Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Discutii despre distorsiunile OT

adigh

Postări Recomandate

• Administratori

Subiectul se numeste SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICEDaca tot se vorbeste atat despre tr de iesire cei care fac simulari ar trebui sa le faca pentru tr care se gasesc pe piata astfel nu vor mai exista discutii de genul celor de mai sus.In acest caz Orice simulare NU poate fi contestata decat cu o realizare practica dupa simularea respectiva care sa infirme acea simulare

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adigh

10

• Badman

4

• hpavictor

4

• romicap

3

Zile populare

Top autori în acest subiect

Subiectul se numeste SIMULARI SCHEME CU TUBURI ELECTRONICEIn acest caz Orice simulare NU poate fi contestata decat cu o realizare practica dupa simularea respectiva care sa infirme acea simulare

......... :aplauze :aplauze :aplauze :aplauze
Link spre comentariu

Sa zicem ca in masura in care exista modele bune in Spice se pot face simulari care sa includa si traful de iesire in simularea schemei. Dar asta e valabil doar pentru trafurile firmelor mari pentru care exista asemenea modele Spice.Pentru restul trafurilor DIY sau recuperate, cu miez necunoscut, practic niciun program de simulare nu poate anticipa ce distorsiuni va introduce amplificatorul. In consecinta FFT-urile nu se va putea sti sigur cum vor fi.Simularea trafului nu poate fi ceva ce nu are legatura cu simularea amplificatorului si trebuie discutata separat. Traful ca si tubul e direct responsabil de sunetul amplificatorului.Traful poate avea un sunet neutru sau un sunet colorat. Ma refer in special la SE cu RNG mica sau deloc.@gabriele,Ai vreo parere referitor la ce am spus ? Ca sa avem un dialog tehnic.

Link spre comentariu

Ma refer la trafuri SE deci cu componenta DC si fara RNG. Cu reactie negativa pot deveni invizibile distorsiunile, dar asa se intimpla si la tuburi. Am observat asta de multe ori cu osciloscopul doar schimbind transformatorul, neschimbind nimic in schema. Daca erau puternic vizibile distorsiunile inseamna ca erau mari. E posibil ca si la multe trafuri ce nu am observat sa fie distorsiuni insemnate dar nu pot sti fara masuratori. Pe osciloscop e greu de vazut distorsiuni sub 3%(sa zicem).Eu nu pretind sa fiu crezut pe cuvint. Se poate verifica ce spun numai sa nu va asteptati sa vedeti distorsiuni mari, de peste 5%, la orice transformator.

Link spre comentariu

Intradevar aceste distorsiuni sint mici si cea mai simpla metoda de aflare cite distorsiuni introduce transformatorul este sa se masoare cu el in circuitul anodic si dupa acea se se inlocuiasca cu un gyrator si cuplaj capacitiv pe transformator diferenta distorsiunilor reprezinta cele introduse de trafoPractic nu este asa de simplu fiindca trebuie refacut PSF initial si inca citeva amanunte totodata merita marit progresiv intrefierul pina cind distorsiunile se anuleaza dar din pacate acest lucru afecteaza grav inductanta primaraProbabil ca simularea facuta de d-l Lazaroiu omite aceste distorsiuni si este normal dar nici nu prea are importanta acest lucru, munca sa este salutara ,ajutorul dat este nepretuit si in plus salveaza pe multi de timp pierdut evident in detrimentul timpuli sau

Link spre comentariu

Intradevar aceste distorsiuni sint mici si cea mai simpla metoda de aflare cite distorsiuni introduce transformatorul este sa se masoare cu el in circuitul anodic si dupa acea se se inlocuiasca cu un gyrator si cuplaj capacitiv pe transformator diferenta distorsiunilor reprezinta cele introduse de trafoPractic nu este asa de simplu fiindca trebuie refacut PSF initial si inca citeva amanunte totodata merita marit progresiv intrefierul pina cind distorsiunile se anuleaza dar din pacate acest lucru afecteaza grav inductanta primaraProbabil ca simularea facuta de d-l Lazaroiu omite aceste distorsiuni si este normal dar nici nu prea are importanta acest lucru, munca sa este salutara ,ajutorul dat este nepretuit si in plus salveaza pe multi de timp pierdut evident in detrimentul timpuli sau

Sigur ca da!
Link spre comentariu

Intradevar aceste distorsiuni sint mici si cea mai simpla metoda de aflare cite distorsiuni introduce transformatorul este sa se masoare cu el in circuitul anodic si dupa acea se se inlocuiasca cu un gyrator si cuplaj capacitiv pe transformator diferenta distorsiunilor reprezinta cele introduse de trafoPractic nu este asa de simplu fiindca trebuie refacut PSF initial si inca citeva amanunte totodata merita marit progresiv intrefierul pina cind distorsiunile se anuleaza dar din pacate acest lucru afecteaza grav inductanta primara...

Masuratoarea distorsiunilor introduse de traf e una si punerea lor in evidenta e alta.Pentru punerea lor in evidenta e destul sa se observe fenomenul. Daca cu 2 trafuri diferite vom avea pe osciloscop 2 forme de unda diferite atunci cel putin unul daca nu amindoua trafurile deformeaza.Imediat cum o sa ma reapuc de practica o sa deschid un topic despre distorsiunile transformatoarelor si o sa fac si niste oscilograme, sunt multe de spus. Un topic interzis aplaudacilor.
Link spre comentariu

Masuratoarea distorsiunilor introduse de traf e una si punerea lor in evidenta e alta.

Ia zi tu marite atotstiutor , ce tipuri de distorsiuni trebuie sa urmarim la un OT ? Tu te astepti ca un transformator sa produca distorsiuni armonice ??? Stii care este prima proprietate a unui transformator de iesire ?Esti dovada vie ca proiectarea asistata nu este pt oricine . Iar in lipsa unei educatii ingineresti pot sa si inteleg asta . P.S. Esti atat de iritant incat poti sa scoti din papuci, pe oricine . Dar cand nu exista simtul ridicolului am putea sa o invocam ca pe o scuza pt demolarea unui topic foarte util pt comunitatea lamparilor.
Link spre comentariu

Masuratoarea distorsiunilor introduse de traf e una si punerea lor in evidenta e alta.

Ia zi tu marite atotstiutor , ce tipuri de distorsiuni trebuie sa urmarim la un OT ? Tu te astepti ca un transformator sa produca distorsiuni armonice ??? Stii care este prima proprietate a unui transformator de iesire ?Esti dovada vie ca proiectarea asistata nu este pt oricine . Iar in lipsa unei educatii ingineresti pot sa si inteleg asta . P.S. Esti atat de iritant incat poti sa scoti din papuci, pe oricine . Dar cand nu exista simtul ridicolului am putea sa o invocam ca pe o scuza pt demolarea unui topic foarte util pt comunitatea lamparilor.
Mi-ar fi placut sa putem discuta cu argumente tehnice nu la modul acesta.Un traf nu trebuie sa aibe distorsiuni in masura in care se poate, idealul nu se atinge niciodata.Tu si cu lazaroiu tot sustineti sunetul colorat. Eu am fost intotdeauna pentru sunetul curat.Inceteaza sa continui diversiunea "cineva vrea sa-l omoare pe lazaroiu".
Link spre comentariu

Mi-ar fi placut sa putem discuta cu argumente tehnice nu la modul acesta.

Pai tu cu ce argumente ai venit ???? Un transformator de iesire este un element pasiv si intreb tocmai pt a scoate un "argument" de la tine. Despre ce tipuri de distorsiuni vorbesti ?
Link spre comentariu

@gg101,Experienta discutiilor cu tine imi spune ca nu ai sa intelegi ce spun. Eu am facut niste constatari. Daca vrei sa ti cont e bine, daca nu, pentru mine e egal de bine.Desi observatiile pe care le-am facut se refereau la simulari, daca se considera ca locul lor nu e aici, atunci rog sa fie mutate intr-un topic separat numit "distorsiunile transformatoarelor" unde voi continua cu exemplificari cu oscilograme.Poate ca asa, paranoicii nu vor mai spune ca vreau sa distrug acest topic.Daca dupa 200 de laude nu merge si o observatie critica atunci vanitatea devine patologica.Si cu asta inchei pina la prezentarea oscilogramelor.

Link spre comentariu

@gg101,Experienta discutiilor cu tine imi spune ca nu ai sa intelegi ce spun.

Cum as putea sa continui discutia asta "plina de argumente"??? :ras: Doar am pus o intrebare la care nu vrei sa raspunzi . In fine...nu ai nici o vina. :rade:P.S.Lasa simularile in pace ! Tu de fapt nu intelegi in ce consta procesul de design , proiectare . In momentul in care utilizatorii au construit dupa proiectele expuse aici si au obtinut rezultate , nu stiu ce ar fi de criticat sau de laudat . Bine , nu exclud frustratii...iti doresc sa te faci bine cat mai grabnic.
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări