Vizitator vic24 Postat Decembrie 30, 2013 Partajează Postat Decembrie 30, 2013 buna ziua,problema si situatia in care ma aflu sunt foarte neortodoxe sa le spun asa, dar va rog mult sa ma ajutati.iata problema: am terminat de construit o casa modesta in septembrie. am fost nevoit sa ma mut imediat in ea, desi nu aveam tras curentul. enelul m-a intarziat cu avuzul de racordare pana in decembrie, si mi-a dat cu stalp intermediar de beton, care necesita multe avize...etc, una peste alta mai dureaza ceva pana trag curentul.am fost deci nevoit sa gasesc o solutie de avarie. am tras o rola prelungitor de la vecinul meu, si am amplasat-o in pod, unde am montat un stecher la firele principale (unde va veni curentul de la stalp) si l-am bagat in prelungitor.am astfel curent, sunt foarte atent sa nu depasesc un maxim de 1700 - 1800 W ca sa stau linistit.PROBLEMA abia acum apare: am observat ca piesele metalice curenteaza (cuva masinii de spalat, frigiderul, etc)am verificat cu creionul de tensiune: stupoare. se aprinde pe impamantare exact ca pe faza. nulul e ok. faza ok. (vorbesc de aprinderea creionului). am scos stecherul din rola si am masurat in rola: tensiunea pe impamantare vine de la vecin. zic ok, scot impamantarea (o decuplez din stecher) ca oricum vine tensiune pe ea, deci nu are niciun aport. apoi stupoare din nou: desi am tras doar faza si nulul de la vecin, eu am in continuare tensiune pe toate impamantarile. asta chiar daca am scos consumatorii din prize, deci eu nu inteleg pe unde mai ajunge curent pe circuitul de impamantare.....l-am chemat pe cel care mi-a facut partea electrica la casa (cu gandul ca el o fi legat ceva aiurea). baga omul aparatul de masura in priza si imi spune ca nulul de lucru e prost ?!?!?! si ca instalatia mea e ok, dar nulul de la vecin (care are o casa foarte veche, si fara impamantare din ce am aflat) este de vina. eu acum sunt complet nelamurit..... cum influenteaza acel nul "prost" (care banuiesc ca preia rol de impamantare in casa vecinului) circuitul meu de impamantare? cum ajunge tensiune pe el ???evident ca sunt foarte atent.... scot tot ce nu folosesc din priza....etc, pana o veni curentul oficial. dar va rog mult, pe langa sapuneala pe care o merit sau nu (efectiv nu am avut ce face decat sa ma mut asa...fara curent tras....) sa imi explicati ce se intampla.multumesc mult !!! Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 30, 2013 Partajează Postat Decembrie 30, 2013 Faza se poate sa fie retur prin izolatia proasta a unui consumator ca masina de spalat de exemplu.Fa-ti o impamantare pentru instalatia casei si leaga prizele la ea.Verifica izolatia consmatorilor tai. Link spre comentariu
Vizitator vic24 Postat Decembrie 30, 2013 Partajează Postat Decembrie 30, 2013 dar mie imi da tensiune pe impamantare cu consumatorii scosi....am lasat doar cateva prelungitoare cu un televizor, cu un laptop si cam atat (si astea nici nu fac contact pe impamantare)inca ceva: ce efecte poate avea acest "nul prost" care imi vine de la vecinul care nu are impamantare? si mai exact..... ce inseamna acest nul "prost" ?multumesc Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 30, 2013 Partajează Postat Decembrie 30, 2013 Pai impamantarea ta nu-i legata la teava si bagata in pamant? Link spre comentariu
Vizitator vic24 Postat Decembrie 30, 2013 Partajează Postat Decembrie 30, 2013 pai nu, pentru ca impamantare se va face conform proiectului direct pe stalpul enelului, care are o platbanda cu surub pentru impamantare. tot pe stalp se va monta si cutia cu contorul si siguranta principala. asa e regula pe aici.....cu contoarele si impamantarea pe strada, direct prin stalp, se merge cu trei fire pe stalp: faza, nul si impamantare, nu se face impamantare "in curte" deci eu nu am impamantare absolut deloc. dar .... cum "sare" tensiunea din faza in circuitul de impamantare? pe unde? Link spre comentariu
Vizitator marian_ariciuc Postat Decembrie 30, 2013 Partajează Postat Decembrie 30, 2013 probeaza cu becul....pentru ca chiar voltmetrul te va pacali(unul Fluke cu RMS sau chiar trueRMS nu te va pacali dar nu cred ca ai la andemana). creionul de tensiune e pentru electricienii de doua fire(amatori). creionul de tensiune este o sarcina foarte mica si categoric se va aprinde la tensiunea inductiva care o sesizeaza in cazul tau pe impamantare. pana cand iti vor monta BMPT-ul pe stalp(ai sa vezi ca mai dureaza pana atunci), sau unde si-a dat maistrul solutia, trage provizoriu un fir mai gros, de la tabloul tau din pod(de la al treilea fir VG(celelalte:faza si nulul ce vin de la vecin lasa-le la fel)), pana la impamantarea de langa stalp. vei vedea ca daca pui creionulm pe impamantare nu se va mai aprinde. vezi la legatura din pod, daca ai toate cele 3 fire din prelungitorul de la vecin legate in tabloul tau din pod, s-ar putea sa-i legi si instalatia vecinului la impamantarea ta si e problema daca are diferentiala, va cam declansa. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 30, 2013 Partajează Postat Decembrie 30, 2013 Fa un efort si bate o teava galvanizata in pamant si leaga impamantarea de ea. Daca mai astepti, te prinde anu nou ,,energizat,, Link spre comentariu
Vizitator vic24 Postat Decembrie 30, 2013 Partajează Postat Decembrie 30, 2013 da, am sa probez si cu becul. dar vreau sa mentionez inca de pe acum ca la dosul mainii pusa pe cuva masinii de spalat..... ciupeste rau de tot.... :cry:cum sa fac asta cu teava? de unde as putea sa o iau? si cat de lunga sa fie? Link spre comentariu
Vizitator marian_ariciuc Postat Decembrie 30, 2013 Partajează Postat Decembrie 30, 2013 vezi ca in timp ce modificam postarea mea, au mai fost postate cateva cuvinte, asa ca reciteste-o Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 30, 2013 Partajează Postat Decembrie 30, 2013 Pana vin aia sa te ..lege.. pune-ti la punct instalatia din casaNu te juca cu curentul, ca te parlesti.Daca ai impamantarea stalpului facuta, foloseste-te de ea Link spre comentariu
Vizitator vic24 Postat Decembrie 30, 2013 Partajează Postat Decembrie 30, 2013 sa duc eu firul pana la stalp e cam greu ca e dincolo de strada si..... ar trebui sa suspend firul pe stalp.... ca trec masini...o solutie simpla pentru impamantare in curte care ar fi ?? cat sa bat teava in pamant? Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 30, 2013 Partajează Postat Decembrie 30, 2013 Teava galvanizata de 1m, cam trei bucati minim.Batute in pamant complet la distanta de un metru si legate (sudate) intre ele cu platbanda.Da pentru inceput, merge si una Link spre comentariu
Vizitator vic24 Postat Decembrie 30, 2013 Partajează Postat Decembrie 30, 2013 multumesc.... trebuie sa fac ceva....va spun ce rezolv.dar tot nu am inteles unde "da la masa"........INCA O INTREBARE: trebuie sa leg impamantarea din general (din pod) sau si dintr-o alta priza (una de la care ajung mai usor la teava batuta in pamant) ? ma gandesc ca oricum toata impamantarea e.... "legata" si nu ar trebui sa conteze..... Link spre comentariu
em2006 Postat Decembrie 30, 2013 Partajează Postat Decembrie 30, 2013 Teava galvanizata de 1m, cam trei bucati minim.Batute in pamant complet la distanta de un metru ...Daca lasa doar 1 metru intre morcovi nu face nici o branza, distanta e prea mica, e ca si cum ar fi o singura teava, deci bani aruncati.Mai bine, deocamdata, o singura teava galvanizata, cat mai lunga.Asta batuta in fundul unei gropi (putin sport nu strica), iar de la teava, platbanda pana la piesa de separatie, pe care o poate improviza simplu, iar mai departe conductor de cupru cu sectiune cat mai mare, pana la tablou.O priza de pamant in plus nu strica niciodata, cand va face inst definitiva se va conecta si asta la restul, facut ca la carte, cu distante suficiente intre morcovi, cf normativ. Link spre comentariu
Vizitator marian_ariciuc Postat Decembrie 30, 2013 Partajează Postat Decembrie 30, 2013 INCA O INTREBARE: .....in mod normal aia generala,cea din pod...pana acolo ar trebui sa-i duci un fir ceva mai gros...aia iti pun BMPT-ul peste strada? daca iti pun BMPT-ul peste strada, te priveste legatura electrica de la BMPT pana la tabloul electric din pod(acest tablou il vom numi mai departe tablou general); deci daca aceasta legatura intre BMPT si Tabloul General(cel din pod), ar trebui s-o ai trasa, pentru ca ziceai ca ai cam terminat si astepti racordul la retea. deci daca o ai trasa, ar trebui sa ai 3 fire(monofazic) si deci ai avea si firul de impamantare tras, pe care il poti folosi fara probleme... corect zice em2006, trebuie distanta mai mare intre ţăruşi...nu e pierdere ca la valoarea rezistentei de dispersie are influenta(in bine) si platbanda de legatura dintre ţărusi Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum