-Atlas- Postat Mai 10, 2020 Partajează Postat Mai 10, 2020 Buna Colegul cirip a dat date"complete". Si eu am lucrat in conditii de amator si asta inainte de"internet" cand nu prea aveai de unde te informa. Suspensiile nu sunt greu de inlocuit,dar necesita ceva atentie. Sa va spun cum am(bobinat), centrat un difuzor bobinat in 1988. Am masurat CuEm din bobina arsa(cu subler,nu aveam micrometru).Era un difuzor de bass din cunoscutele boxe Vermona de 50W(cunoscute in epoca Ceausescu,acum nu prea auzi de ele). Am calculat CuEm necesar pentru 8 ohmi cu formula din clasa 10 de fizica din epoca Ceausescu. Am bobinat cat de cat identic cu dimensiunile initiale ale bobinei mobile,au iesit 2 straturi.Dupa bobinare am folosit lac de unghii,pentru a acoperi bobina,nu aveam altceva.Diluat 50%. Pentru centrare am dat jos calota si am introdus intre bobina mobila si miez hartie de scris in cateva straturi,astfel incat sa intre greu fara sa distruga bobina mobila.Pentru lipirea suspensiei mobile am folosit tot lac de unghii, iar pentru lipirea suspensiei membranei am folosit prenandez.Nu era uscat inca difuzorul cand l-am predat si a functionat toata noaptea urmatoare fara probleme. Deci pentru a nu avea probleme cu suspensiile e bine sa dai jos calota,centrezi bobina mobila inainte de lipirea suspensiei, lipesti noua suspensie si apoi scoti materialul cu care ai centrat si lipest calota la loc.Apropo,colegul"cirip" a numit-o"capacul bobinei mobile". Cu putina atentie nu dai gres. Acum exista multe alte oportunitati,kituri de reparatie,adezivi si altele.Auzeam pe unele forumuri de sarma patrata(ioi). La suspensii de cauciuc si spuma prenandezul nu este foarte indicat,suspensia se intinde,isi mareste diametrul si tinde sa se dezlipeasca din cauza ondularii(am patit-o eu).Trebuie tinuta sub supraveghere cam o ora si relipita de cate ori incearca sa se desprinda. Diferente de sunet nu am observat.Poate la masuratori cu aparatura de specialitate se vede ceva. Spor tuturor Alex P.S.Tocmai am de inlocuit si eu suspensiile la 2 difuzoare de bass la un turn vintage Sony cumparat recent. Link spre comentariu
alexy Postat Mai 10, 2020 Partajează Postat Mai 10, 2020 (editat) Am si eu doua difuzoare de medii GDN 18/80 din unitre 140 cu suspensiile uzate , (bineinteles ca mi-am cumparat altele noi ) dar as vrea sa le fac si pe cele vechi sa le schimb suspensiile ,am suspensiile , acum care ar fii cel mai bun adeziv Bison sau Moment? eu cred ca voi folosii pentru centrare ca aici,,,,,,, si generatorul de tone https://www.szynalski.com/tone-generator/ Editat Mai 10, 2020 de alexy Link spre comentariu
validae Postat Mai 10, 2020 Partajează Postat Mai 10, 2020 Trebuie să foloseşti un adeziv lent, care să-ţi permită centrarea difuzorului după lipire.În niciun caz adeziv rapid, cianoacrilic, ci ceva gen Prenadez şi care să nu dizolve suspensia utilizată, dacă e de cauciuc.În cel mai rău caz, foloseşti ceva pe bază de apă, ca Aracetul.Bison şi Moment sunt ambele pe bază de izopren, deci cu uscare lentă. Link spre comentariu
alexy Postat Mai 10, 2020 Partajează Postat Mai 10, 2020 Deci Bison şi Moment sant cele mai bune dupa cate vad? Link spre comentariu
validae Postat Mai 10, 2020 Partajează Postat Mai 10, 2020 Da, ambele sunt cam acelaşi lucru....ca şi Prenadez de altfel. (iso)Pren-adez(iv). Link spre comentariu
-Atlas- Postat Mai 10, 2020 Partajează Postat Mai 10, 2020 Buna Exact cum au zis mai multi useri,orice cu uscare lenta,pentru a putea remedia"din mers" erorile constatate. Eventual un adeziv care poate fi dezlipit usor ulterior.Nu se stie cand trebuie intervenit din nou,iar unii adezivi nu mai pot fi dezlipiti(usor). Spor Alex Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum