Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

aerul conditionat - mai multe intrebuintari

Vizitator cristadela_s

Postări Recomandate

Daca scoti termometrul aerului conditionat si il pui in afara camerei frigorigice si ai peste 20 Grade si setezi aerul conditionat sa faca 18 Grade atunci el va merge continuu si iti va raci camera in permanenta si posibil sa faci iarna in acea camera, daca ai un aer conditionat poti testa dar asta inseamna consum foarte mare de energie.

In aceasta ipoteza am scris ca eu cred ca ar merita sa micsorezi consumul de energie electrica. Orice pompa de caldura nu face altceva decat "muta" o cantitate de caldura dinspre sursa rece catre cea calda. Invers, de la cald la rece, aceasta "mutate" se poate face si fara pompa, adica in mod natural. De aici si denumirea de "pompa". In acest caz spilterul exterior va ventila aer cald. Daca afara este cald schimbul de caldura nu s-ar efectua daca ventilatorul nu va forta acest lucru. Datorita acestui regim continuu am propus acel schimbator aer-apa care mai recupereaza ceva din energia consumata.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• 3 ani mai târziu...
On 10/19/2017 at 2:14 PM, manolo said:

Complet atehnica solutia.

Da, e o soluție atehnică, dar e fezabil.
Și pe mine mă bate gândul să răcesc un spațiu bine izolat din subsol la 4-5 grade cu un AC, și n-aș risipi căldura mutată.
O posibilă soluție ar fi să montez unitatea exterioară în spațiul destinat răcirii, și unitatea interioară în casă. Dar intervine problema - ce fac vara, când se va genera mai multă căldură, și în casă deja am 25-27 grade :D

Partea cu recuperator de căldură - sună bine, dar necesită pompă de recircilare continuă pentru apa pre-încălzită, care ar fi bine să fie într-un boiler separat destinat preîncălzirii.

PS. Deja am o pompă de căldură pentru încălzirea întregii case, deci cam știu ce vorbesc din perspectivă de rentabilitatea instalațiilor. Despre modul lor de funcționare nu știu prea multe și ce limitări există.

Spor!

Link spre comentariu
Acum 22 ore, Tudor Bura a spus:

O posibilă soluție ar fi să montez unitatea exterioară în spațiul destinat răcirii, și unitatea interioară în casă. Dar intervine problema - ce fac vara, când se va genera mai multă căldură, și în casă deja am 25-27 grade :D

Eu am propus asta in ipoteza folosirii simultane a aerului rece si cald, intr-un proces tehnologic, de exemplu.

La 17.10.2017 la 4:28, gica70 a spus:

Vroiam sa spun ca sunt si cazuri in care ai nevoie si de frig si de caldura si-i pacat sa "scoti" caldura si s-o arunci afara degeaba.

Editat de gica70
Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

ma intereseaza subiectul

La 19.10.2017 la 14:55, gica70 a spus:

Mai gandeste-te, nu fac alceva decat sa "mut" caldura scoasa din acea camera frigorifica si s-o folosesc la altceva, nu s-o arunc degeaba (fortat) in caldura de afara!

intentionez sa cumpar o unitate de AC completa, second, cit mai in mintile ei pentru urmatoarea aplicatie;

-unitatea interna ramine neschimbata si furnizeaza aer rece in casa

-unitatea externa sufera modificari serioase ; schimbarea radiatorului( cred ca se numeste condensator ) din lichid/aer in lichid/lichid, inlocuirea ventilatorului cu o pompa de recirculare care sa duca agentul termic la actualul schimbator al piscinei.

in momentul de fata schimbatorul ce incalzeste piscina foloseste agentul termic ce este vehiculat prin puferul solar prin a doua serpentina la temperaturi ale apei menajere peste 40grd. in felul asta evit si supraincalzirea panourilor in cazul in care nu am consum de apa menajera. instalatia solara este de 30 de tuburi si are teoretic 7 kw, are automatizare si ups,cea mai mare temperatura obtinuta in piscina a fost de 30grd dupa o saptamina de la umplere(aprox 32mc) un surplus de energie catre piscina nu ar strica...

Link spre comentariu

Important este ca aerul cald generat de unitatea exterioara sa fie suficient de racit pentru a mentine temperatura reglata din incapere. Nu cred ca se poate transforma condensatorul pentru ca acolo cred ca este refrigerentul. Deci ar trebui un schimbator aer/apa. Eu ma gandeam ca intregul sistem cu tot cu radiator al unitatii exterioare ar putea fi imersat intr-un vas dar trebuie mutat compresorul mai sus. Poate si el ar merge imersat, nu stiu, ar trebui intrebat un frigotehnist. Bineinteles ca ventilatorul se demonteaza si cred ca s-ar putea lega pompita pe acel circuit electric. Trebuie avut grija ca ultimile modele de AC au motoare cu variatie a frecventei-turatiei. In acest caz trebuie adaptat un releu care sa comande pompa.. Cred ca merita modificarea. Acel vas cu apa va avea rol de schimbator de caldura, tur-retur cu piscina. Succes. 

Editat de gica70
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Ideea de baza este ca aerul cald care este ”extras„ din incapere sa fie folosit in alt proces marind astfel randamentul AC-ului. Se stie ca acel ventilator din unitatea exterioara forteaza aerul cald sa fie disipat in aerul deja cald de afara. Ori daca acel debit de aer cald este racit eficient, adica folosit intr-un alt proces, ridica eficienta intregului sistem, apare o economie la energia electrica consumata.

Link spre comentariu

La nivel industrial se folosesc atât recuperatoare de energie din aerul viciat dar și din agregatele frigorifice (magazine mari). La nivel casnic mă îndoiesc că rentează recuperare din AC / pompe de căldură.

Pentru nivel casnic se poate utiliza ceva mai mic de la PRANA, NovingAir...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări