Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SMPS de mare putere cu IR2153 ?

Postări Recomandate

As zice ca esti si mandru ca ai folosit radiator comun, pe care nici macar nu l-ai legat la masa...Presupun totusi ca ai folosit izolatori de calitate..

Ieri spuneam ca n-am vazut sursa industriala, cu radiator comun. Ei bine, m-am inselat..Am cateva,de mica putere, la care carcasa metalica e folosita ca radiator, dar izolarea mosfetilor si diodelor e foarte buna, practic fiecare componenta e imbracata intr-o izolatie din silicon, iar prinderea se face cu bride.

Sint chiar mindru pentru ca stiu cum trebuie izolat un tranzistor fata de radiator, am  mai mult de citeva mii de bucati izolate de la primul izolator folosit si pina acum (circa 35 ani).

Si am scris, 4,7nF/2kV fata de GND main, poate ai omis sa citesti.

iar intre GND main si GND DC out, un 2,2nF/2kV.

Am folosit radiator comun in special pentru rigidizarea placii, IGBT-urile nu disipa foarte mult, iar diodele de redresare, am folosit ceva mult supradimensionat, si acestea incalzindu-se foarte putin.

Mai mult se incalzeste puntea de 50A de la redresarea 230vac, decit IGBT-urile, pentru ca acestea sint comandate corect de drivere specializate, capabile sa comande capacitati cu valoarea de citiva nanofarazi buni la 500kHz (in caz de nevoie de acea frecventa) sub 30nsec, fara  buffere totem pole si alte alea:

Posted Image

Pina in amplificator de 2x1200W (cam 3,2kW consum, nici nu pun ventilator radiatorului sursei, nu are nevoie, se raceste prin curentul de aer din carcasa.

Desi sursa este prevazuta iesire de tensiune pentru ventilator comandata automat de temperatura radiatorului.

Iata si 2-3 teste asa de amuzament:

Link spre comentariu

@giongiu multam frumos de pont !Izolatorul ala merge de minune cu clema asta http://www.tme.eu/ro/details/trk-1/radiatoare-echipamente/fixfasten/Fac si eu o comanda ca tot e oferta cu drumu

Nu cred ca e nevoie de cate o clema pentru fiecare componenta. Poti fixa cate doi tranzistori sau diode, cu o brida, prinsa de radiator cu un surub, intre tranzistori. Daca folosesti o brida mai lata din dural, ai si racire suplimentara.
Link spre comentariu

N-om fi eu si Giongiu prieteni ( se vede asta in unele postari de-ale lui ), dar trebui sa dam cezarului ce-i al sau, adica de obicei se baga in seama acolo unde cam stie despre ce este vorba, asta referitor la ce a zis Dl Crisan la postarea asta:

http://www.elforum.info/topic/83858-smps-de-mare-putere-cu-ir2153/?p=1199809

Leco topicul asta nu este un laudatium la adresa ta, ci discuta despre posibilitatea realizarii a unei surse de putere mai mare cu IR2153, asadar mai lasa te rog clipurile alea si haidem sa fim totusi la subiect.

Link spre comentariu

Incercam sa arat ca se foloseste cu succes single heatsink.

Nu este nici un fel de reclama ascunsa cum ar crede unii, eu nu vind nimic, acum.

Doar incerc sa incurajez, titlul este "SMPS de mare putere". :aplauze

Link spre comentariu

Acum am observat ca sursa mea Meanwell de 48v - 6A, care imi alimenteaza sursa de laborator reglabila curent - tensiune , are carcasa din aluminiu si pe ea sunt prinsi mosfetii din fata si dioda din secundar

Culmea e ca mosfetii nu au un izolator ca cel aratat de @giongiu, e doar un simplu pad de silicon

Poate suntem noi aici niste entuziasti, da' aia de la Meanwell or fi si ei niste ingineri mai competenti, ma gandesc, Posted Image sursele astea fiind cam pentru uz industrial 

http://sigma.octopart.com/21262024/image/Mean-Well-SP-320-48.jpg

Posted Image

Editat de maxente
Link spre comentariu

Un produs industrial se incadreaza obligatoriu in cerintele unor standarde, iar unul facut de amatori e lucru manual, nu toti amatorii lucreaza la fel, ori au acelasi bagaj de cunostinte si dotare.

Asa ca, lasati-o mai moale cu radiatorul comun, paza buna trece primejdia rea.

E nevoie sa mai amintesc de colegul carea a facut puscarie pentru ca a curmat o viata cu un simplu transformator lucrat neingrijit la izolatia intre P si S? Executa cu elevii entuziasti (amatori) transformatoare de retea.

("he, un trafo banal" ar zice superior unii de pe aici, care stiu desigur sa faca cablaje frumoase, sa lipeasca piese unele de altele, sa testeze cum au vazut pe net, sau alte alea...)

Hai sa fim mai responsabili, ce facem noi in atelier e una, iar ce recomandam altora pe un forum public implica si putina raspundere.

Link spre comentariu

Eu nu pricep in ruptul capului, care e smecheria folosirii unui radiator comun...De ce sa-mi bat capul cu izolatii pretentioase, atata timp cat imi proiectez singur cablajul? Ce ma opreste sa folosesc radiatoare separate ? Ideal ar fi sa pot renunta la orice izolatie intre capsula componentei si radiator, pentru un transfer termic cat mai bun, solutie folosita in invertoare de sudura, sau unele surse de putere, unde fiecare semiconductor sau pereche are propriul radiator. Pe de alta parte, un radiator comun, inseamna aceeasi temperatura si pentru mosfeti si pentru diodele redresoare. Aici apare un compromis, mosfetii trebuie sa lucreze cat mai reci, diodele nu prea..Rds creste cu temperatura, dar caderea de tensiune pe o dioda e invers proportionala cu temperatura, adica e indicat sa lucreze ceva mai calde. Adica, oricum ai privi lucrurile, un radiator comun e mai putin avantajos. Sau cel putin asa vad eu lucrurile...

Link spre comentariu

Posted Image

Am indreptat rezistentele Gate-Emitor (sau Sursa).

Principiul de proiectare a fost totul pe o placa, un strat, fara SMD-uri,primarul si secundarul sa fie distantate, tranzistoarele si diodele pe un radiator si usor de facut acasa.

Editat de mario_xx
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări