Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masurarea parametrilor Thiele/Small

Vizitator VeGaATS

Postări Recomandate

• 3 luni mai târziu...
  • Răspunsuri 114
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Sharky

20

• cristian_draghiescu

11

• sesebe

9

• Marian

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

SalutAm facut citeva masuratori ale parametrilor t&s folosind programul bassbox6 in meniul 'test'. A trebuit sa confectionez boxe de test pentru fiecare dimensiune de difuzor exact asa cum spune in bassbox6. De fapt acestea sunt niste boxe standard de masura. Am masurat pentru inceput niste difuzoare Visaton pe care le aveam si le cunosteam parametrii t&s si surpriza a fost ca parametrii masurati au fost destul de apropiati de ce dati de producator.Am respectat exact indicatiile din program.Masuratorile e bine sa fie facute in camera surda adica intr-o camera in care peretii nu reflecta sunetul, dar cum nu avem acces la asa ceva pot fi facute in aer liber, afara intr-o zona in care nu e prea mult zgomot.Sunt convins ca o masuratoare in aer liber e mai precisa decit o masuratoare in orice camera surda. De asemenea sunt convins ca 2 laboratoare adevarate vor obtine parametrii diferiti (apropiati dar diferiti) daca masoara acelasi difuzor.Oricum totul e aproximativ dar e un punct de plecare.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator calin_c

Eu cred ca trebuie genialitate ca sa concepi o asemenea idee. Dar sa revenim on topic.

? Fs - Resonant frequency of the driver. Fs=1/(2?pi?Cms?Mms)

? Qes - Electrical Q of the driver at Fs, Qes=2?pi?Fs?Mms?Re/Bl2

? Qms - Mechanical Q of the driver at Fs, Qms=2?pi?Fs?Mms/Rms

? Qts - Total Q of the driver at Fs, calculated by Qts = Qms?Qes/(Qms+Qes)

? Vas - Volume of air having the same compliance as the driver when acted upon by a piston of area Sd

Cum calculez Qtc? (The system's Q at resonance (Fc), due to all losses; dimensionless)

Pentru a intelege cat mai bine ce inseamna acesti parametri Q e nevoie de putina fizica.

Qms, Qes, Qts

Intr-un circuit oscilant amortizat, electric sau mecanic, factorul de calitate Q descrie raportul dintre tendinta de a oscila si amortizarea circuitului.

Qms reprezinta factorul de calitate "mecanica" arata tendinta de rezonanta (sau invers, capacitatea de amortizare) a difuzorului datorata calitatilor mecanice.

Qes reprezinta factorul de calitate "electric" arata tendinta de rezonanta (sau invers, capacitatea de amortizare) a difuzorului datorata calitatilor circuitului electric.

Qts e produsul supra suma a Qms si Qes.

La un Qms mare trebuie sa ai un amplificator cu factor de amortizare foarte bun adica impedanta de iesire foarte redusa, capabil de curent mare la iesire, altfel difuzorul o sa sune ne-liniar, adica o sa aiba un virf pronuntat in jurul frecventei de rezonanta fs sau daca e in cutie la frecventa de rezonanta a ansamblului fr. Cu alte cuvinte o sa "bubuie" cum se spune in Romania. In cazul asta trebuie ca circuitul electric sa amortizeze foarte puternic tendinta de rezonanta impusa de Qms.

Ca sa-ti imaginezi cum functioneaza treaba asta imagineaza-ti o linie metalica fixata la un capat. Daca indoi linia si-i dai drumul, o sa oscileze. La inceput tare, si treptat se opreste. Asta se cheama oscilatie amortizata in cazul asta e amortizata de propietatile mecanice ale liniei; modulul de elasticitate a materialului si dimensiunile fizice ale liniei.

In lumea difuzoarelor, tendinta asta de a vibra in plus dupa ce aplici un impuls e una din cele mai mari probleme.

Ideal ar fi ca dupa ce ciocanesti membrana difuzorului cu degetul, sa nu existe nici un fel de oscilatie amortizata. Fizic asta nu e posibil, iar un difuzor cu Qms mare o sa oscileze mult mai puternic. La difuzoarele de calitate se incearca sa se obtina amortizarea sistemului mobil (membrana, plus bobina, plus suspensii) proiectind foarte atent suspensiile. Peste oscilatia asta se suprapune si oscilatia proprie a membranei, dar asta e alta poveste.

Dar sa revenim la linia noastra

Ca sa scurtez timpul si amplitudinea vibratiei, iau o teava de plastic in care sa incapa linia pe lungime, si sa mai ramina si loc pentru oscilatie, si bobinez niste sirma pe teava. Teava e fixata la unul din capete. Daca aplic o tensiune continua la bobina noastra si apuc linia si incerc sa o fac sa oscileze o sa vezi ca de data asta oscilatia o sa fie mult mai redusa si o sa dureze mai putin. Linia e acum miezul bobinei si va incerca sa se mentina paralela cu directia liniilor de forta magnetica create. Cu cit curentul prin bobina e mai mare, cu atit amortizarea e mai prountata. Exact acelasi lucru face Qes-ul intr-un difuzor amortizeaza oscilatia masei mobile datorata mecanicii difuzorului.

Deci la un Qms mare trebuie un Qes foarte "puternic", cu valoare mica.

Aceste explicatii apartin domnului Vasile Gorcea (VeGaATS)

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

da stie careva cum se calculeaza watts rms ?plz

De obicei puterea este scrisa pe difuzor.Aici nu vorbim de cele cinezesti, la care este umflata de la cateva ori... pana la zeci de ori :nebunrau:
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am si eu ceva de adaugat la masurarea parametrilor T/S, si anume, ca sa nu fie nevoie de milivoltmetru, masuratorile se pot face cu un multimetru cu scala de 2V AC. Circuitul mentionat de domnul VeGaATS ramane la fel, cu exceptia faptului ca se masoara rezistenta de 10 ohmi si se seteaza amplificatorul astfel ca tensiunea pe rezistenta la sinusoida de 50Hz sa fie de 100mV. Se corecteaza orice variatii, de ex, daca rezistenta masoara 10.3 ohmi, se va seta amplificatorul astfel incat tensiunea sa fie de 103mV. Apoi se conecteaza difuzorul fara sa se umble la volum si se urmaresc indicatiile domnului VeGaATS mai departe. Citirea se face la fel direct in ohmi, doar ca va fi de ex 283mV = 28.3 ohmi. Se poate obtine astfel o determinare a impedantei la rezonanta cu o precizie de o zecimala, ceea ce este suficient pentru constructii la nivel de amator. :da

Si ca sa nu va bateti capul cu matematica, aveti aici un calculator pt parametri... Indicatiile multimetrului + diametrul difuzorului sunt tot ce va trebuie. http://www.webervst.com/spkrcalc/para.htm Formula de calcul a Sd din documentul scris de domnul VeGaATS nu este necesara, ea fiind determinata din diametrul difuzorului.

Parametrii furnizati de acest calculator sunt suficienti pentru lucrul cu WinISD Pro Alpha, daca ii introduceti in ordinea corecta (a se vedea Help'ul programului), WinISD nu o sa va injure. Si daca aveti nevoie de EQ parametric pt compensarea "valurilor" din grafic, sunt si calculatoare pentru egalizatorul parametric. Aici si aici. Un EQ grafic + parametric + filtre pt Winamp se gaseste aici.

Bafta la basi de calitate. :dans: Eu personal am aplicat toate astea ieri pe un difuzor de TV Nokia pe care il aveam prin casa, si sincer sunt uimit de ce a iesit din el. Avea o rezonanta suparatoare in medii, pe la 200-250Hz pe care am corectat'o cu egalizatorul parametric, si diferenta este imensa. Basul se aude clar, de simtit nu prea pentru ca difuzorul este mic (-3dB la 74Hz, cutia e acordata la 86Hz) , dar si asa e la 2 clase peste boxele de PC cu difuzoare asemanatoare. De abia astept sa cumpar niste woofere serioase pe care sa lucrez. :freaza: Sau poate modific cutiile la boxele mele cu BM de 8" si tweetere de 4", le'am luat acum 2 ani de la cineva si mi se pare ca sunt acordate aiurea.

Multumiri domnului VeGaATS pentru documentul lui foarte bine scris, si mie pt ca am stat sa gugalesc 4 ore dupa softuri de calculat parametri si EQ. :limb:

Link spre comentariu

Dap, dar trebuie microfon de calitate pentru calibrarea cu ARTA. La programul de calculat parametri inclus in ARTA nu m'am uitat, dar raman la calculatorul ala online. Pentru ca merge. :da

Edit: Uitasem sa mentionez cum se calculeaza Vas daca nu ai cantar de precizie. Folosesti monede de 10 bani sau 50 bani, dupa necesitati. 10 bani = 4 grame, 50 bani = 6.1 grame.

Link spre comentariu

E clar ca fara scule nu poti face nimic, mai ales daca vrei sa masori ceva. Pentru param TS ramane sa studiezi programul LIMP pe care il gasesti tot la linkul de mai sus.Doar dupa ce le incerci si te documentezi cum trebuie poti emite pareri pertinente, despre ce merge si ce nu merge.

Link spre comentariu

Ok, o sa'l studiez. Intre timp am masurat si BM'urile mele (care mi s'au parut mereu ca "bubuie" urat), mi'a iesit un varf de aproape 10dB la 96Hz... :nebunrau: Am zis ca nu se poate si am masurat din nou dupa alta metoda (http://sound.westhost.com/tsp.htm) si a iesit un pic de tot diferit, probabil toleranta amplificatorului + aparatului de masura, ca tot pe acolo am ajuns.

Posted Image

Am dat drumul la generatorul de ton pe boxa intreaga, si intr'adevar, intre 80-120Hz se aude muuuuuult mai tare decat la 50-60. Fata de grafic insa nu exista varful ala pe la 30Hz, pentru ca incinta este acordata la 41Hz, dar dintr'un motiv sau altul asta nu apare in program. Sau daca exista in orice caz nu se aude.

I'am dat cu parametricu' in cap si a iesit ceva mai frumos.

Posted Image

Intr'adevar, suna mai echilibrat, mai clar dupa corectie, insa volum PAUZA. Nu mai ajunge Delia pentru ele, si le'o iau tweeterele inainte cu mult... E clar, imi trebuie difuzoare noi. :rade:

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

la ce se refera Rms(mechanical losses)?nu am gasit prea multe despre acest parametru pe google.am aflat doar ca valori mici sunt de preferat la woofere deoarece suspensiile se comporta mai mult ca un resort:-??.Rms mare inseamna tendinta de a stoca energie?Qms mare inseamna tendinta de a disipa energie?

Link spre comentariu

fix invers.Te rog posteaza in alta parte. Din cate vezi acest topic este dedicat masurarii parametrilor TS.Nu are rost sa il poluam cu posturi inutile.DAca ai de intrebat intreaba in alta parte.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Daca masor rezistenta unui difuzor cu ohmetrul, acea valoare este egala cu impedanta?

Nu este acelasi lucru; studiaza niste cursuri de Bazele Eletrotehnici si o sa intelegi ce inseamna fiecare.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări