Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rezistenta de putere foarte mare

bluerocket

Postări Recomandate

Buna seara. Mi-am construit un aparat de sudura cu ajutorul a doua trafuri de cuptor cu microunde care sunt conectate in paralel. Problema este ca pentru proiectele mele micute acest aparat este prea puternic gaurind foarte usor tabla de 1-2 mm in loc s-o sudeze. De aceea m-am gandit sa variez cu ajutorul unei rezistente puterea primita de primar insa la asemenea putere nu-mi imaginez cum as putea. Dumneavoastra ce solutie ati avea? (off-topic. Spuneti-mi va rog daca exista vreo problema facand atat de multe subiecte in sectiunea incepatori intr-un timp atat de scurt. Insa sunt foarte interesat si "pus pe treaba") Multumesc

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• em2006

4

• validae

4

• bluerocket

4

• GEO 53 BN

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Daca poti face rost de sirma de kantal cu diametrul de 5-6mm si lunga de vreo 5-6m,poti rezolva problema foarte usor,legind-o in secundarul trafului, iar cu clestele de sudura cautind punctul in care curentul de sudare este cel corespunzator.Am vazut pe cineva care folosea sirma de fier beton de 5mm pe post de rezistenta.Sirma era sub forma de spirala si avea o lungime apreciabila judecind dupa diametrul spirei si lungimea spiralei.Culmea e ca regla foarte usor curentul de sudare.O alta metoda ar fi prin varierea tensiunii in primarul trafului cu ajutorul unui montaj electronic care comanda 2 tiristori de putere montati in antiparalel sau cu un triac deasemenea de putere.Tiristorii sau triacul vor fi inseriati cu primarul trafului.Pentru asta trebuie sa ai ceva cunostinte de electronica pentru a putea sa construiesti montajul.

Link spre comentariu

Solutia corecta este controlul duratei de punctare.

Controlul prin disiparea energiei pe o rezistenta mi se pare penibil, cand se poate rezolva simplu si elegant fara pierderi.

Figura cu prize in secundar tine daca nu cumva secundarul are o singura spira, cum se practica de regula la astfel de aparate.

Un exemplu practic cu controlul atat a puterii (control de faza) cat si a duratei de punctare se pote vedea aici:

http://www.emil.matei.ro/scr.php

Se poate simplifica si adapta si pt trafuri mai mici cum e in cazul de fata.

Link spre comentariu

Daca poti face rost de sirma de kantal cu diametrul de 5-6mm si lunga de vreo 5-6m,poti rezolva problema foarte usor,legind-o in secundarul trafului, iar cu clestele de sudura cautind punctul in care curentul de sudare este cel corespunzator.Am vazut pe cineva care folosea sirma de fier beton de 5mm pe post de rezistenta.Sirma era sub forma de spirala si avea o lungime apreciabila judecind dupa diametrul spirei si lungimea spiralei.Culmea e ca regla foarte usor curentul de sudare.O alta metoda ar fi prin varierea tensiunii in primarul trafului cu ajutorul unui montaj electronic care comanda 2 tiristori de putere montati in antiparalel sau cu un triac deasemenea de putere.Tiristorii sau triacul vor fi inseriati cu primarul trafului.Pentru asta trebuie sa ai ceva cunostinte de electronica pentru a putea sa construiesti montajul.

Am auzit de metoda cu TRIAC. Am ceva experienta in electronica, stiu sa construiesc si placute insa ce-i drept as avea nevoie de o schema pentru un astfel de circuit. Aparatul de sudura e pe curent alternativ (deci link-ul de mai sus banuiesc ca nu se pune) iar in cazul sudurii cu electrod de 2,5 primarul consuma vreo 22 de amperi (22 * 220 = aproape 5000w). Daca ati putea sa ma ajutati, va multumesc.
Link spre comentariu

Poti scoate cateva spire din secundar, faci o priza si bagi la loc sarma scoasa.Astfel vei avea un reglaj in trepte al curentului de sudura.

Degeaba fac mai multe prize. In cazul in care folosesc toate spirele puterea e prea mare. Daca folosesc si mai putine spire atunci puterea creste si mai mult.
Link spre comentariu

... Degeaba fac mai multe prize. In cazul in care folosesc toate spirele puterea e prea mare. Daca folosesc si mai putine spire atunci puterea creste si mai mult.

Asta e valabil pentru primar, nu pentru secundar.Validae se refera la secundar, nu la primar.Primarul e cel pe care-l bagi in priza, iar secundarul, cel cu care sudezi.
Link spre comentariu

Cum ai dedus ca puterea creste scotand din spire ? Daca folosesti o tensiune mai mica, curentul va fi si el proportional mai mic. Eu am zis sa scoti prize de reglaj la un numar de spire mai mic si nu am gresit cu nimic, acelasi lucru s-ar putea obtine si cu prize in primar, dar acolo nu se mai poate umbla mai ales ca ar fi necesare spire in plus acolo.Cea mai buna varianta ar fi suntul magnetic, dar asta presupune reglaj mecanic si spatiu suplimentar in fereastra bobinajului care nu e disponibil.Deci, scoate din secundar (sarma mai groasa) cateva spire si fa cateva probe sa vezi care e tensiunea optima la care poti suda ce vrei, poti doar prin tatonare sa afli asta.

Link spre comentariu

Intra pe Google si tastezi "Variatoare de turatie pentru aspiratoare".Se deschide o pagina unde gasesti mai multe scheme.Alegi o schema si o construiesti, schimbind doar triacul,care trebuie sa fie de cel putin 40A 800V. Eventual poti jongla cu capacitatea condensatorului.Piesele sint usor de gasit asa ca nu este o problema sa construiesti montajul respectiv.Atentie! Monteaza triacul pe un radiator,iar tot montajul il montezi intr-o cutie de plastic. Potentiometrul sa fie cu tija din plastic sau cu buton din plastic.Nerespectarea recomandarilor poate duce la electrocutare.Gasesti scheme si pe site-ul domnului Emil Matei.Bafta.

Link spre comentariu

Atentie la reglajul cu triac, la transformatoare poate aparea un fenomen de rezonanta foarte daunator. Forma de unda se modifica rau, in loc de sinusoide se obtin niste ,,dinti de fierastrau,, care nu sunt tolerati prea bine de trafo la un moment dat. Am patit-o personal.

Link spre comentariu

Cum ai dedus ca puterea creste scotand din spire ? Daca folosesti o tensiune mai mica, curentul va fi si el proportional mai mic. Eu am zis sa scoti prize de reglaj la un numar de spire mai mic si nu am gresit cu nimic, acelasi lucru s-ar putea obtine si cu prize in primar, dar acolo nu se mai poate umbla mai ales ca ar fi necesare spire in plus acolo.Cea mai buna varianta ar fi suntul magnetic, dar asta presupune reglaj mecanic si spatiu suplimentar in fereastra bobinajului care nu e disponibil.Deci, scoate din secundar (sarma mai groasa) cateva spire si fa cateva probe sa vezi care e tensiunea optima la care poti suda ce vrei, poti doar prin tatonare sa afli asta.

Da, intr-adevar, tensiunea scade daca scot spire dar intensitatea creste puterea din secundar trebuind sa ramana aceeasi cu cea din primar! Iar faptul ca gaureste tabla nu se datoreaza mai mult intensitatii decat tensiunii?
Link spre comentariu

... Da, intr-adevar, tensiunea scade daca scot spire dar intensitatea creste puterea din secundar trebuind sa ramana aceeasi cu cea din primar!...

Gresit! Nu asa se interpreteaza.Tabla o gaureste, intr-adevar din cauza curentului, care e prea mare.Cu rezistenta serie cu arcul, vei putea scadea acest curent, cu pretul unor pierderi considerabile.Tensiunea de mers in gol e bine sa fie cat mai mare, pentru ca arcul sa se amorseze usor cu electrozii care-i ai. De tipul electrozilor depinde tensiunea minima de mers in gol cu care arcul se amorseaza corect. Odata arcul amorsat, tensiunea trebe sa scaada foarte mult.Daca scoti spire din secundar, tensiunea de mers in gol scade. Totul e sa nu scada sub valoarea ceruta de tipul electrozilor. Scaderea tensiunii in gol are efect si asupra curentului, acesta scazand in functie de cuplajul dintre primar si secundar. Daca, dupa ce ai dat jos din spire, curentul nu scade suficient astfel incat sa nu gaureasca tabla, inseamna ca primarul si secundarul sunt cuplate strans si va trebui sa cauti o solutie pt micsorarea curentului din secundar pe alte cai, de exemplu cu rezistenta, cum ti s-a mai spus.
Link spre comentariu

Ce schema ? Sunt doua transformatoare de inalta tensiune de la cuptoare cu microunde modificate.Li se indeparteaza bobinele secundare de inalta tensiune si in spatiul creat se bobineaza secundarul de 25V cu sarma de cupru de 4mm diametru. Cele doua secundare de la transformatoare se inseriaza, obtinandu-se 50V pentru amorsarea arcului.Cele doua transformatoare trebuie sa fie identice.Daca e posibil, se recomanda folosirea mai multor transformatoare, patru - sase bucati.In felul asta, se poate creste grosimea spirelor in secundare, al caror numar de spire scade.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări