Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum reglam corect bias la amplificatoare clasaAB pe bipolari

Vizitator

Postări Recomandate

In primul rind, LA MULTI ANI pe 2014! :101

Pe linga distractia de anul nou, mi-am facut si ceva timp sa ma joc un pic cu noile realizari de sfirsit de an, si am decis sa fac si un filmulet care sa ajute pe cit posibil, colegii de forum sa regleze corect biasul amplificatoarelor in clasa AB, EXCLUSIV pe bipolari.

Nu vreau sa deschid nici un fel de polemici, contradictii, certuri intre useri sau staff si useri, hai sa incercam ca in noul an sa fim mai intelegatori, mai buni, mai maleabili...

Am incercat sa filmez continuu, si explicit, scuzati micile greseli de exprimare, sint destul de obosit, insa am o pofta nebuna de lipit...

Cum 1 imagine face cit 1000 vorbe si un film cit 1000 imagini, sa asteptam sa se incarce filmele pe "utub" si apoi sa ne dam cu totii cu parerile personale.

Partea 1:

http://www.youtube.com/watch?v=blRZgTHw ... e=youtu.be

Partea 2:

https://www.youtube.com/watch?v=KHTcGDD ... e=youtu.be

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

O singura mentiune, pt incepatori.Cand reglati bias-ul inseriati un bec cu incandescenta de 100-200w in primarul trafului.In caz ca va scapa mana, sau potentiometrul are intreruperi si schema nu prevede acest caz, se lasa cu chestii nasoale si finali arsi.Becul va fereste de necaz, cum lumineaza puternic luati curentul.

Link spre comentariu

Sharky, daca ai observat, la mine pe rail-ul negativ, era in loc de siguranta, un PTC de 10 ohm/1A, m-a scapat de multe belele pina acum.Colegilor le-am recomandat pe fiecare rail, cite o rezistenta de 10 ohm/1W, care se arde f usor, protejind, insa daca aveti PTC (pozitive coeficient temperature thermistor), in cvaz de belele, acesta nu se arde, rezistenta interna ii creste instant, protejind circuitul de dupa el.Cu becul este iar o solutie, insa daca partea de alimentare are capacitate mare de filtraj, este posibil ca in caz de urgenta, energia stocata in capacitori sa trosneasca finalii...

Link spre comentariu

Leco ia semnalul de 1V de la iesire si amplifica-l din nou cu un alt amplificator cu distorsiuni minime pana la 20V. Acest ultim semnal baga-l in osciloscop in FFT. Daca nu ma insel FFT-ului acelui osciloscop de care am si eu poate -80dB rezolutie la FFT. Reia din nou reglajul de bias la primul amplificator si urmareste armonicile, valoarea lor cum scade cand cresti curentul de bias. Va exista un moment de la care armonicile nu mai scad ci cresc din nou. In acel punct de inflexiune ai combinatia cea mai buna de distorsiuni de racordare si gm-doubling. Ala e punctul optim. Daca ai o placa de sunet cat de cat buna nu mai e nevoie de un al amplificator , semnalul de 1V intra direct in placa de sunet si vezi acolo FFT-ul. In rest se vede in filmulete cum functioneaza superdioda, cat de bine sau cat de rau, depinde cum vrei sa privesti lucrurile.

Link spre comentariu

Nu am masurat niciodata FFT cu osciloscopul, nu imi pare o masuratoare ok, la rezolutie buna buna, dar poate ma insel...

Cit sa mai leg alt amplificator sau o placa de sunet la iesire, deja prea dificil, nu am loc de asa ceva, pe masa de lucru.

Daca ai o sursa de alimentare liniara, cu zgomot mic si aparatura necesara pentru a efectua masuratori, zi-mi, poate trec odata cu un modul pe la tine sa ne jucam nitel...

Ai acelasi tip de osciloscop ca al meu?

Am facut o mica filmare, poate explici tu ce se afiseaza acolo, pe mine ma depaseste:

https://www.youtube.com/watch?v=Itgqb_8 ... e=youtu.be

Pina una alta, inca 2 filmulete interesante, primul despte bias variabil trecerea inspre clasa B:

https://www.youtube.com/watch?v=CysVsbNnvGM

iar aici max p out, test de damping factor si scurturi cavaleresti pe iesire:

https://www.youtube.com/watch?v=Lcl-gFMOFkw

Link spre comentariu

Pt FFT nu ai nevoie de rezolutie. Ce se vede pe ecrane e suficient .Tine FFT in momentul in care ai curentul de repaus f mic, ar trebui sa se vada ceva.Scala pt FFT e logaritmica sau liniara? Ar trebui sa scrie in documentatie. Daca e logaritmica, rezolutia e arhisuficienta.In al doilea film merge totul struna pana cand baza de timp e prea mare si nu mai poate sincroniza corect. El esantioneaza la intervale scurte de timp, dar cand baza e fortat aleasa prea mare si semnalul variaza prea brusc el afiseaza pe ecran valoarea instantanee. Asta o face din motive de memorie. Daca ar avea memorie si putere de procesare infinita, ai putea sa pui baza de timp la 1 an, si sa urmaresti semnale de GHz.In cazul unui osciloscop cu memorie non-ideal, el are o limita aleasa ca si compromis intre memorie utilizata si rezolutie dpdv al timpului. Cu baza de timp mare osciloscopul nu are loc in memorie sa prinda fiecare sincronizare cu un anumit eveniment. Prinde el cat poate, se umble spatiul alocat. Tranzitia imediat urmatoare nu mia incape, deci osciloscopul afiseaza valoarea din momentul acela pe ecran, fara sa astepte triggerul.Mai poti incerca alta chestie, care am explicat-o mai demult. Osc are in el si un frecventmetru. Ai sa vezi ca pt semnal dr de 20kHz iti va da un tr si tf (t rise, t fall) de sa zicem 5us. Acesta va fi constant si la 20kHz, si la 10kHz si la 1kHz. Dar apoi cu cat cobori in frecventa, sa zicem 50Hz, tr si tf vor creste, chiar daca semnalul dreptunghiular ramane acelasi. Problema e ca osciloscopul nu are atata memorie sa urmareasca un semnal de 50Hz cu asemenea precizie, perioada esantionata si prelucrata fiind mult mia lunga ca si o perioada a unei frecvente mai mari, gen 10kHz.

Link spre comentariu

Sharky a facut o descriere a situatiei foarte frumoasa si usor de inteles dar Leco vad ca nu stii sa folosesti analizorul de spectru si functiile matematice ale osciloscopului. Nu e deloc o treaba usoara ,eu zic ca e mai bine sa vii cu ampliful la mine si vezi exact cum sta treaba. Iti fac si THDul si IMD-ul amplificatorului ca sa stii cum stai. Era interesant sa vezi si SARA dar acum e la sediul Audioconcept pentru a fu audiat de catre oricine. De saptamana viitoare poti veni oricand dupa-amiaza.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări