nel65 Postat Iulie 8, 2015 Partajează Postat Iulie 8, 2015 (editat) Sper sa nu fie prea off topic, poate ajuta si pe altii ideile astea @maxente, ce putere poti trage din sursa asta si la ce tensiune?Nu se incalzesc transformatoarele in gol?Dar in sarcina? Ma gandesc ,trafo sunt bobinate pentru scheme cu stabilizare ,ori aici sunt folosite fara stabilizare ,deci factor de umplere maxim si permanent ! ps la ce frecventa? Editat Iulie 8, 2015 de nel65 Link spre comentariu
maxente Postat Iulie 8, 2015 Partajează Postat Iulie 8, 2015 Frecventa e undeva la 44khz si ma gandesc sa o mai reduc pe la 30khz In gol nu se incalzesc, parca putin in sarcina, dar pana acum in teste nu le-am tinut prea mult undeva la 10 minute o sa incerc sa pun sarcina si sa le tin mai mult sa vad cum merg Am mai facut o sursa cu IR2153 dar cu traful bobinat de mine si e ok ka temperatura, pe asta am bagat-o intr-un amplificator yamaha la care ii lipsea traful Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 9, 2015 Partajează Postat Iulie 9, 2015 (editat) Eu am facut niste masuratori prin care poti afla multe despre un traf necunoscut. Undeva am citit ca ia curentul de magnetizare la jumatate din valoarea unde saturatia creste rapid. Cine are rabdare poate lua valori mai multe inainte de inceperea saturatiei si sa-l lase peste 30min dupa care masoara temperatura miezului. Alimentare directa de la retea si se scade frecventa pana apare saturatia. Atentie, reglajul se face cu grija, curentul poate creste rapid la valori ff mari. Se poate folosi schema de limitare de curent la max 1A pt a scapa de griji. Eu am folosit tensiuni mici. CITAT: Postat 28 martie 2015 - 06:36 Trafo ATX pe miez EI28, secundare in gol. Am scazut frecventa ca sa fac masuratorile la tensiuni mici. Sus tensiunea in primar, pt sincronizare si fazare.Alimentari: 20vac, 40vac si 60vac. SI 120vac Jos, curentul in primar, 100mA/div. Cred ca am gresit ordinea pozelor 1 si 2 Vezi aici: http://www.elforum.info/topic/44160-totul-despresurseteorieschemeaplicatii/page-40 Editat Iulie 9, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator vmanda Postat August 20, 2015 Partajează Postat August 20, 2015 (editat) O varianta pentru a stabiliza iesirea unui SMPS cu IR2153, modificand frecventa in jos, cu optoculor, poate fi asta: Cred ca nici nu ar fi necesar grupul T1C3, punand direct tranzitorul din optoculor in locul lui T1. Intr-um mod similar se poate implementa si o protectie la scurtcircuit la iesire, cu un al doilea optoculor, care sa-i dea Shutdown, ca in documentatia originala de la IRF . Un deadtime mai mic (0,6usec) are IR21531 Editat August 20, 2015 de vmanda Link spre comentariu
Vizitator Postat August 20, 2015 Partajează Postat August 20, 2015 Pai asta este altceva, este o sursa rezonanta si pt aceste aplicatii sant integrate dedicate. Nu cred ca merita sa te complici cu artificii de acest fel. Link spre comentariu
Vizitator vmanda Postat August 20, 2015 Partajează Postat August 20, 2015 (editat) Pai asta este altceva, este o sursa rezonanta si pt aceste aplicatii sant integrate dedicate. Nu cred ca merita sa te complici cu artificii de acest fel. Nu conteaza topologia, optocuplorul va scadea frecventa/tensiunea de iesire pentru orice topologie. Se poate bobina transformatorul cu 1-2 volti peste tensiunea dorita, iar circuitul cu optocuplor sa te mentina unde in nominal, indiferent de curentul de la iesire. Pentru protectia la supracurent se poate folosi optocuplorul AC SHF620AGB inseriind cu masa un rezistor de cateva zeci de mOhm, daca sursa este dubla. Iar pentru a folosi MosFet/IGBT mai mari se poate folosi driverul VO3120. N-am analizat toate datele, dar cred ca folosind VO3120 ai putea sa izolezi IR2153, de tensiunea inalta. Editat August 20, 2015 de vmanda Link spre comentariu
Emil 1986 Postat August 20, 2015 Partajează Postat August 20, 2015 integratul acesta poate fi folosit si cu tranzistori bipolari? Link spre comentariu
leo 17 Postat August 20, 2015 Partajează Postat August 20, 2015 Aceasta e schema, pe care am folosit-o pentru robotul auto. Desigur ca se poate dimensiona pentru puteri mai mici... este si un cablaj pt aceasta schema ? Link spre comentariu
UDAR Postat August 20, 2015 Partajează Postat August 20, 2015 Nu conteaza topologia, optoculorul va scadea frecventa/tensiunea de iesire pentru orice topologie. Ar fi interesant să ne prezinți o analiză a funcționării pentru o topologie nerezonantă . Link spre comentariu
Vizitator vmanda Postat August 20, 2015 Partajează Postat August 20, 2015 (editat) Ar fi interesant să ne prezinți o analiză a funcționării pentru o topologie nerezonantă . Pentru orice topologie, rezonanta, half-bridge, full-bridge, daca ii pui pinul CT la o tensiune mai mica decat 1/6 din Vcc, adica mai putin de 2.1V, vezi documentatia IR2153, ambii mosfeti/igbt vor fi blocati, pana in momentul in care optocuplorul care indica starea de supratensiune sau supracurent va fi blocat, iar tensiunea pe CT va reveni la o valoare peste 1/6 VCC, si mosfetii vor intra in conductie din nou. Pentru protectia la supratensiune se poate renunta la condensatoare, rezultand o functionare oarecum intermitenta, burst cu frecventa mare. Tehnica se foloseste la unele dintre integratele convertoare DC-DC, pentru functionarea in gol. Pentru protectia la supracurent se pot adauga capacitati mari/constanta de timp mare, astfel incat sa "testeze" inlaturarea scurtcircuitului odata la cateva zeci de milisecunde. Shutdown feature (1/6th Vcc) on CT pin...........................................,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, The IR2153 provides more functionality and is easier to use than previous ICs. A shutdown feature has been designed into the CT pin, so that both gate driveroutputs can be disabled using a low voltage control signal. Editat August 20, 2015 de vmanda Link spre comentariu
Mircea Crisan Postat August 20, 2015 Partajează Postat August 20, 2015 Am vaga impresie ca tu nu intelegi cum functioneaza o sursa rezonanta. Se modifica frecventa nu tensiunea. Modalitatea de calcul al inductantei serie cu primarul o stapanesti? Sau poate ma insel eu? Link spre comentariu
UDAR Postat August 20, 2015 Partajează Postat August 20, 2015 (editat) Păi discuția nu era despre blocare prin pinul CT ci de ”modularea” frecvenței și schema pe care ai postat-o chiar aia făcea ( nu știu cu ce performanțe ) Iar , privitor la pinul CT , e bine că citești foile de catalog dar e rău că nu le înțelegi . Pinul CT nu se poate folosi pentru lucru în modul burst ( integratele de care vorbești folosesc alte topologii ,de obicei flyback ) decât la frecvențe mult mai mici decât frecvența de oscilație . Altfel apar asimetrii grave între duratele celor două alternanțe cu consecințe care nu fac obiectul acestei intervenții. În rest , da , pinul CT se poate folosi pentru protecție ! De aia i s-a adăugat o funcționalitate suplimentară ! lui @ EDIT Am postat simultan cu Mircea Crisan . Evident , mă adresez lui @vmanda. Editat August 20, 2015 de UDAR Link spre comentariu
Vizitator vmanda Postat August 20, 2015 Partajează Postat August 20, 2015 (editat) Păi discuția nu era despre blocare prin pinul CT ci de ”modularea” frecvenței și schema pe care ai postat-o chiar aia făcea ( nu știu cu ce performanțe ) Iar , privitor la pinul CT , e bine că citești foile de catalog dar e rău că nu le înțelegi . Pinul CT nu se poate folosi pentru lucru în modul burst ( integratele de care vorbești folosesc alte topologii ,de obicei flyback ) decât la frecvențe mult mai mici decât frecvența de oscilație . Altfel apar asimetrii grave între duratele celor două alternanțe cu consecințe care nu fac obiectul acestei intervenții. În rest , da , pinul CT se poate folosi pentru protecție ! De aia i s-a adăugat o funcționalitate suplimentară ! lui @ EDIT Am postat simultan cu Mircea Crisan . Evident , mă adresez lui @vmanda. Ati incercat macar, ca vad ca vorbiti cu foarte multa siguranta? Ma refeream la ideea de a folosi optocuplor, nu neaparat la modularea frecventei, desi daca ma gandesc bine cred ca ar merge chiar si la half-bridge cu modificarea frecventei in sus, Deadtime ramane 1.2 μs in timp ce timpii de conductie scad. Si scuzati-ma ca am venit cu ideea. Am venit pentru o analiza, in schimb am primit niste castane. Multumesc. Editat August 20, 2015 de vmanda Link spre comentariu
UDAR Postat August 20, 2015 Partajează Postat August 20, 2015 (editat) Dragul meu , dacă la electronică avem păreri diferite măcar la limba română să cădem de acord . Toate postările tale de mai sus conțin afirmații , nu întrebări , nu cereri/propuneri de analiză . Mai mult , ești ușor inconsecvent . În prima ta postare spui : ”O varianta pentru a stabiliza iesirea unui SMPS cu IR2153, modificand frecventa in jos, cu optoculor, poate fi asta:” apoi, ”Nu conteaza topologia, optocuplorul va scadea frecventa/tensiunea de iesire pentru orice topologie”. - asta fiind ”perla” care m-a determinat să intervin. și acum spui că de fapt vorbeai de optocuplor , nu de frecvență. Tot de frecvență vorbești chiar și la această postare . Analiză , că tot dorești asta : Td = 1.2µs ; f1 = 25kHz adică T/2 = 20µs , DC1 = 94% , f2 = 100kHz , T/2 = 5µs , DC2 = 76%. Plaja de reglaj = 1:1,24 la o variație de patru ori a frecvenței ! Ți se pare rezonabil ? Iar cu încercatul - m-ai prins ! N-am încercat să modulez astfel frecvența . N-am încercat nici să construiesc perpetuum mobile . Poate , pentru că e ideea ta , ar trebui să încerci tu și să ne spui rezultatele . Sau poate deja ai încercat ? Apropo de vorbitul cu multă siguranță. Lăsând acum gluma la o parte , IR2153 este un integrat simplu, conceput pentru o aplicație simplă , eficientă , cu un bun raport cost/performanță. Să nu încercăm însă să facem minuni cu el . Editat August 20, 2015 de UDAR Link spre comentariu
Vizitator vmanda Postat August 20, 2015 Partajează Postat August 20, 2015 Dragul meu , dacă la electronică avem păreri diferite măcar la limba română să cădem de acord . Toate postările tale de mai sus conțin afirmații , nu întrebări , nu cereri/propuneri de analiză . Mai mult , ești ușor inconsecvent . În prima ta postare spui : ”O varianta pentru a stabiliza iesirea unui SMPS cu IR2153, modificand frecventa in jos, cu optoculor, poate fi asta:” apoi, ”Nu conteaza topologia, optocuplorul va scadea frecventa/tensiunea de iesire pentru orice topologie”. - asta fiind ”perla” care m-a determinat să intervin. și acum spui că de fapt vorbeai de optocuplor , nu de frecvență. Tot de frecvență vorbești chiar și la această postare . Analiză , că tot dorești asta : Td = 1.2µs ; f1 = 25kHz adică T/2 = 20µs , DC1 = 94% , f2 = 100kHz , T/2 = 5µs , DC2 = 76%. Plaja de reglaj = 1:1,24 la o variație de patru ori a frecvenței ! Ți se pare rezonabil ? Iar cu încercatul - m-ai prins ! N-am încercat să modulez astfel frecvența . N-am încercat nici să construiesc perpetuum mobile . Poate , pentru că e ideea ta , ar trebui să încerci tu și să ne spui rezultatele . Sau poate deja ai încercat ? Apropo de vorbitul cu multă siguranță. Lăsând acum gluma la o parte , IR2153 este un integrat simplu, conceput pentru o aplicație simplă , eficientă , cu un bun raport cost/performanță. Să nu încercăm însă să facem minuni cu el . Multumesc pentru lectia de consecventa. Aproape intotdeauna exista mai multe solutii pentru a rezolva o problema. Nu-mi amintesc sa fi propus valori concrete pentru frecvente sau pentru componente. Spune-ti ca apar asimetrii grave între duratele celor două alternanțe, neluand in calcul faptul ca la iesire, in secundar sunt cateva mii de uF, care corelate cu rezistenta de sarcina de ordinul ohmilor, necesita o constanta de timp de raspuns de ordinul zecilor/sutelor de milisecunde, eventuala deviatie de durata intre doua alternate consecutive fiind nesemnificativa. Asta daca se foloseste modularea frecventei. Daca se foloseste shutdown (Vct <1/6 Vcc), cele 2 alternate vor fi perfect egale cu zero. Ati fost de acord ca partea de scurtcircuit se poate implementa asa. O sa incerc si partea cu stabilizarea tensiunii, folosind una dintre cele doua propuneri, puteti fi sigur. Dar nu o sa mai vin sa postez nimic aici, dvs. deja le stiti pe toate. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum