giongiu Postat Iunie 28, 2015 Partajează Postat Iunie 28, 2015 Toate alimentatoarele MeanWell (invertoare, convertere DC-DC,etc)au ca radiator comun carcasa de aluminiu, si nu numai MW, si alte firme mari folosesc carcasa de aluminiu masiv pe post de radiator comun.Nu cred ca ai vazut toate sursele facute de MW, cum nu le-am vazut nici eu. Dar am sursa MW, in carcasa metalica, care are radiatoare separate si nu foloseste carcasa ca radiator. Link spre comentariu
daniel_88 Postat Iunie 28, 2015 Partajează Postat Iunie 28, 2015 (editat) Nu cred ca ai vazut toate sursele facute de MW, cum nu le-am vazut nici eu. Dar am sursa MW, in carcasa metalica, care are radiatoare separate si nu foloseste carcasa ca radiator. Tot ce am de la MW are ca radiator comun carcasa de aluminiu, nu am zis ca ar fi mai eficient, doar ca anumiti colegi sustinea ca nu gasesti SMPS cu radiator comun, si culmea, toate pe care le am din comert au radiatori comuni. Poate sunt off topic, personal mi-am construit un invertor de sudura, am folosit numai radiatori separati, fara pad izolator, tocmai ca sa aiba un transfer termic mai eficient. Multumesc pentru raspunsul din MP , cand voi avea timp voi incerca si eu sa o reproduc, mai ales ca e testata. Editat Iunie 28, 2015 de daniel_88 Link spre comentariu
maxente Postat Iunie 28, 2015 Partajează Postat Iunie 28, 2015 E nu e chiar asa, @giongiu are dreptate Mai am inca o sursa MW de putere mai mare cu PFC activ si carcasa nu mai e din aluminiu si nu mai raceste absolut minic In poza de mai jos prima sursa desus e aia cu carcasa din aluminiu, vad ca scrie ca e in China facuta, si cea mai de jos e aia cu PFC facuta in Taiwan Poza pe care am postat-o eu cu sursa desfacuta e luata de pe internet, mi-e greu sa mai desfac sursa mea de laborator si sa o pozez Link spre comentariu
pop_ady44 Postat Iunie 28, 2015 Partajează Postat Iunie 28, 2015 Referitor la” MW„ am si eu una cu care alimentez un tv grunding si are radiator comun cu carcasa de aluminiu, si nu se incalzeste deloc, cu toate ca e aproximativ la limita 24 v 6 A si tv consuma 24 v 5 A . Deci daca se respecta cat de cat izolarea galvanica, si nu se joaca nestiutori cu ele, ca scoata acele izolatoare, care la amea sunt de ceramica si un fel de cauciuc, sub tranzistoare si diode , nu vad ce ar fi de suferit pe urma electrocutari . Scuze ca sunt un pic off topic dar am vazut ca se bate moneda ca ar fi pericol de electrocutare la radiator comun . Link spre comentariu
giongiu Postat Iunie 28, 2015 Partajează Postat Iunie 28, 2015 Multumesc pentru raspunsul din MP , cand voi avea timp voi incerca si eu sa o reproduc, mai ales ca e testata.Aceasta e schema, pe care am folosit-o pentru robotul auto. Desigur ca se poate dimensiona pentru puteri mai mici... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 28, 2015 Partajează Postat Iunie 28, 2015 Am indreptat rezistentele Gate-Emitor (sau Sursa). Principiul de proiectare a fost totul pe o placa, un strat, fara SMD-uri,primarul si secundarul sa fie distantate, tranzistoarele si diodele pe un radiator si usor de facut acasa. Mult mai bine asa insa eu as muta intreg ansamblul PWM, cit cit mai aproape de elementele comutatoare, si as duce electroliticii in locul acelei zone Traseele de comanda, trec pe sub rezistenlele de limitare de curent, acolo sint spike-uri mari si cum rezistentele de limitare sint bobinate, te las singur sa realizezi ce se intimpla. Distanta dintre iesirea PWM (driver sau buffer tottem pole ori traf), si elementele deadtime On-Off (rezistenta paralela cu dioda) tre sa fie cit mai scurte si sa nu treaca pe linca zone cu curenti mari, am mai spus-o si o repet. Spor la treburi! Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 28, 2015 Partajează Postat Iunie 28, 2015 Nu se folosesc rezistente bobinate pe post de shunt la surse in comutatie, pur si simplu n-au ce cauta acolo. Link spre comentariu
em2006 Postat Iunie 28, 2015 Partajează Postat Iunie 28, 2015 Nu se folosesc rezistente bobinate pe post de shunt... Si eu zic la fel, dar daca cineva vrea sa puna si le bobineaza antiinductiv, nu m-as impotrivi. Daca foloseste manganina. Link spre comentariu
mario_xx Postat Iunie 29, 2015 Partajează Postat Iunie 29, 2015 Mult mai bine asa insa eu as muta intreg ansamblul PWM, cit cit mai aproape de elementele comutatoare, si as duce electroliticii in locul acelei zone Traseele de comanda, trec pe sub rezistenlele de limitare de curent, acolo sint spike-uri mari si cum rezistentele de limitare sint bobinate, te las singur sa realizezi ce se intimpla. Distanta dintre iesirea PWM (driver sau buffer tottem pole ori traf), si elementele deadtime On-Off (rezistenta paralela cu dioda) tre sa fie cit mai scurte si sa nu treaca pe linca zone cu curenti mari, am mai spus-o si o repet. Spor la treburi! Toate astea la urmatoare revizie. Se putea face si mai compact dar implica 2 straturi si SMD-uri, permutarea comenzii cu electroliticii rezultand intr-un traseu lung de masa Link spre comentariu
hpavictor Postat Iunie 30, 2015 Autor Partajează Postat Iunie 30, 2015 Cea mai mare provocare ar fi sa montam pe iesirile IR2153 optodrivere care sa comande fara probleme orice etaj de putere , separand partea de comanda de etajul de forta , in genul sursei din schema de mai jos . Daca credeti ca avantajele IR2153 sunt insuficiente , putem folosi batranul SG3525 si eventual , niste optodrivere " ceva " mai potente , pentru comanda unor IGBT foarte bazate , de 50A ! Ce parere aveti ? Daca considerati ca este necesar , pentru a nu deveni offtopic , rog un moderator sa schimbe denumirea acestui subiect in " SMPS de mare putere pentru amplificatoare audio ? " Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 30, 2015 Partajează Postat Iunie 30, 2015 Foarte bun materialul postat de Victor, optodriverele au stat la baza smps-ului meu ca idee. Link spre comentariu
hpavictor Postat Iulie 1, 2015 Autor Partajează Postat Iulie 1, 2015 Era doar o propunere , electronica se poate face in mai multe feluri ... Link spre comentariu
maxente Postat Iulie 1, 2015 Partajează Postat Iulie 1, 2015 (editat) Pe la ora doua, doua si ceva s-a constatat o furtuna din care n-am putut sa dorm cu nevasta-mea impreuna in pat fiindca s-a declansat o... extorsiune al unui degajament unei construnctii de... a... intr-o apa si din cauza asta am luat masuri sa izolez mosfetii fata de radiator altfel, probabil riscam sa ma electrocutez sau si mai grav poate electrocutam si pe altii Am luat izolatorii aia propusi de @giongiu si am constatat (ca si extorsiunea de mai sus) ca sunt destul de lungi cat sa cuprinda si pinii mosfetilor pana la cablaj Deci practic mosfetul este complet izolat pana in cablaj Pentru linistea sulfeteasca am adaugat si putina pasta pe padul tranzistorului si pe stratul de cauciuc,,,, care e in contact cu radiatorul Am mai adaugat si cateva bucati de tub termo pe pinii puntii din fata Mi s-a parut interesant si furtunul asta care e facut din acelasi material cauciucat http://www.tme.eu/ro/details/srt18/radiatoare-echipamente/fixfasten/ Sper sa nu fie prea off topic, poate ajuta si pe altii ideile astea date de @giongiu, @bolek si altii Editat Iulie 1, 2015 de maxente Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 5, 2015 Partajează Postat Iulie 5, 2015 (editat) Am facut un test cu 2 surse, una semipunte iar cealalta forward si bineinteles aceeasi sarcina. Prima oscilograma este forw. sus curentul prin electrolitic iar jos tensiunea in drena. La semipunte am pus 2 sonde de curent, sus in serie cu cond electrolitic iar jos in serie cu primarul trafului. La ambele curentul este 1A/div. Asa cum am sustinut, la forw. curentul este dublu. REVIN, am taiat cablajul ca sa nu mai intre si curentul de la sursa auxiliara care deformeaza. Noua varianta in oscilograma 3. Nu intelegi ca o semipunte nu inseamna neaparat 2 cond electrolitici? Si la forward si la semipunte intrarea redresata este aceeasi: o punte redresoare si un electrolitic la 400V. Fiind cu transfer direct ambele, cand conduce un tranzistor se ia energie din electrolitic si se transfera in secundar. De fapt este putin diferit fenomenul pt ca 3-4milisec se ia energie direct din retea atat pt electrolitic cat si pt sursa si restul de 7-6 msec se ia numai din electrolitic. De fapt la forward riplul de curent este dublu pt ca el trebuie sa asigure transferul de energie in jumatate de timp fata de semipunte care ia si din condensatorii nepolarizati. Editat Iulie 5, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum