Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare instalatie pom de iarna - NUFAR

Vizitator rosix

Postări Recomandate

Buna ziua,

Am o instalatie de pom de iarna, de pe vremea lui Nea Nicu, din aceea cu beculete clasice cu incandescenta, care inca e functionala, imi place si o mai folosesc de Craciun. Problema e ca fasungurile pentru beculete sunt destul de vechi si au inceput sa cedeze, becurile se incalzesc destul de mult si se cam ard si sunt aproape imposibil de procurat, iar caldura becului cu incandescenta topeste si din stelute, care uneori miros a plastic ars.

Instalatia este compusa din 12 beculete de 12V/0.1A, legate in serie si are un starter de neon, care face beculetele sa pulseze. Am masurat voltajul pe un beculet si e de maxim 19V -20V.

M-ar interesa daca as putea inlocui beculetele cu LED-uri, respectiv ce fel de leduri ar trebui sa folosesc ca sa faca cam tot atata lumina (ma intereseaza niste leduri mai puternice), sa fie fiabile si sa genereze mai putina caldura decat becurile cu incandescenta, respectiv daca am nevoie de vreun montaj suplimentar ca ledurile sa poata sa pulseze la fel ca beculetele, antrenate de starterul de neon. Se pot lega LED-urile la fel ca beculetele, in serie, cu tot cu starter, sa functioneze la fel?

Nu stiu inca cum voi putea adapta fasungurile (soclurile) pentru stelute astfel incat sa intre led-ul in ele si sa se poata fixa si steluta - dar asta e o problema secundara. Ma intereseaza in primul rand ce fel de leduri ar putea inlocui becurile. Cum le potrivesc dupa aceea e alta problema.

Multumesc

http://img43.imageshack.us/img43/7004/46tz.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cristian1961

4

• Dr.L

2

• carageae

2

• remus68

2

Top autori în acest subiect

cum zice si Dr L becurile sunt supravoltate . nu cumva era o instalatie de 110 v ? , mai ales ca e de pe vremuri. cam asa pare deoarece deobicei beculetele sunt subvoltate ca durata lor de viata sa fie mare . v-as recomand un autotransformator micut de 50 w 220/110 si rezolvati problema . trebuie un mic experiment ca sa vedeti cum merge starterul in noua varianta. eventual o rezistenta de putere care sa reduca tensiunea pe beculete. asa se vor arde repede si mai si topesc stelutele.

Link spre comentariu
Vizitator rosix

Da, asa este, beculetele initiale erau de 24V insa nu s-au mai gasit si am pus de 12V, si functioneaza fara probleme numai ca se cam incalzesc.Ideea era ca beculetele cu incandescenta sunt oricum pe cale de disparitie si le-as inlocui cu altceva, ori cu leduri, ori cu alt tip de beculete, care sa produca cam tot atata lumina si sa se gaseasca de schimb. Ce imi recomandati sa pun in loc? Exista alte variante pe 24V, in loc de becurile acelea? Trebuie facut un montaj, ceva, stiu ca LED-urile functioneaza in curent continuu.

Link spre comentariu
Vizitator rosix

Da, ar fi o varianta, desi ma intreb daca nu cumva se incalzesc la fel ca celelalte, ca sunt tot cu incandescenta. Cred ca sunt si niste variante de LED pe soclu BAS9, dar, cred ca in curent continuu si atunci nu mai pot fi legate in serie, cu starter de neon... cred.

Link spre comentariu

ma intreb daca nu cumva se incalzesc la fel ca celelalte

... tu compari becuri de 12V supraalimentate la peste 19V cu becuri de 24V alimentate tot cu 19V? Care crezi ca vor fi mai calde? Bineinteles, ma refer strict la aceasta situatie a beculetelor pentru ghirlanda aia de pom.
Link spre comentariu

asa din avion la bec de 24/ 2w curentul v-a fi cam de 80ma mai mic decit curentul tau actual care e mai mare de 100ma din cauza supralimentarii. deci puterea totala e mai mica si caldura la fel.

Link spre comentariu

La instalatia asa cum e acum incearca cu o dioda in serie si elimina starterul...vei obtine lumina pulsatorie la 50 hz, dar becurile nu se mai aprind de tot...daca iti place cum merge asa, incearca sa pui si starterul...o dioda 1N4007 ar trebui sa mearga bine acolo, eventual in paralel cu un condensator de 2.2nF/630V, daca ai, daca nu, nu e musai.Nu am incercat cu starterul si dioda, doar cu dioda, dar nu vad de ce nu ar merge. Metoda asta o foloseam pe vremuri, cand aveam televizor clasic, cu frecventa semicadrelor la 50hz; aveam lumina "ambientala" si pulsatia nu deranja, pt. ca era sincrona cu "palpairea" ecranului.

Link spre comentariu

Asta e o solutie de compromis, pana trec sarbatorile...la T_M_E se gasesc becuri de 24V la 50mA...au cam toata gama de becuri miniaturale, inclusiv alea de 2.2V, cu lupa...Pentru becul de 24V cautati dupa codul LAMP-ML2450...s-ar putea sa fac si eu comanda de niste becuri din astea, pt. un amic, tot pentru genul asta de instalatie, la peste 50 de bucati e pret mai bun...poate comandam impreuna, dar dupa 10 ianuarie...eu mai vreau si becuri din alea de 6,3V pentru radiouri...

Link spre comentariu
Vizitator rosix

Multumesc tutuor si, in special lui @carageae pentru sugestiile extrem de utile.Momentan insalatia si-a facut treaba si in acest sezon, am timp pana la anul sa gasesc o solutie pentru schimbarea acelor becuri. S-ar putea sa incerc sa schimb si soclurile / duliile pentru beculete, daca gasesc niste variante care sa permita si prinderea acelor stelute de ele. Cata bataie de cap pentru o instalatie din vremea lui Nea Nicu... :)) La multi ani tuturor pe 2014! Sa auzim de bine.

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Eu am alt model, i-am pus şi o rezistenţă ca să poată funcţiona şi cu din alea de 12 volţi, da' nu găsesc becuri de calitate de 12 volţi... am luat unele atât de proaste, încât intensitatea luminoasă e diferită şi unul avea filetul prost şi mi-a distrus o dulie. Unde pot să găsesc şi eu becuri de 12, 22, 24, 26 volţi care să fie de calitate? (dacă cunoaşteţi vreun magazin, daţi detalii pe p.m., ca să nu încălcăm regulamentul). Ah, şi alea de 12 volţi, deşi cu filet, erau de 0,8 Amperi, deci luminau prea tare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări