Taraxacus Postat Ianuarie 5, 2014 Partajează Postat Ianuarie 5, 2014 Am vazut mai multe tipuri de sigurante automate, cu 1 n cu 2 N etc, cum trebuie legate fiecare si daca se poate folosi doar una sin sectiuni. Pana acum nu am folosit decat sigurante automate cu un singur circuit adica o borna la un capat si una la celalalt acum am vazut si am citit pe aici ca sunt si sigurante automate cu doua circuite sau bipolare (s-ar putea sa nu fi folosit termenul corect) si conteaza modul de legare (intrare - iesire).Puteti sa-mi recomandati niste scheme cu modul corect de legare, cum trebuie ientercalate intre contor si circuitul de lumina si prize si eventual un circuit suplimentar pentru un consumator de putere cum ar fi un boiler sau masina de spalat.Cu multumiri Link spre comentariu
unuldinei Postat Ianuarie 5, 2014 Partajează Postat Ianuarie 5, 2014 vezi si tu in pdf-ul asta http://www.legrand.ro/en/en/liblocal/PDF/rezidential/protectie%20si%20distributie/Protectiea%20bunurilor%20si%20a%20persoanelor.pdf , mi se pare suficient , dar e bine sa consulti un electrician de meserie ... iete pe mine Link spre comentariu
Taraxacus Postat Ianuarie 6, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 6, 2014 Este vorba de siguranta din stanga, prima. Are 4 borne, 2 sus si 2 jos, cele din stanga sunt pt nul si cele din dreapta sunt pt faza, probabil. Pe faza este siguranta iar pe nul este doar un simplu intrerupator? Mentionez ca initial a fost legata o siguranta cu un singur rand de contacte si legatura este pe nulul prizelor. Are importanta unde se leaga contorul si unde se leaga instalatia acsnica? mai jos, un link cu poza tabloului de sigurante. http://i42.tinypic.com/14ah8yh.jpg Link spre comentariu
cristi_ozana Postat Ianuarie 6, 2014 Partajează Postat Ianuarie 6, 2014 Schimba toate acele sigurante deoarece sunt de calitate proasta. Cauta sigurante bipolare de firma si inlocuiestele. Conectarea este foarte simpla la in capat al sigurantei conectezi circuitul de alimentare (faza si nul) si la celalalt capat legi consumatorul. Pentru cicuitul de prize daca aveti conductor de 2,5 mm cupru siguranta folosita este recomandat 16A sau daca aveti conductor de aluminiu siguranta de 10A. Pentru circuitul de lumina conductor cupru 1,5 mm siguranta 10A iar pentru conductor de aluminiu 6A. Sigurantele pe care le aveti in acel tablou sunt cam supradimensionate si nu cred ca va protejeaza instalatia electrica. Link spre comentariu
wally_gatter Postat Ianuarie 6, 2014 Partajează Postat Ianuarie 6, 2014 poti lasa si o pereche de fuzibile pe partea de intrare si poti adauga si una diferentiala pe intreg ansamblul ca sa ai protectie impotriva electrocutarii Link spre comentariu
unuldinei Postat Ianuarie 6, 2014 Partajează Postat Ianuarie 6, 2014 Da, prima din stanga este un FN (Faza-Nul) . Nu se amesteca tipurile de sigurante ! Contorul se leaga inainte de tabloul cu sigurante de catre un electrician autorizat . Link spre comentariu
Taraxacus Postat Ianuarie 6, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 6, 2014 Sunt de acord ca trebuie facuta o schimbare, in momentul de fatza, ce trebuie sa fac?Mai cumpar o siguranta FN si le elimin pe celelalte trei? Ce firma de sigurante imi recomandati? Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Ianuarie 6, 2014 Partajează Postat Ianuarie 6, 2014 Eu iti recomand sigurante Merlin-Gerin si un electrician bun. Curentul electric nu prea iarta: ori te omoara ori iti da foc la casa. Nici una din variante nu poate fi acceptabila. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 6, 2014 Partajează Postat Ianuarie 6, 2014 ...nu stiu care mai sunt regulile in romania la realizarea tabloului de sigurantze ...in schimb pot sa va spun care sunt noile reguli in germania...valabile la constructzii noi...reguli care daca nu sunt respectate intocmai nu primesti avizul de la RWE...omologul lui...Renel .Dupa contoar se monteaza obligatoriu un SLS de 63A cu 3 poli (sigurantza automata care pe langa faptul ca protejeaza toata instalatzia de dupa contoar se mai poate folosi si ca intrerupator general).Din SLS_ul de 63A se pleaca cu cele 3 faze in primul sir de automate dar obligatoriu prima data in RCD de 63A cu 3 poli (sigurantza diferentziala care lasa sa treaca curentul doar intre faze si nul ...daca apare o scurgere de curent intre oricare dintre faze si impamantare declanseaza instantaneu la o diferentza de 30mA).Iesirea din RCD merge apoi in sigurantzele automate si de acolo la consumatori.Pt badezimmer (baie ) trebuie neaparat un alt RCD de 25A/30mA bipolar.Restul circuitelor sunt protejate cu automate de 16A iar aragazul electric (care e trifazat) cu 3X25A si cablare cu 5x2,5qmm(mm²).Prizele din bucatarie se cableaza cu 3x2,5qmm,restul cu 3x1,5qmm.Asta e legea noua a cablarii aplicata la constructziile noi,la cele vechi nefiind aplicata in totalitate , doar SLS de 63A si FI-schalter(RCD) de 25A/30mA pt baie.In cazul vostru ,pt contoar monofazat ,dupa contoar o sigurantza automata de 63A apoi din aceasta in RCD de 63A bipolar si din acesta se merge in sigurantele automate de 16A.Cred ca in scurt timp va fi obligatoriu si in Romania sa se cableze tabloul astfel.Si sa nu uit...de la contoar la SLS si apoi in RCD se cableaza cu conductor flexibil(multifilar) de 10qmm,iar dupa RCD spre sigurantze cu sine pieptene(aici ii zice sina furculitza ) barete din alea de cupru...Phasenschiene 1P 63A Gabelanschluss 10qmm Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 7, 2014 Partajează Postat Ianuarie 7, 2014 Din pacate, la noi, un bransament de 63A e doar trifazat.Monofazatele sunt inca de 25-32A. Link spre comentariu
lyka Postat Ianuarie 9, 2014 Partajează Postat Ianuarie 9, 2014 taraxacus de regula faza trece prin siguranta iar nulul direct in cazul sigurantelor p.n sau 2p nulul[de lucru]este legat in sigutante la noi in tara bransamentele monofazate nu depasesc 32 a iar in firida se munteaza intreruptor diferential 32a id 300 ma[inainte de contoar] Link spre comentariu
Incepator Postat Ianuarie 13, 2014 Partajează Postat Ianuarie 13, 2014 Diferentialul trb sa fie de 30mA si nu 300mA... eu asa stiu. Ptr der_doktor daca are sa folosesca 2,5mm2 impreuna cu sig de 25 A ii ia foc casa 1,5mm2 -10A sig 2,5mm2 - 16A sig 4mm2 - 20A sig nu prea se foloseste dimensiunea asta 6mm2 - 25A ....... Am observat o moda ca se monteze "super" sigurante pe cabluri care nu corespund curentilor respectivi ... ma intreb cati au in casa instalatii cu fire de 6mm2 sa poata folosi sig de 25A ??? Link spre comentariu
lyka Postat Ianuarie 13, 2014 Partajează Postat Ianuarie 13, 2014 Incepator eu ma refeream la intreruptorul diferential din firida de bransament [bmpm] care din cite stiu este id 0,3 a iar pentru baie eu as opta pentru intreruptor diferential cu id 0.02a Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 14, 2014 Partajează Postat Ianuarie 14, 2014 Diferentialul trb sa fie de 30mA si nu 300mA... eu asa stiu. Ptr der_doktor daca are sa folosesca 2,5mm2 impreuna cu sig de 25 A ii ia foc casa 1,5mm2 -10A sig 2,5mm2 - 16A sig 4mm2 - 20A sig nu prea se foloseste dimensiunea asta 6mm2 - 25A ....... Am observat o moda ca se monteze "super" sigurante pe cabluri care nu corespund curentilor respectivi ... ma intreb cati au in casa instalatii cu fire de 6mm2 sa poata folosi sig de 25A ??? ...sooo...incepator...cunosti norma DIN-VDE 0100-520..? Nu mai intreb cate ...imobile ai cablat sau cata experientza ai in domeniu...si nici nu intru in detalii gen cum se calculeaza lungimea maxima a unui cablu cu aria sectziunii transversale de x,xx mm²...pt o cadere de tensiune maxima de pana la 3% ,la o temperatura de yy°C,montat in zidarie,bzw alte materiale,bla,bla,bla...cauta cu gogu...,,DIN-VDE 0100-520 BbL 2:2002-11, S9, Tabelle 2'' sau da un click aici: http://www05.abb.com/global/scot/scot209.nsf/veritydisplay/e26fece48906e55bc12576190048d748/$file/2cdc401001d0108.pdf si o sa vezi in ,,tabelle 1 ''asta: Deci pt o cadere de tensiune de 3% pe un cablu cu sectziunea de 1,5qmm se accepta un curent de 16A la o lungime de 34m....asta insemnand inserierea faza null si deci o lungime fizica de 17m. Pt 2,5qmm si LS de 16A,implicit o lungime fizica a cablului de pana la 28m. In general pt prize unde este consum mare se foloseste 2,5qmm,dar de ex pt un dormitor unde ai 3 prize si un bec...nu_i vad rostul...1,5qmm (pana in 17m asta insemnand distantza intre tabloul de sigurantze si ultimul consumator)si LS de 16A e super ok. Si...nu va mai speriatzi ca ..ia foc ..CASA..sigurantzele astea automate SLS sau RCD...sunt mai sigure decat alea de portelan. Link spre comentariu
Incepator Postat Ianuarie 19, 2014 Partajează Postat Ianuarie 19, 2014 Dupa alte norme si cum spune cartea mea.1,5mmp se pot folosi cu max 13A sigCalcul ptr grosimea unui cablu este relativ dimplu , am invatat in scoala. Iar cladiri cablez in fiecare ziVoi faceti cum credeti ca este bine , daca vrei sa tragi totul dintrun cablu fa-o dar ai grija sa fie de maxima calitate . Oricum in principiu eu nu risc si nici nu incurajez pe alti la supra dimensionare ptr sigurante. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum