Vizitator makk Postat Decembrie 30, 2013 Partajează Postat Decembrie 30, 2013 Salut tuturor. Sunt incepator si in electronica si pe acest forum. Curand m-am apucat sa citesc o carte de electronica si am ramas cu cateva nelamuriri. In carte scrie ca curentul electric circula de la - la + pt. ca sarcinile electrice, electroni, au semnul ,,-''. Dar cand a dat un exemplu usor (un bec legat la o baterie) zicea ca curentul circula de la + la - . Am intrebat pe mai multi care au cunostinte in electrica si mi-au zis ca circula de la + la -. Cum circula curentul electric in realitate? Vreau un raspuns de la experti. Multumesc. Link spre comentariu
MaesTTro Postat Decembrie 30, 2013 Partajează Postat Decembrie 30, 2013 Semnul + reprezinta potential pozitiv adica lipsa de electroni , iar semnul - reprezinta potential negativ adica electroni in exces, conectind o rezistenta la + si la - , are loc o echilibrare, adica electronii se deplaseaza de la - la +. Intensitatea curentului electric este orientata in directie opusa fata de deplasarea purtatorilor de sarcina. Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Decembrie 30, 2013 Partajează Postat Decembrie 30, 2013 Sensul de ciculatie al curentului electric este conventional ales a fi de la + la - dar in viata de zi cu zi el circula de la - la +. Deci in realitate sarcinile care transporta energia electrica sunt cele negative adica electronii care se deplaseaza de la - la +. Link spre comentariu
MaesTTro Postat Decembrie 30, 2013 Partajează Postat Decembrie 30, 2013 Adica doresti sa spui ca in realitate in circuitul exterior curentul este orientat de la - la + la fel ca electronii? Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Decembrie 30, 2013 Partajează Postat Decembrie 30, 2013 Eu asa am invatat. Nu am vazut insa niciodata purtatorii de sarcina asa ca trebuie sa ma bazez pe ce au zis altii care se pricep mult mai bine decat mine. Deci sensul real este cel in care se deplaseaza purtatorii de sarcina adica de la minus la plus. E interesant de citit si acest subiect: http://www.elforum.info/viewtopic.php?f=66&t=151415 Link spre comentariu
MaesTTro Postat Decembrie 30, 2013 Partajează Postat Decembrie 30, 2013 Da, chestia este destul de interesanta, stiu doar ca cind am invatat Electrotehnica , in carti nu am intilnit asa ceva cum ar fi sensul conventional sau real , era simplu spus: sensul curentului in circuitul exterior este de la + la - Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat Decembrie 30, 2013 Partajează Postat Decembrie 30, 2013 Pai intai a fost stabilit sensul curentului ca fiind de la plus la minus si abia apoi s-a descoperit ca de fapt e invers. Ce puteau sa faca oamenii de stiinta? Sa bulverseze lumea? Au preferat sa spuna: "stim ca circula de la minus la plus dar vom considera ca circula de la plus la minus." Numai bine. Link spre comentariu
Vizitator makk Postat Decembrie 30, 2013 Partajează Postat Decembrie 30, 2013 multumesc pt raspunsuri. "Intensitatea curentului electric este orientata in directie opusa fata de deplasarea purtatorilor de sarcina" (nu stiam asta). in sheme el este luat conventional de la + la -. am inteles Link spre comentariu
mercenarx Postat Ianuarie 2, 2014 Partajează Postat Ianuarie 2, 2014 exact , este o conventie cum s-a spus si mai sus Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum