Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

tensiune pe impamantare

Vizitator vic24

Postări Recomandate

Vizitator vic24

am o intrebare. cum isi mai aduce beneficiile priza de pamant daca diferentialul din bmpm declansaza la "scurgeri" foarte foarte mici de curent ? mai apuca sa dea la masa ? adica sa fie pus dispozitivul defect la pamant ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 82
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• validae

10

• em2006

6

• cristi_ozana

3

• geomx

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Si “scurgerile” de curent nu trebuie sa se duca si ele undeva, adica in pamant?In regim de functionare fara defect, suma curentilor de pe nul si faza (sau faze la trifazic) este zero iar protectia diferentiala nu actioneaza. In cazul unui defect de izolatie, sa zicem izolatie imbatranita, in caz de umezeala, sau la atingerea accidentala a fazei sau nulului o parte din curent este directionat direct spre pamant fara a mai trece prin diferentiala, atunci daca acest curent este mai mare decat curentul de declansare a protectiei diferentiale aceasta declanseaza f. rapid.Carcasele metalice ale aparatelor electrice trebuiesc legate la impamantare. In cazul aparitiei unui curent de defect cat de mic, protectia diferentiala declanseaza. Daca partile metalice ale aparatelor sunt izolate fata de pamant atunci cand le vom atinge curentul de defect va trece prin noi catre pamant, asta in cazul cand nu suntem si noi izolati fata de pamant.Scopul protectiei diferentiale este in principal de protectie a persoanelor, la atingeri accidentale ale partilor sub tensiune, umezirea aparatelor electrice datorita condensului, la pompele submersibile etc…. in cazul unor “scurgeri de curent” acestea declanseaza.In cazul lipsei protectiei diferentiale si a unei instalatii de impamantare proaste, adica cu rezistivitate mare, pot exista situatii cand avem curent de defect si daca acest curent este mai mic decit valoarea sigurantei din tablou, curentul poate sa “se scurga in pamant” fara a fi interrupt de sigurantele de interior sau de cea din locul bransamentului. Riscurile sunt de inteles…Scopul in sine nu este de a pune aparatul defect “la pamant” ci de a intrerupe circuitul cu defect, adica de a intrerupe alimentarea cu curent electric…a aparatului, circuitului. Protectia diferentiala trebuie obligatoriu sa fie insotita si de dispozitiv de protectie la supracurent si scurt circuit, asta daca dispozitivul diferential nu le are deja inglobate din constructie.Teoria este mai ampla…se gaseste in carti….pentru cine vrea sa aprofundeze subiectul.

Link spre comentariu

....stau singur in aceasta casa si..... nu beau. deci desfacerea sau impiedicarea este de domeniul foarte improbabil.cu o pagina in urma era ok pentru moment o teava batuta 1 metru, acum nu mai e ok. :speriat

ADICA CUM ERA OK? AM ZIS EU ASTA?Vad ca te-ai suparat ca vacarul pe sat, fara sa realizezi ca intentia mea a fost de a te ajuta.Am crezut ca fac o fapta buna daca impartasesc din experienta mea, mai ales ca, am avut ocazia sa proiectez si sa dau in lucru astfel de instalatii, asa ca am pretentia ca stiu ce vorbesc, iar faptul ca nu am intrat in amanunte se explica simplu: din ce ai postat si modul cum pui problema, mi-e clar ca nu ai, si nu ai avut tangente cu domeniul, asa ca ar fi pierdere de vreme.Mai ales dupa ce am citit despre cum ai auzit pe alte forumuri ca nu-i bine ca rezistenta de dispersie a prizei de pamant sa fie prea mica (!!!!!!!!!) pentru ca ar fi riscul ca prin priza ta sa se scurga niste TENSIUNI (!!!!!!!) de la nu stiu ce stalp. La asa ceva n-am replica, probabil autorizatia mi-am luat-o din intamplare.Incep sa inteleg de ce, cei care ti-au tras inst electrica nu te-au lamurit si cum e bine sa se faca o priza de pamant artificiala...Asa ca n-o sa mai intervin, n-aveti decat sa vorbiti discutii in totala armonie, si sa faceti cum credeti ca e bine. Insa nu e corect sa nu tineti cont ca, scrisul ramane, iar unii care se documenteaza cautand cu google, cum se practica acum, ar putea da de discutia asta, iar unii ar putea trage concluzii false, care se pot repercuta in cele din urma si asupra unor oameni nevinovati. :bataie

am o intrebare. cum isi mai aduce beneficiile priza de pamant daca diferentialul din bmpm declansaza la "scurgeri" foarte foarte mici de curent ?...

Priza de pamant isi aduce respectivele beneficii daca e facuta cum trebuie.Diferentialul din bmpm declansaza la "scurgeri" foarte foarte mici de curent, daca impamantarea e corecta.
Link spre comentariu

am o intrebare. cum isi mai aduce beneficiile priza de pamant daca diferentialul din bmpm declansaza la "scurgeri" foarte foarte mici de curent ? mai apuca sa dea la masa ? adica sa fie pus dispozitivul defect la pamant ?

Diferentialul actioneaza doar cand apare o scurgere de curent intre faza si impamantare atat. De exemplu toti consumatorii sunt conectati intre faza si nul iar daca te curentezi in baie te vei curenta intre faza si pamant nu intre nul si pamant. Diferentialul va sari imediat daca exista sau daca curentul este mai mare decat scrie pe el 30mA de exemplu. Acea faza care aparea pe impamantare aparea de la vecinul care nici acesta nu avea impamantare la casa. Tensiunea apare deoarece majoritatea consumatorilor conectati in prize au in interior condensatori conectati intre faza si impamantarea aparatului respectiv,de acolo aparea tensiunea nu prin inductie cum am citit postat de cineva. Condensatorii sunt conducatori de tensiune si au rol de protectie si descarcare.Renelul nu se ocupa de impamantarea casei si doar de cea a stalpului pentru a nu se fura energie.Firma nu trage impamantare de la stalp catre casa.Deci foarte bine ca ati facut impamantarea casei ca altfel masina de spalat sau frigiderul chiar curenteaza.Daca impamantarea nu este corecta becul de care va indrumat colegii nu se apridea sau foarte slab. Cu cat este mai buna si mai multi tarusi poti avea o impamantare mai buna de pana la 2KW adica poti verifica cu un calolifer de proba.
Link spre comentariu
Vizitator marian_ariciuc

Tensiunea apare deoarece majoritatea consumatorilor conectati in prize au in interior condensatori conectati intre faza si impamantarea aparatului respectiv,de acolo aparea tensiunea nu prin inductie cum am citit postat de cineva. Condensatorii sunt conducatori de tensiune si au rol de protectie si descarcare.

Renelul nu se ocupa de impamantarea casei si doar de cea a stalpului pentru a nu se fura energie. Firma nu trage impamantare de la stalp catre casa. Deci foarte bine ca ati facut impamantarea casei ca altfel masina de spalat sau frigiderul chiar curenteaza.

@tim_matrix, fa o poza unui astfel de condensator legat intre faza si impamantare...

nu prin inductie cum am citit postat de cineva

pai daca citeai postarea mea, sa stii ca mi-o asum. o repet daca e nevoie.

daca citeai ce a drescris omul, adica: ''fara nici un consumator in prize, tot mi se aprinde creionul pe impamantare''...o fi capacitiv, o fi inductiv? tu ce crezi, ca era in rezonanta?

@em2006, nu, nu citesc de pe google, daca trebuie sa citesc de pe net, caut pe wikipedia...

ps:as vrea sa fur niste împămîntare de la enel. kiloimpământariora este unitatea de masura?

Link spre comentariu

Diferentialul actioneaza doar cand apare o scurgere de curent intre faza si impamantare atat.

Diferentialul actioneaza atunci cand suma curentilor care trec prin el este diferita de zero si evident mai mare decat curentul minim al diferentialulu, de ex. 30mA pt. cele uzuale.In cuvinte simple, fara pretentii de explicatie tehnica, curentul vine de la sursa si se intoarce prin consumator tot la sursa. Faza este conductorul activ, nulul este de obicei legat la pamant. Ne curentam cand atingem accidental faza, nu ne curentam, in teorie si de cele mai multe ori si practic, cand atingem nulul pt. ca acesta fiind legat la pamant, noi avand acelasi potential cu pamantul daca suntem in contact cu el. Se mai poate discuta dar ma opresc aici. Prin diferential, curentul circula prin faza, consumator si se intoarce prin nul la sursa. Daca faza are o scurgere la pamant (evident dupa diferential vorbesc) atunci suma curentilor prin diferential nu mai este zero, acesta declanseaza, acelasi lucru se intampla daca de exemplu conductorul de nul dintre diferential si consumator are izolatia proasta si exista contact cu pamantul sau atinge masa aparatului legata la impamintare. Si in acest caz suma curentilor prin diferential nu va mai fi zero si protectia declanseaza.Experimental se poate vedea foarte usor. Intr-un circuit protejat cu protectie diferentiala se identifica nulul. Conectam sa spunem la priza (eventual priza dubla sau prelungitor cu mai multe prize) un consumator, o veioaza sau altceva. Cu un conductor IZOLAT (dezizolat doar la capete :aplauze) atingem nulul si impamantarea, protectia diferentiala trebuie sa declanseze pt. ca de pe nul am "furat" ceva curent, adica suma curentilor in diferentiala nu va mai fi zero. Curentul "furat" depinde de rizistivitatea (impedanta) circuitului de impamantare.Daca fara consumatori dupa diferentiala atingem nulul si impamantarea protectia nu declanseaza pt. ca nu avem circulatie de curent (daca sunt la acelasi potential, adica daca intre nul si impamantare nu masuram nici o tensiune), treburile stau altfel daca atingem faza si impamantarea :speriat .Instalatiile electrice trebuiesc facute de personal calificat, nu-i de joaca, altfel devenim subiect de stiri la TV si nu numai....
Link spre comentariu
Vizitator vic24

Vad ca te-ai suparat ca vacarul pe sat, fara sa realizezi ca intentia mea a fost de a te ajuta.Incep sa inteleg de ce, cei care ti-au tras inst electrica nu te-au lamurit si cum e bine sa se faca o priza de pamant artificiala...Asa ca n-o sa mai intervin, n-aveti decat sa vorbiti discutii in totala armonie, si sa faceti cum credeti ca e bine.

cine s-a suparat ca vacarul pe sat? in afara de tine, ceilalti au fost de acord cu o teava, pentru inceput.nu inteleg de ce esti asa agresiv. nu doar ca e evident, ci am si declarat ca NU am nicio treaba cu subiectul. eu am vrut sa remediez o problema (curentul pe impamantare) pe termen de 1 - maxim 2 luni, pana vine enelul. in functie de cum vor impamanta ei acolo, voi face sau nu o priza de pamant cf normativelor, la mine in curte.mi se par de neinteles afirmetii gen "incep sa inteleg de ce....." etc., din moment ce am scris negru pe alb ca sunt biolog. dar daca tu te-ai simtit bine....
Link spre comentariu
Vizitator vic24

Renelul nu se ocupa de impamantarea casei si doar de cea a stalpului pentru a nu se fura energie.Firma nu trage impamantare de la stalp catre casa.Daca impamantarea nu este corecta becul de care va indrumat colegii nu se apridea sau foarte slab

atunci de ce proiectul de executie a bransamentului prevede in mod expres faptul ca de la bmpm la abonat se va face legatura cu trei conductori ?becul pus intre faza si tarusul batut de mine lumineaza exact ca in lustra, adica maxim.
Link spre comentariu

Mai mult ca sigur ca cei de la renel iti vor trage si al trei-lea fir adica acela de impamantare. Ca nu ei se ocupa de montarea stalpului si executarea impamantarii e alta treaba.Ce impatamantare ai facut tu e ok la nivel de provizorat atata timp cat pisica , catelu` sau purcelu` vecinului nu-ti rupe cablul :daFaptul ca becul tau se aprinde 100% inseamna ca impamantarea e acceptabila si suficienta pt ce ai tu nevoie.... dar numai o masurare a acesteia iti poate spune daca intr-adevar ai o impamantare adevarata (ceea ce nu-i in cazul de fata.....)

Link spre comentariu
Vizitator vic24

Mai mult ca sigur ca cei de la renel iti vor trage si al trei-lea fir adica acela de impamantare. Ca nu ei se ocupa de montarea stalpului si executarea impamantarii e alta treaba.

nu inteleg ce vrei sa spui... o sa am sau nu impamantare a prizelor din casa facuta la stalp?lucrarea si implicit proiectul sunt facute de o firma, care va trage si cele 3 fire. enelul doaar va verifica instalatia si va monta contorul.
Link spre comentariu

Pai si atunci care ar fi problema?fiind firma specializata,nu trebuie decat sa le soliciti pe banii tai ce vrei,si daca nu e o aberatie tehnica,ei sunt obligati sa execute...din cate stiu,circuitul de protectie nu e considerat (inca) o aberatie,deci daca baietii sunt pe felie,nu trebuie sa le spui tu cum si ce sa faca,ci doar ce vrei sa obtii de la ei in final,si ei sa execute.Ce fel de firma mai e si asta,care face proiect pe baza consultarilor pe un forum(fie el si de profil)?.

Link spre comentariu
Vizitator vic24

Ce fel de firma mai e si asta,care face proiect pe baza consultarilor pe un forum(fie el si de profil)?.

:sparge: asta ati inteles dumneavoastra ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!!?!?!
Link spre comentariu

Presupun ca firma respectiva iti va trage si firul pentru impamantare. Eu crezusem ca firma doar monteaza stalpii si tarusii de impamantare urmand ca cei de la renel sa traga firele si sa faca legaturile. Din moment ce in proiect apare si al trei-lea fir atunci mai mult ca sigur ca asa va fi si in realitate ... nu conteaza cine anume iti face tie legatura (ca-s de la renel sau de la firma privata) . Oricum cred ca e datoria lor sa ajunga pana in tabloul tau cu trei fire. Dacu cumva ti se pare ca impamantarea facuta de ei e prea mica atunci iti poti face tu propria impamantare (si aici ma refer la faptul ca aia privati in loc sa-ti faca tie impamantare fura tevile si baga doar o teava de nici macar 1/2 metri :rade: ... pentru ei e mai rentabil sa le vanda la fier vechi si sa-si ia un bidon de bere decat sa le ingroape in pamant).

Link spre comentariu

,,Diferentialul actioneaza atunci cand suma curentilor care trec prin el este diferita de zero si evident mai mare decat curentul minim al diferentialulu, de ex. 30mA pt. cele uzuale."? Suma sau diferenta intre curentul de faza si cel de nul?

Link spre comentariu
Vizitator vic24

as banui ca daca stau tot timpul lucrarii langa ei si le spun ca nu respecta proiectul si sun la enel sa vina sa vada ca nu se respecta ... poate vor face ce trebuie.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări