nordix Postat Ianuarie 5, 2014 Partajează Postat Ianuarie 5, 2014 Buna....Ideea de baza e urmatoarea....Am un motoras de la un mixer de bucatarie ( care functioneaza la diverse rotatii in functie de pozitia comutatorului ). Acest motoras as dori sa-l folosesc pentru a obtine ceva de genul unei pompe pentru acvariu , careia sa ii pot controla eu fluxul de aer in functie de turatia motorului. Are cineva vreo idee cum as putea realiza acest lucru , adica ce as putea anexa la motoras sa obtin un flux constant de aer sub presiune ?Multumesc...Imi cer scuze anticipat daca nu am postat la sectiunea potrivita.... Link spre comentariu
YO8CDQ Postat Ianuarie 5, 2014 Partajează Postat Ianuarie 5, 2014 Deobicei, instalatiile de aer pentru acvarii, nu sunt facute pe principiul'' motor ''. Ele sunt cu un electromagnet si o membrana vibratoare, care impinge aerul printr-un tub in acvariu. Link spre comentariu
nordix Postat Ianuarie 5, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 5, 2014 M-am documentat si am inteles acest aspect....Eu as cauta solutii daca se poate realiza ceea ce am scris mai sus....Daca nu se poate....probabil ca voi apela la un compressor de acvariu la care va trebui sa gasesc o modalitate de control a presiunii aerului..... Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Ianuarie 5, 2014 Partajează Postat Ianuarie 5, 2014 Daca ai un compresor actionat de un motor,singurul parametru care se poate regla, este debitul. Modificind turatia motorului modifici si debitul,presiunea raminind constanta. Link spre comentariu
nordix Postat Ianuarie 5, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 5, 2014 Daca ai un compresor actionat de un motor,singurul parametru care se poate regla, este debitul. Modificind turatia motorului modifici si debitul,presiunea raminind constanta. Intr-adevar...aveti perfecta dreptate.......Totusi...vreo idee despre cum se poate realiza montajul ?..... Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Ianuarie 5, 2014 Partajează Postat Ianuarie 5, 2014 Daca ai un compresor actionat de un motor,singurul parametru care se poate regla, este debitul. Modificind turatia motorului modifici si debitul,presiunea raminind constanta. Intr-adevar...aveti perfecta dreptate.......Totusi...vreo idee despre cum se poate realiza montajul ?.....Se poate regla presiunea ,dar asta presupune intercalarea intre compresor si acvariu a unui robinet, prevazut cu un regulator cu arc si bila,in amonte de robinet(spre compresor),la care arcul sa poata fi tensionat dupa dorinta.O tensionare mica ,va face ca regulatorul respectiv sa refuleze aerul iar presiunea care trece prin robinet spre acvariu sa fie mica.O tensionare mai puternica a arcului regulatorului va face ca regulatorul sa refuleze la o presiune mai mare.Tinind cont ca ,compresorul are debit constant, la obturarea furtunului(nu inchidere totala ci doar inchidere partiala ,dupa dorinta) cu ajutorul robinetului,motorul compresorului va trebui sa invinga opozitia creeata de compresor.In consecinta,ori compresorul se strica,ori furtunul se sparge,ori motorul se opreste.Regulatorul va face ca niciuna din situatiile(nedorite) prezentate mai sus sa nu se produca,regulatorul reprezentind siguranta sistemului. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 5, 2014 Partajează Postat Ianuarie 5, 2014 Nu te mai prosti cu improvizatii din astea, compresor din mixer de bucatarie Pai, in primul rand trebuie sa iei in calcul fiabilitatea (anduranta) acelui motor.El a fost creat sa mearga maximum 5 minute per repriza de lucru.Tu ai nevoie de un motor cu regim continuu de lucru. Am vazut mixere de bucatarie care s-au ars dupa doua-trei utilizari mai indelungate (mai mult de 5-10minute) si vrei sa te tina la acvariu ?. Daca vrei un astfel de motor (desi e improprie utilizarea unui motor acolo) trebuie sa te orientezi la unul cu rotorul in scurtcircuit, de genul celor de ventilatoare de clocitoare de exemplu.Alea pot functiona practic continuu, cu mici pauze pentru verificarea lagarelor sau ungere (daca e cazul) Link spre comentariu
nordix Postat Ianuarie 5, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 5, 2014 Domnilor....Imi cer scuze dar cred ca ati inteles gresit...( cel mai probabil din cauza ca eu am dat doar o parte de informatie ). Dar am dat doar o parte deoarece nu am considerat necesar restul.Adica...daca as putea face acel ansamblu , l-as folosi sa imi fac un ansamblu cu aer cald pentru lipire-dezlipire de component de pe placile mai pretentioase....desigur ...toate astea in regim amatoricesc......Ei bine....pentru asa ceva motorasul nu va functiona decat intermitent.....(Poate ca ar fi mai bine sa ma rezum la un compressor de acvariu...cred ca ar fi mai simplu....) Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 5, 2014 Partajează Postat Ianuarie 5, 2014 OK, am vazut analogia cu pompa de acvariu si credeam ca vrei o pompa de acvariu ,,pe steroizi,, In caz de utilizare de scurta durata ar merge si motorul de mixer, desi nu recomand.Sunt foarte prost construite, simplificate pentru economie. Link spre comentariu
Mircel Postat Ianuarie 5, 2014 Partajează Postat Ianuarie 5, 2014 sa imi fac un ansamblu cu aer cald pentru lipire-dezlipire de componentDacă nu te deranjează zgomotul infernal -zic eu- al compresorului de umflat roți, îl poți folosi pe acesta.Ca să elimini „pulsațiile”, folosești un stingător gol ca și cameră de acumulare aer.Dacă vrei ceva mai silențios, compresorul de la un frigider.Sau cumperi o pompă de Gordak: (cam scumpă ~100 de lei) Link spre comentariu
nordix Postat Ianuarie 7, 2014 Autor Partajează Postat Ianuarie 7, 2014 Am cumparat in cele din urma o pompa pentru acvariu cu 2 iesiri si sper ca ma voi descurca sa-mi fac ceea ce mi-am propus......adica o statie cu aer cald ( in regim amatoricesc evident....) Link spre comentariu
binox Postat Ianuarie 9, 2014 Partajează Postat Ianuarie 9, 2014 Eu mi-am cumparat relativ recent o statie cu aer cald cu 50E. Nu e pe sistemul clasic cu "compresor" e mult mai simpla cu un mic ventilator exact ca "feon-urile" industriale. Temperatura se regleaza digital iar debitul de aer (turatia ventilatorului) analogic cu un potentiometru. Solutia e simpla si relativ usor de reprodus acasa doar ca mi se pare ca nu merita chinuiala decat daca te apuci sa faci mai multe si sa le vinzi. Chiar si asa sa o construiesti sub 50E in regim de amator e o provocare.PS Debitul maxim de aer pe care-l scoate este mult mai mare decat la statiile de tip Gordac si poate fi folosita cu succes si la sudarea plasticului Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum