fotografii pe care le-am gasit pe site-ul Proradioantic. Aparatul meu este absolut identic.Am notat tranzistorii cu cifre galbene. Tranzistorii 1, 2, 3, 4 sunt de tipul 3DG201A, iar 5 si 6 sunt de tipul S9013, deci nu complementari. Toti 6 sunt NPN, siliciu.Am uitat sa mentionez ca se aude in difuzor un fasait foarte usor, cu potentiometrul la maxim. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 7, 2014 Partajează Postat Ianuarie 7, 2014 Asta inseamna ca cel putin etajul de audiofrecventa merge.Atingand borna din mijloc a potentiometrului cu o surubelnita ar trebui sa se auda brum in difuzor.Acum, eu nu stiu daca se mai emite ceva in LW prin zona Romaniei, poate colegii pasionati de radio stiu mai bine. Teoretic ar trebui sa se mai emita.Aparatul are urme de cazaturi, sau de electrolit curs din baterii ? Ca sa stim ce sa cautam Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Ianuarie 7, 2014 Partajează Postat Ianuarie 7, 2014 Este un aparat extrem de simplu, in partea de RF merg orice tranzistoare de tip BF iar primul din partea audio merge un BC171, 172, 173 (tranzistorul care are in colector primarul transformatorului defazor), finalii audio, cei doi dintre transformatoare (5 si 6), pot fi BC337 sau chiar AC181 (daca mai ai asa ceva).Verifica si ce au scris colegii mai sus: daca nu ai scurt in cv, daca traseele nu sunt intrerupte (nu se vede mereu cu ochiul liber, am patit asa ceva!)Pe 153 kHz trebuie sa se auda "Antena Satelor" loud and clear! Pentru inceput, eu as masura cu un V-metru electronic ce tensiuni am in colectorul fiecarui tranzistor.Atentie la masuratori, receptoarele ce folosesc tranzistori NPN in partea RF sunt realizate cu plusul la masa in majoritatea cazurilor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum