sesebe Postat Iulie 7, 2016 Partajează Postat Iulie 7, 2016 Utilizarea unui transformator pe tole un gama audio ti se pare ca reprezinta o utilizare inafara recomandarilor sau domeniului unde producatorul garanteaza anumiti parametri? Aproape toate amplifurile pe tuburi utilizeaza un traf pe tole la iesire. Ok, ai dreptate, numai ca trebuie sa explici dece un astfel de traf are inductanta variabila cu frecventa - in domeniul audio binenteles: 30Hz-20KHz. Si asta la masuratoare de curent mic unde nu are cum sa intervina saturatia. Pt ca tu ai dreptate eu nu mai intevin pe tema asta (am avut numai o observatie bazata pe experienta personala) dar astept totusi o explicatie pertinenta. Link spre comentariu
Sharky Postat Iulie 7, 2016 Partajează Postat Iulie 7, 2016 Ati luat-o razna. Tot ce spuneti e corect, dar nu se aplica. E vorba de un difuzor. Inductanta e interesanta pt filtre in zona 300Hz-2kHz, cma pe acolo filtrezi un woofer. Acolo miscarea bobinei e aproape nula. Daca e sa iei in calcul miscari de joase frecventa, atunci intr-adevar ai o problema f mare, care nu o poti trata, in situatia de fata, avand variatii imense, peste 50% ! Totodata miezul ala nu e C90, e un otel chior! Ba mai are pusa peste el o spira in scurt la un capat, pusa in mod voit! Asta ca inductanta sa nu creasca. Asa ca daca vrei sa calculezi un circuit de egalizare, iei puntea, setezi frecventa de masura in zona taierii si tai. Se poate folosi ARTA, masoara f bine. Link spre comentariu
Marian Postat Iulie 7, 2016 Partajează Postat Iulie 7, 2016 Este adevarat ca discutia a divagat insa nu consider a fi inutila,. ci din contra, plus ca se poarta intr-o maniera cat se poate de civilizata ( un lucru rar pe forum ). Sesebe asa este, majoritatea amplifurilor pe tuburi au traf pe tole pe iesire, la fel de adevarat este si ca in audio trebui sa mergi macar pana pe la 16khz ( standard-ul este la 20khz ), si mai este iarasi adevarat si faptul ca daca mai pui 10Khz ( adica 50% mai mult decat limita standardului ) ai deja o sursa in comutatie, ori nu te apuci sa faci o sursa in comutatie pe traf cu tole, este evident asta, nu? Adica din punctul meu de vedere tolele sunt duse cam peste limita lor in audio, cel putin pentru jumatatea superioara a spectrului, desi nu am testat ( deci nu pot fi sigur ), totusi imi este greu sa cred ca-si pastreaza caracteristicile de la cateva zeci/sute de hz si la 15-20khz, decat poate daca sunt niste tole de calitate foarte buna... Link spre comentariu
CBI Postat Iulie 7, 2016 Partajează Postat Iulie 7, 2016 oameni buni,acum am obs discutiile v-ati luat la tranta pe un raspuns de cativa ani,dar nu ati citit din perspectiva unui incepator si ati despicat firul in 4,fiecare intelegand lucruri cat mai complicate cu putinta. Daca nu se interpreta mot-a-mot cuvintele,se putea observa ca este vorba despre masurarea inductantei bobinei unui difuzor cu un aparat de masura banal si ca inductanta/valoarea afisata de aparat(sau de la aparat la aparat) difera (NU variaza, sau ce naiba ati mai scris voi pe acolo) si s-a lamurit deja si de ce Normal ca este vorba despre reactanta inductiva,ea este de vina,dar acest raspuns nu ar fi fost pe intelesul omului si ar fi urmat o alta serie de intreabri cu stii si castigi. Ce am vrut eu sa-i subliniez la acea vreme este ca nu il ajuta cu nimic sa masoare inductanta cu un aparat in calcularea unui zobel. Sper ca acum ii puteti da pace acestui topic.. Link spre comentariu
Sharky Postat Iulie 7, 2016 Partajează Postat Iulie 7, 2016 Trancotare, ia mai bine da tu un split, pt discutiile astea filizofice. Hai ca ti-am facut niste beri, fa si tu ceva in plus. Marian, vezi topicul de amplif de lampi al lui Misa. Are nsite tole bune, plus cu o bobinare anume, a facut o trecere buna din cuplaj indutiv spre cuplaj capacitiv. Traful transfera bine pana la cateva zeci de kHz, arhisuficient! Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 8, 2016 Partajează Postat Iulie 8, 2016 (editat) Dragii mei Daca în loc sa va luptati în replici batoase, v-ati fi dat cu Goagal prin internet, ati fi gasit mii de articole, carti si comunicari stiintifice pe tema variatiei permeabilitatii cu frecventa la materialele feromagnetice. Link-ul sec pus de mine a vrut sa fie doar un îndemn, o indicatie. Am fost în pivnita dupa o sticla de vin (sarbatorim bacalaul lu' ala micu) si mi-a cazut (la propriu) în mâna o carte în limba româna: "Materiale pentru electronica", scrisa de un colectiv coordonat de prof. Catuneanu si aparuta la Bucuresti în 1981 la Editura didactica si pedagogica. Acolo, la pag. 111 se vorbeste despre despre variatia permeabilitatii cu frecventa, se da o explicatie foarte sumara (câteva rânduri) despre cauze, o formula (2.22) pentru frecventa caracteristica la care apare, un grafic (fig. 215) si o lege de variatie. Deci reformarea electrotehnicii s-a petrecut ceva mai înainte de 1981 iar validarea teoriilor nu s-a facut prin aclamare (aplauzele multimii). Editat Iulie 8, 2016 de franzm Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Iulie 8, 2016 Partajează Postat Iulie 8, 2016 Încerc altfel.Iată o problemă extrem de simplă dintr-un vechi manualde fizică de clasa a X-a.Vă asigur că enunţul ei este CORECT şi COMPLET.Să se calculeze inductanţa unei bobine cilindrice fără miezavând N = 100 de spire dispuse pe un singur strat şi bobinatespiră lângă spiră.Bobina are lungimea l = 20 mm şi diametrul d = 3mm.Opinia mea :Ar trebui ca majoritatea colegilor să ştie să o rezolve.Am şi o întrebare :Pentru rezolvarea ei aţi apelat la noţiunea de "frecvenţă" ?Confuzia (care s-a extins pe două pagini) are totuşi şi oexplicaţie.Pe parcursul întregii discuţii eu m-am referit exclusiv laINDUCTANŢA PROPRIE (bobină "văzută" separat de circuitulelectric, deci "privită" ca o simplă componentă pasivă de circuit).Evident că într-un circuit mai intervin şi alţi factori, aşa cums-a încercat să se precizeze.Dacă-mi este îngăduită o comparaţie (poate mai sugestivă pentruunii) ; ştim că valoarea capacităţii unui condensator este datăde suprafaţa armăturilor sale, de distanţa dintre acestea şi denatura dielectricului.Dacă încălzesc (printr-o metodă oarecare) dielectricul, atuncipermitivitatea electrică (constanta dielectrică) se modifică.Rezultatul sper că este evident, şi anume modificarea capacităţii. Dar nu cred că e firesc să afirm că valoarea capacităţii depinde(pe lângă cele enumerate mai sus) şi de temperatură. Link spre comentariu
sesebe Postat Iulie 8, 2016 Partajează Postat Iulie 8, 2016 Vroiam sa mai comentez cite ceva dar mi-am dat seama ca ar fi ca si cum as incerca sa-i conving pe maniacii religiosi ca nu au dreptate. Orice as spune se vor gasi minim 2 argumente sau exemple contrarii. Sa zicem ca vrem sa masuram rezistenta unui fir metalic, de platina de exemplu. Care este rezistenta lui? La ce temperatura o masuram? La temperatura de 25°C? De ce? Cine ma obliga? Avem o Rezistenta de Platina de 100Ω. Ce inseamna asta? Pur si simplu inseamna ca la TEMPERATURA DE 25°C acea rezistenta de Platina are o rezistenta de 100Ω. In caz ca nu se stia, la toate bobinele "de firma" ca sa zic asa, se specifiva in ce conditii le este masurata inductanta (frecventa si tensiunea de test citeodata). La cele cumparate/fabricate in china nu prea este specificat acest lucru. sa ne referim putin si la problema din fizica de clasa a X-a ....................................................................................................................Să se calculeze inductanţa unei bobine cilindrice fără miezavând N = 100 de spire dispuse pe un singur strat şi bobinatespiră lângă spiră.Bobina are lungimea l = 20 mm şi diametrul d = 3mm............................................................................................................... Enuntul problemei stabileste din start ca nu este necesar sa tinem cont si de frecventa: "fără miez" INDUCTANTA ca marime fizica NU DEPINDE de frecventa. Inductanta unei bobine VA DEPINDE INTOTDEAUNA de frecventa. Poti sa o intorci pe toate partile dar asta este adevarul, chiar formula inductantei o spune L=µN2S/l unde µ = permeabilitatea relativă a materialului magnetic, 1 in cazul aerului (si cazul problemei). Scrie si pe WiKi ca µr depinde de frecventa: Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Iulie 9, 2016 Partajează Postat Iulie 9, 2016 (editat) Deci dvs. susţineţi, citez :>Enuntul problemei stabileste din start ca nu este necesar satinem cont si de frecventa: "fără miez"<E irelevant, bobina poate avea şi un miez a cărui permeabiliterelativă să fie cunoscută. Fondul problemei nu se schimbă. INDUCTANTA ca marime fizica NU DEPINDE de frecventa.Inductanta unei bobine VA DEPINDE INTOTDEAUNA de frecventa.Aici m-aţi băgat complet în ceaţă.Din cele două propoziţii se deduce că inductanţa unei bobineNU ESTE O MĂRIME FIZICĂ. Dar atunci ce fel de mărime este ?! Vorba aceea, nu-i nici albă. nici neagră, e gri...Văd că nici acum nu aţi sesizat că (mă repet a treia oară)eu m-am referit de la bun început la INDUCTANŢA PROPRIE aunei bobine. Adică o bobină care NU E LEGATĂ într-un circuit.Ar fi trebuit să fie lesne de înţeles acest aspect, de vremece am tot pomenit de aplicarea unei formule care nu are niciîn clin, nici în mânecă cu frecvenţa. Editat Iulie 9, 2016 de cristian_draghiescu Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 9, 2016 Partajează Postat Iulie 9, 2016 (editat) O întrebare filosofica: se poate vorbi de inductivitate fara ca bobina sa fie parcursa de curent electric? Adica fara ca bobina sa fie conectata într-un circuit si circuitul sa fie alimentat sau fara ca bobina sa se afle într-un câmp (electro)magnetic? Editat Iulie 9, 2016 de franzm Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Iulie 9, 2016 Partajează Postat Iulie 9, 2016 Şi de ce nu ?Când vorbiţi de rezistenţa unui rezistor sau de capacitateaunui condensator acestea trebuie să fie într-un circuit (alimentat) ?Ca şi bobina, aceste componente pot sta foarte bine şi într-un sertar. Link spre comentariu
Haralambie Postat August 15, 2016 Partajează Postat August 15, 2016 (editat) Bobina cu miez pulbere Wicon GmbH La 75KHz are 0.587xx In comparatie, o bobina chinezeasca, cu miez de fier laminat ca in laboratoarele de fizica, are asa: 1KHz - 1,9320 5KHz - 1,8542 10KHz - 1,7528 25KHz - 1,6116 50KHz - 1,4909 75KHz - 1,4291 Editat August 15, 2016 de Predator Link spre comentariu
sesebe Postat August 17, 2016 Partajează Postat August 17, 2016 Iau si eu o bucata de sirma, o infasor pe un suport si apoi o arunc în sertar. Gata am o bobina în sertar fara sa treacă curent prin ea. Ai dreptate, nu trebuie curent ca sa ai bobina (in sertar), dar mie nu-mi folosește acolo. Mai mult, care este valoarea acelei bobine??? Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat August 30, 2016 Partajează Postat August 30, 2016 Încă (vă) mai întrebaţi şi-acum care este inductanţaunei bobine pe care-o ţineţi într-un sertar ?...S-a precizat de mai multe ori în acest topic, dar separe că dvs. ori nu vreţi, ori nu puteţi înţelege.L = μ(N^2*S)/l, relaţie care reprezintă inductanţaunei bobine ţinută într-un sertar.Nu pot fi mai clar de-atât. Link spre comentariu
Marian Postat August 30, 2016 Partajează Postat August 30, 2016 Pai s-a discutat tocmai despre variatiile μ cu frecventa, si s-a extras legea cum ca inductanta variaza si ea cu frecventa, numai ca μ este o functie a tipului de miez folosit, deci variatiile sale sunt un "defect" daca pot sa spun asa, al miezului/materialului folosit, nu si o lege constanta asa cum este formula prezentata de Dvs. Intr-o masura sau alta ambele parti au dreptate, difera abordarea si deci concluziile. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum