Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptor radiocomanda, barcuta jabo-1

pauly

Postări Recomandate

Buna ziua tuturor. Am si eu o mica, (mare) problema. Am o barcuta de nadit jabo-1, la care receptorul functioneaza cu o tensiune (o baterie) de 12V. As dori sa pot face niste modificari sa o pot alimenta doar cu 6V. In felul acesta as putea as putea dubla sau chiar tripla puterea acumulatorului. Un acumulator de 12V si 4,5 Ah, are in jur de 1,8 Kg, iar unul de 6V si 12 Ah, are tot cam aceeasi greutate. Ma poate ajuta cineva cu o schema electrica a placii electronice (receptor si tot ce mai este montat pe ea), sau poate niste idei bune de luat in seama. Va multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pauly

8

• validae

4

• sebip

2

• capabilu

1

Top autori în acest subiect

Ati incercat sa alimentati receptorul la 6V ? Poate merge fara probleme(eventual scade putin raza de acoperire ...poate fi compensata printr-o antena mai mare). Referitor la alimentarea intregii barcute la 6V cred ca principala problema va fi schimbarea motoarelor (sau a motorului) care propulseaza barcuta. Acumulatorul de 6V are doar cu o treime mai multa "putere" fata de cel de 12V, in configuratia data de dvs (la o analiza superficiala: 6*12=72, 12*4.5=54 .. diferenta de 18). Ar trebui analizat daca merita efortul pentru o asa crestere de "putere". Poate e mai usor sa-i puneti un mic panou solar pe barcuta si astfel va avea autonomie mai mare sau se va incarca "singura" putin, marind timpul dintre doua incarcari ale acumulatorului.

Link spre comentariu

Da, am incercat, dar din pacate nu da nici un semn. Probabil ca undeva pe circuitul alimentarii, are o rezistenta ce scade tensiune la cea necesara functionarii, pentru ca imi este greu sa cred ca toate acele componente si circuite, lucreaza la tensiuni de aproximativ 12V (adica 8-9-1011-12V). Cred ca au tensiuni chiar sub 5V. Asta este o presupunere, nici de cum o realitate certa. Tocmai de aceea am si apelat la cunoscatori.

Link spre comentariu

Daca motoarele barcii sunt de 12V, degeaba scazi tensiunea de alimentare, se va misca mai lent si va pierde si din sensibilitatea receptorului (scade bataia maxima a telecomenzii).

Link spre comentariu

Chia daca motoare ar fi de 12V, ele pot fi usor inlocuite, iar in ceea ce priveste restul, nu pot fi de acord. Un modul de RC nu poate si nici nu lucreaza la o tensiune mai mare de 5V, deci nu-i poate scadea eficienta.

Link spre comentariu

Daca o sa mai intervina si altcineva cu vreo ideie sau poate ceva concret, cu siguranta am sa atasez si aici.Ba chia acum mi-am adus aminte de receptorul radiocomenzilor EFLY, Hobby-king, futaba si restul, toate sant alimentate la cati volti? Cat are ubecul?

Link spre comentariu

Mai sunt si cei NiCd de la bormasinile electrice, am gasit acumulatori noi la 12-14V cu 50 Lei.Aceia sunt mult mai rezistenti decat cei cu plumb chiar daca au curentul mai mic (1,2Ah tipic, dar sunt si mai mari) si mult mai usori.Pentru nadit nu trebuie sa reziste mai mult de 30 minute sa zicem, iar cei de bormasina fac fata si pot fi incarcati mult mai rapid.Ar trebui sa masori curentul consumat de barca in mers (simulat binenteles intr-o cada) ca sa faci o estimare corecta.

Link spre comentariu

Receptorul si servourile sunt la 5V alimentate (asta este din BEC). Va trebuie schimbat stbilizatorul7805 (sau echivalent) cu unul LDO ca sa mearga la 6V. Asta este simplu de facut.Problema este la ESC care daca nu accepta 6V din conceptie (adica Mosfetii nu se deschid) nu ai ce sa-i faci decat sa-l schimbi odata cu motorul.Daca vrei ajutor, incearca pe RHCForum. Dar incarca-te cu rabdare la mistouri, sau vezi cine vinde astfel de echipament. Odata pusa intrebarea ta, se va gasi cineva sa te ajute.LE: in ceea ce priveste ideea ta cu motor la 6V si acumulator la 12Ah. Pentru un cuplu echivalent s-ar putea sa consume dublul de curent. Deci, aceeasi autonomie, ESC mai mare (disipa mai multa caldura si costa pe masura), eu zic ca nu se merita. Dar ar trebui pusa intrebarea la cei ce fac asta (vezi forumul mentionat mai sus).Poate o elice mai mica, ca sa micsorezi viteza si sa reduci curentul ar fi mai viabil.

Link spre comentariu

In ceea ce privesc acumulatorii NiCa, nu cred ca merg. Iata ce am gasit; Acumulator ACCU-R6/2X5-B Saft

COD: 41777 110,00 RON (Pretul include TVA) SAcumulator Ni-Cd 12V 700mAh (2x5 R6) lam

Deci, nici macar 1A.

In ceea ce priveste insa parerea utilizatorului thunderer, mi se pare corecta.

Ramane sa incerc si acolo.

Daca mai are si altcineva alte pareri, le astept cu placere.

O seara placuta.

Link spre comentariu

Eu am specificat ca poti utiliza acumulatori NiCd de bormasina.Am vazut acumulator Stern de 14V cu 50 lei intr-un magazin de electrice din Craiova, nu pe net. Exista solutii dar, cum a spus si thunderer, la 6V consumul va fi dublu la motoare.Prietenii stiu de ce.

Link spre comentariu

OK. O sa incerc si alte variante, dar tot nu sant convins, nici ca pret, nici ca putere. In plus trebuie altfel de incarcator, deasemeni trebuie incarcata de mai multe ori, chiar si pe balta. Nu intotdeauna poti ajunge cu masina chiar la locul de pescuit.

Link spre comentariu

Pune niste poze cu telecomanda si partea electronica ,eu stiu ca sint niste "facaturi" pe jego.Eu pot sa-ti fac regulator pe 6V ,dar nu recomand modificarea,in functie de buget recomand o schimbare totala,alta barca.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări