Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

minitransmitator FM

Octavian95

Postări Recomandate

Salutare. As dori sa construiesc un minitransmitator FM cu microfon. Am facut rost de o carcasa. Mai imi trebuie schema dupa care sa fac transmitatorul. Pe net sunt o multime de scheme, unele chiar foarte usoare. Unele chiar dubios de usoare. Nu vreau sa iau teapa... :nebunrau: Imi poate sugera cineva o schema care chiar merge si daca se poate sa fie totusi mica ca e mica si carcasa. :rade: si daca se poate sa functioneze la 5V. Apropo intentionez sa realizez schema "in aer" fara cablaj!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

4

• Mondan

2

• Octavian95

2

• Mircea

1

Top autori în acest subiect

.talkingelectronics.com/te_interactive_index.html . Am facut si eu ceva asemanator in scoala generala, batea vre-o 30m si-l prindeam la radio. Se poate face si in aer (chiar recomandat)

Link spre comentariu

Greu de spus doar privind o schema, conteaza si conditiile de propagare, in loc deschis poate sa bata 30m.Pentru inceput alege o schema pe care consideri ca o poti realiza si vezi cum merge. Adaugand si o mica antena se poate mari raza de actiune.Ai grija insa, lucrand in domeniul FM poti perturba receptia vecinilor de bloc si nu e legal.

Link spre comentariu

Octavian, va trebui sa citesti in intregime pagina (paginile) din linkul lui Validae. Autorul prezinta multe variante, vorbeste despre cum sa le faci (si cum sa nu le faci - in aer fiind una dintre metodele nu foarte agreate) si despre avantaje/dezavantaje. Eu zic sa faci una cu minimum 2 tranzistoare. Probabil prima din categoria 2 Tranzistoare.

Link spre comentariu

Salutare. As dori sa construiesc un minitransmitator FM cu microfon. Am facut rost de o carcasa. Mai imi trebuie schema dupa care sa fac transmitatorul. Pe net sunt o multime de scheme, unele chiar foarte usoare. Unele chiar dubios de usoare. Nu vreau sa iau teapa... :nebunrau: Imi poate sugera cineva o schema care chiar merge si daca se poate sa fie totusi mica ca e mica si carcasa. :rade: si daca se poate sa functioneze la 5V. Apropo intentionez sa realizez schema "in aer" fara cablaj!

Emitator:raza de acoperire de 1 km,Frecventa de emisie este in jur de 430 MHZ, receptia putandu-se face cu un receptor cu demodulatie NFM, cum ar fi un card PC TV tuner.

Componenta principala, VCO-ul este recuperat dintr-un Nokia 3210.

Posted Image

Posted Image

Sursa: http://www.elektronika.ba/408/fm-bug-420-480-mhz

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator night elf

salut, si eu sunt interesat de un astfel de transmitator dar am doua intrebari: 1-se poate mari puterea de emisie cam pe la vreo 7 km , si daca nu se poate , se poate mari puterea de receptie a receptorului astfel incat distanta de 7km sa fie acoperita? 2- se poate cripta fecventa astfel incat semnalul sa nu fie captat din greseala de altcineva decat eu? Multumesc!

Link spre comentariu
Vizitator night elf

7 Km de abia bat statiile CB in conditii bune de propagare, ce vrei de la jucaria aia ?

Nu prea ma pricep la electronica, ok, am inteles, ma gandeam ca daca fac o antena puternica de receptionare ar putea merge?sau ar trebui una imensa :)?
Link spre comentariu
Vizitator night elf

Nu ai semnal in zona cu telefonia mobila sau e doar asa de distractie ?

E un proiect pe care vreau sa-l realizez... bine acum daca e costisitor sau foarte greu de realizat , renunt la el.Un microfon ca acesta http://www.azp.ro/scheme-electronice/ra ... istor.html este la fel ca-n poza de mai sus??? Daca nu, cu ce il pot receptiona. La o adica pot instala un amplificator pe teren alimentat de la o baterie de masina.
Link spre comentariu

Emitator:raza de acoperire de 1 km,Frecventa de emisie este in jur de 430 MHZ, receptia putandu-se face cu un receptor cu demodulatie NFM, cum ar fi un card PC TV tuner.

Componenta principala, VCO-ul este recuperat dintr-un Nokia 3210.

Posted Image

Posted Image

Sursa: http://www.elektronika.ba/408/fm-bug-420-480-mhz

Foarte interesant, dar la ce foloseste acel modul in nokia? Este un generator de semnal pe 430Mhz?
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

ftp://62.238.24.237/PDF/pdf-library/DVD5/Modules_and_some_Oscillators/NOKIA-3210.pdf

Interesat. Ai putea ajunge in banda PMR446.

Sunt multe schema de tipul asa:

https://www.google.ro/search?q=FDK+R0464&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=fkodU7fANMroywOm84CoCA&ved=0CCQQsAQ&biw=1280&bih=644#imgdii=_

Intelg ca VCO e din 'descompus' telefoane vechi. Daca va cade in mana vrea un Zapp CDMA (450 MHz) sa cautati datasheet pentru finalul de RF. Poate il putem folosi si in felul asta va avea o putere de iesire mai mare.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

7 Km de abia bat statiile CB in conditii bune de propagare, ce vrei de la jucaria aia ?

:aplauze

In camp deschis statiile CB bat mult. Intre bocuri bat foarte putin.

La frecventa asta, 430 MHz, 'jucaria' aia penetreaza destul de bine cladirile.

Evident, depinde mult de sensibilitatea receptiei. Sa ai "scula de receptie" cum spunem.

Deci trebuie receptionat pe un radio scanner,  Nu selector TV si alte prostii ca te complici.

Oricum 1Km e mult spus. Ma uit doar la bateria aia prapadita. Nu cred sa tina puterea aia.

Am fost si eu la un radiomatar si mi-a aratat cum bate emitatorul cu un sngur tranzistor  1 Km. Ii punea cablu coaxial adaptat si antena selectiva pe bloc :rade:

Asa nu mai e bug......

Editat de Mondan
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări