Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reparatie difuzor vechi

Vizitator h05th

Postări Recomandate

Daca vrei rezultate, schimbi difuzorul.

Daca-l vopsesti pe cel vechi, colorantul vopselei mareste greutatea membranei, schimba elasticitatea ei, in concluzie, difuzorul o sa aiba alti parametrii (mai prosti).

Editat de vera
Link spre comentariu

Așa deci, un strat foarte fin de cerneală neagră pulverizat cu aerograful schimbă greutatea și elasticitatea membranei, ducând la modificarea parametrilor difuzoarelor?

E drept că si eu am observat ca abia mai ridic de pe masă o foaie de hârtie pe care am scris ceva cu stiloul.

Așa, ca fapt divers, ai habar cam care este gradul de toleranță acceptat al parametrilor componentelor folosite la fabricarea unui difuzor? Nu știu să se fabrice vreun model prin vreo fabrica de ceasuri elvețiene.

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Am un set de boxe JBL XTI20 (are deja 20 de ani) la care a imbatranit suspensia si trebuie sa o schimb. As avea indemanarea necesara la astfel de operatiuni. Am si suspensiile si adezivul de lipire.
Va rog sa-mi spuneti:

- este mare riscul de descentrare a difuzorului de medii-joase in timpul acestei operatiuni?

- ce solvent pot folosi pentru curatarea membranei astfel incat aceasta sa nu fie afectata nici calitativ-functional si nici vizual? Este nevoie de inmuierea resturilor de la suspensia veche pentru a solicita cat mai putin membrana in timpul operatiunii de inlocuire.

- imi pare imbatranit si inelul ce tine suspensia pe exterior; in cazul in care se distruge la scoatere ce solutii am de inlocuire a lui.

Multumesc.

Link spre comentariu

Salut,

Am mai scris chiar acum intr-un alt topic faptul ca reparatia difuzoarelor nu este o idee prea buna. Dupa reparatie va functiona? DA, dar cu siguranta nu va mai suna ca original.

Singura modalitate de a repara calumea un difuzor e sa schimbi tot ansamblul mobil (suspensie, membrana, margine de membrana, bobina, etc..... ) cu unul original.

Link spre comentariu

Nu sunt niste boxe de sute sau mii de euro. Normal ca omul vrea sa si le repare, la bani putini. Este posibil ca la acei bani [marunti] sa merite mai mult decat sa schimbe difuzoarele cu unele mediocre, care sa se potriveasca ..mediocru si sa coste de 10 x cat reparatia.  Ca nu vor iesi ca "noi din fabrica" banuiesc ca stie si el.

Link spre comentariu
Acum 11 ore, ahegyes a spus:

Salut,

Am mai scris chiar acum intr-un alt topic faptul ca reparatia difuzoarelor nu este o idee prea buna. Dupa reparatie va functiona? DA, dar cu siguranta nu va mai suna ca original.

Singura modalitate de a repara calumea un difuzor e sa schimbi tot ansamblul mobil (suspensie, membrana, margine de membrana, bobina, etc..... ) cu unul original.

Multumesc de raspuns, ahegyes.  Dar daca trebuie sa fac aceasta operatiune - nu stiu daca in Oradea este vreun astfel de atelier si daca aceasta operatiune completa nu este foarte scumpa - ce indrumari imi poti face legat de intrebarile mele anterioare?

Insist pentru ca la unul dintre cele doua difuzoare starea de imbatranire a suspensiei este destul de avansata, practic 50% din ea este cazuta.  O calitate mai scazuta a sunetului difuzorului tot nu este mai prejos decat ce am acum.  Toata aceasta parte mobila din cate stiu nu este centrata si nici tinuta de aceasta suspensie.  ?!  Practic inlocuirea suspensiei ar putea fi cea mai simpla reparatie facuta pe un difuzor...

Daca fac difuzorul cu problema acuta, il fac si pe celalalt sau sa astept sa inceapa si suspensia acestuia sa crape?

Link spre comentariu

Imbatranita este sigur si suspensia celui de al doilea difuzor, chair daca nu este crapata.

Este preferabil macar sa se cumpere simultan materiale pt ambele difuzoare, daca nu sa se repare ambele. Si asta pt ca dupa un timp aproape sigur vor fi disponibile alte materiale, de la alti producatori sau oricum, alte transe de productie cu parametri adesea diferiti.

Link spre comentariu
Acum 42 minute, Shambala a spus:

Imbatranita este sigur si suspensia celui de al doilea difuzor, chair daca nu este crapata.

Este preferabil macar sa se cumpere simultan materiale pt ambele difuzoare, daca nu sa se repare ambele. Si asta pt ca dupa un timp aproape sigur vor fi disponibile alte materiale, de la alti producatori sau oricum, alte transe de productie cu parametri adesea diferiti.

Ok, ms, asta ar fi fost si prima mea optiune.

Temele mele de interes pentru aceste boxe sunt:

- este mare riscul de descentrare a difuzorului de medii-joase in timpul acestei operatiuni?

- ce solvent pot folosi pentru curatarea membranei astfel incat aceasta sa nu fie afectata nici calitativ-functional si nici vizual? Este nevoie de inmuierea resturilor de la suspensia veche pentru a solicita cat mai putin membrana in timpul operatiunii de inlocuire.

- imi pare imbatranit si inelul ce tine suspensia pe exterior; in cazul in care se distruge la scoatere ce solutii am de inlocuire a lui.

Link spre comentariu
Acum 47 minute, Shambala a spus:

Am uitat sa spun ca am deja ambele suspensii si adezivul special.

Link spre comentariu

Nu stiu sa raspund la cele 3 intrebari pt ca nu ma ocup cu reparatii de difuzoare.  Sunt colegi de forum care au tot facut astfel de lucrari si vor raspunde ei.

Dar am uitat sa adaug un motiv in favoarea reparatiei simultane a ambelor difuzoare - rodajul simultan ulterior reparatiei.

LE -  nu inteleg la ce te referi cand scrii "inelul ce tine suspensia pe exterior".  Din cate stiu eu suspensia unui difuzor este acea margine din cauciuc, spuma sau panza (la cele mici sau vechi este din hartie gofrata) care este intre membrana si rama metalica exterioara.  Panza gofrata care acopera zona magnet-bobina se numeste "spider". Aceea imbatraneste mult mai greu.

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Acum 17 minute, Shambala a spus:

Nu stiu sa raspund la cele 3 intrebari pt ca nu ma ocup cu reparatii de difuzoare.  Sunt colegi de forum care au tot facut astfel de lucrari si vor raspunde ei.

Dar am uitat sa adaug un motiv in favoarea reparatiei simultane a ambelor difuzoare - rodajul simultan ulterior reparatiei.

LE -  nu inteleg la ce te referi cand scrii "inelul ce tine suspensia pe exterior".  Din cate stiu eu suspensia unui difuzor este acea margine din cauciuc, spuma sau panza (la cele mici sau vechi este din hartie gofrata) care este intre membrana si rama metalica exterioara.  Panza gofrata care acopera zona magnet-bobina se numeste "spider". Aceea imbatraneste mult mai greu.

Corect: rama metalica exterioara.  Exterior ma refeream la exteriorul suspensiei, pe interiorul cercului ei este lipitura de membrana.  Acolo, in partea exterioara, pe rama metalica exterioara se lipeste partea exterioara a suspensiei iar pe ea se lipeste un anumit cerc (inel).  Acel cerc nu stiu daca-l voi putea salva, iar daca nu cum il pot inlocui?

Link spre comentariu

Daca difuzorul e montat pe panou inelul de care zici nu indeplineste nici un rol. Daca difuzorul e montat "sub" panou inelul e "tampon" intre sasiul difuzorului si panou. 

Acum multi ani am facut din carton gros (doua sau trei straturi, nu mai tin minte, lipite cu prenandez intre ele), la final vopsit cu ceva pe baza de apa. Poti sa imparti inelul in trei sau 4 segmente ca sa iti fie mai usor. 

Se gasesc si de cumparat, americanii le spun "gasket". Poti cauta la chinezi "gasket speaker" gasesti tot felul de dimensiuni si variante.

Link spre comentariu

Acum 4 ore, Adrian F.I. a spus:

Temele mele de interes pentru aceste boxe sunt:

- este mare riscul de descentrare a difuzorului de medii-joase in timpul acestei operatiuni?

- ce solvent pot folosi pentru curatarea membranei astfel incat aceasta sa nu fie afectata nici calitativ-functional si nici vizual? Este nevoie de inmuierea resturilor de la suspensia veche pentru a solicita cat mai putin membrana in timpul operatiunii de inlocuire.

- imi pare imbatranit si inelul ce tine suspensia pe exterior; in cazul in care se distruge la scoatere ce solutii am de inlocuire a lui.

Salut @Adrian F.I.,

Intamplarea face ca in februarie sa fi avut exact aceeasi problema cu niste boxe vechi de 40 de ani. La una dintre ele s-a deteriorat suspensia asa de mult , ca s-a detasat de partea mare a conului, iar conul s-a lasat din cauza propriei greutati si a inceput sa atinga magnetul. Initial am crezut ca are amplificatorul buba.

S-o luam pe rand:

-Riscul de descentrare nu e mare daca suspensia din apropiere de magnet nu este degradata sau dezlipita. In cele mai multe cazuri acea suspensie (paianjenul) se mentine in stare buna. Daca si aia e dezlipita se mai complica treaba, dar din fericire se intampla rar. La mine nu a fost cazul.

-Curatarea pe spatele conului am facut-o cu alcool izopropilic si o penseta cu putina vata in varf. E munca migaloasa, dar merita sa scapi de vechea suspensie care e foarte sfaramicioasa.

-Inelul care tine suspensia pe exterior este unul singur. Inelul se poate lipi pe fata sau pe spatele conului. In cazul meu am lipit pe spatele conului din motive estetice.

Si acum cateva detalii despre ceea ce am facut eu.

Asa arata difuzorul initial. Suspensia e rupta de jur imprejurul conului. Difuzorul are diametrul exterior de 25cm.

dif_initial.thumb.PNG.ed00db9bc97ef382db0ad50138b96503.PNG

Asa arata dupa ce l-am curatat. Nu curata rama metalica cu solvent. Eu am folosit un cutitas din ala Exacto, cu lama foarte ascutita. Lipiciul s-a jupuit destul de usor. In general, evita orice lichid, mai ales pe membrana, ptr. ca o poate deforma sau decolora.

dif_curatat.thumb.PNG.4e05b37966b3d4b50da38d9f06f7de00.PNG

Uite si un detaliu dupa curatarea spatelui conului cu alcool izopropilic si vata pe o penseta.Alcoolul se evapora repede si nu afecteaza membrana.

spate_membrana_curatat.thumb.PNG.079848537f4072e3890861d0eba0cffb.PNG

Iata si membrana pozitionata provizoriu pentru centrare. Atentie! Lipirea se face intai pe con si dupa aia, dupa centrare, se lipeste pe rama metalica a difuzorului. Centrarea am facut-o alimentand difuzorul cu un sinus de vreo 25Hz si tragand de membrana usor pana cand prindeam momentul in care incepe sa frece. Cand freaca apar brusc armonice, usor de recunoscut. Dintr-un sunet foarte jos, ca un huruit, incep sa apar un fel de bazaituri. Dupa ce ai prins punctele de bazaiala pe cele 4 cadrane, pozitionezi aproximativ in mijloc si prinzi membrana cu clestisori. Ai rabdare cateva zile, apoi testezi din nou. De data asta verifici daca s-a mentinut centrarea prin apasarea usoara a membranei in timp ce dai cu 25-30Hz in difuzor. Daca intr-o parte apare mai repede bazaitul inseamna ca trebuie trasa membrana in partea opusa si refacut centrajul. Dupa ce s-a stabilizat, pui 4 puncte de lipici sub membrana spre rama metalica, fara sa desfaci clestisorii. Dupa ce s-au uscat pctele de lipici, testezi din nou cu 25-30Hz sa nu bazaie. Daca e cuminte, se poate trece la lipirea si testarea finala.Din pacate operatia asta trebuie facuta cu maxima rabdare ptr ca daca nu a iesit cum trebuie, ai stricat un inel si o doza de lipici.

Poti folosi in loc de 25-30Hz chiar si iesirea din secundarul unui traf de retea de tensiune mica in secundar, in serie cu o rezistenta care sa scada volumul. Este o solutie acceptabila, desi in mod ideal e bine de pus frecventa cat mai joasa, la limita la care mai auzi.

Exista si alte metode de centrare, care implica taierea calotei protectoare impotriva prafului. Nu am vrut sa merg pe calea aia. Sistemul mobil, cu exceptia suspensiei exterioare, e in stare destul de buna, asa ca am vrut sa pastrez cat mai mult din ceea ce exista si cu minim de efort la depanare.

la_lipit.thumb.PNG.07998668ad2f7cfebce344814d167ba6.PNG

Dupa toate astea, am montat difuzorul inapoi in boxa si se aude foarte bine. A, sa nu uit, la demontare am pastrat inelul acela de carton. A iesit destul de usor si fara sa il avariez, asa ca am avut ce pune la loc. Nu am facut rodaj si alte cele. Nu sunt audiofil, dar nu vreau nici sa se auda cu distorsiuni. Nu am inlocuit suspensia celeilalte boxe. Am luat inel de rezerva si o s-o repar cand da semne de oboseala (distorsiuni).

montat_in_boxa.thumb.PNG.caa91f82d44e764d8222b8c731d50cb0.PNG

Spor la treaba. Cel mai important e sa nu te grabesti si sa testezi de multe ori inainte de lipirea finala. Este un caz tipic si ilustrativ al zicalei ca "Graba strica treaba!".

Cirip

Editat de cirip
Link spre comentariu

Multumesc, Cirip!

Un raspuns amplu ce ma ajuta.

Voi cauta alcool izopropilic, nu cred ca e greu de gasit.

La mine suspensia e pe fata membranei deci va trebui sa lucrez "artistic".

Partea cu testarea pentru centrare ma cam depaseste, neavand niciun fel de expeienta in domeniu, probabil o voi face simplu "la ochi".  JBL-urile mele par a nu avea probleme de descentrare cel putin cat pot sa-mi dau eu seama.

Este posibil ca de la ruperea acestei suspensii sa scada foarte mult volumul acelei boxe?

Nota moderatorului - te rog sa nu mai citezi integral posturile la care raspunzi, mai ales cand contin multe poze.  Incarci inutil forumul iar raspunsul tau devine mai greu de gasit.

20200416_102937.jpg

20200504_073417.jpg

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Acum 8 ore, bmwh548 a spus:

Daca difuzorul e montat pe panou inelul de care zici nu indeplineste nici un rol. Daca difuzorul e montat "sub" panou inelul e "tampon" intre sasiul difuzorului si panou. 

Acum multi ani am facut din carton gros (doua sau trei straturi, nu mai tin minte, lipite cu prenandez intre ele), la final vopsit cu ceva pe baza de apa. Poti sa imparti inelul in trei sau 4 segmente ca sa iti fie mai usor. 

Se gasesc si de cumparat, americanii le spun "gasket". Poti cauta la chinezi "gasket speaker" gasesti tot felul de dimensiuni si variante.

Multumesc. Inca nu am desfacut difuzorul dar la mine pare sa fie pe panou cu un inel metalic peste.  ?!

Inelul de care intreb, "gasket speaker" cum spui ca se numeste, este imediat concentric celui metalic.

20200504_073417.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări