Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masurarea parametrilor Thiele/Small

Vizitator VeGaATS

Postări Recomandate

VeGaATS am urmarit acest topic si pentru o secunda am crezut ca esti directionat de o dorinta a unui om de suflet care isi impartaseste bagajul de cunostinte si nu are de gand sa eclipseze prin mesaje sale pe alti membrii ai forumului. Insa credinta mea a fost de scurta durata.

In cazul de fata nu ma pot pronunta intrucit nu am cunostinte in domeniu, dar de ce crezi ca doar strainii sunt super inteligenti si romanii sunt incapabili? Eu cred ca in decursul vremii romanii au stiut sa se impuna si in domeniul descoperirilor de renume mondial. Faptul ca vii sa fluturi doua nume si incerci sa dai peste nas unui membru al forumului nu cred ca este un lucru frumos.

scuzati mesajul care nu este la tema acestui topic.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 114
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Sharky

20

• cristian_draghiescu

11

• sesebe

9

• Marian

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ati deviat cu mult de la subiect si va lansati in detalii care nu va ajuta in obtinerea sunetului dorit.Nu uitati ca majoritatea graficelor sunt asa zis "normalizate" si ...."aranjate" pentru a place ochiului.Doua difuzoare identice nu au niciodata parametri la fel chiar daca acestea doua doua costa 20 mii $.Deci ...in conditii de amator....fara camera "surda"....fara aparatura specializata......."forget it".

Link spre comentariu

VegaTS:Sa ii transmiti salutari si din partea mea.In cartea lui "Vance, (ştii... Vance Dickason, ăla care a scris "The Loudspeaker Design Cookbook", vîndută în peste 100000 de exemplare şi tradusă în 7 limbi) " nu scrie nici despre cum se fabrica lemnul stratificat, cum sa lacuiesc o incinta, cum sa tragi filet pe niste bare la strung, cum sa iti faci tuburi cu flansa, cum sa confectionezi membrane, suspensii, etc.Asta nu inseamna ca nu e nimeni in stare sa faca asta, doar ca autorul a considerat ca nu merita incluse in cartea sa. Ma rog asta e doar umila mea parere.Imi cer cele mai sincere scuze ca trebuie sa apelez la metoda asta barbara de masura(folia plus sarma), dar nu am acces la un aparat de masura sofisticat cu laser. De mers merge si asta cu precizie suficienta. Sa nu crezi ca am lipit cu scuipat o folie de membrana si sarma am tinut-o cu mana. Diful l-am prins intr-o menghina, iar sarma era pe vf unui subler fixat pe o bara filetata prinsa pe 2 gauri de fixare diametral opuse ale difuzorului.Metoda am aplicat-o doar ca sa masor cursa, NU Xmax.Xmaxul il estimez ca fiind deplasarea la care cursa obtinuta e cu 3dB mai mica decat cea estimata (ideala).Ori prezinti argumente ca e ceva gresit in experimentul meu, ori o lasi balta, altfel batem campii. NU MA INTERESEAZA ca nu e prezentat nici in cartea lui Vance Dickason, a lui Ray Alden sau in Biblie cum se masoara cursa difuzoarelor. ASTA NU INSEAMNA CA NU SE POATE REALIZA IN REGIM DE AMATORfelixx:Nu mi se pare ca am deviat de la subiect..totusi se vb aici despre masurarea parametrilor unui dif.

Link spre comentariu
Vizitator VeGaATS

Sharky,Nu cred că ai înţeles... cînd am spus că o să-i comunic lui Vance am vorbit serios... poţi face ceva bani din asta. În cartea lui, în capitolul în care arată cum măsori parametrii unui difuzor nu suflă o vorbă despre măsurat Xmax, deci dacă ştii vreo metodă accesibilă amatorilor pune-o pe hîrtie în engleză, dacă nu... o traduc eu, şi o să stau din nou de vorbă cu avocatul lui.VeGa

Link spre comentariu
Vizitator VeGaATS

vlad_2770,Îmi pare rău dacă am fost înţeles greşit, şi-mi cer scuze dacă am ofensat pe cineva.Nu cred că românii nu sînt capabili, ba chiar sînt convins că sînt mai inteligenţi decît mulţii alţii... chestia e că nu au acces la informaţii iar unii sînt superficiali, dar aşa e toată lumea.Dar să revenim la topic...Problema e că Sharky nu măsoară Xmax, ci eventual îl estimează, iar eu vorbeam despre măsurarea lui.VeGa

Link spre comentariu
Vizitator DJ DNA

Pentru ca tot se vorbeste despre Xmax si de biblia lui Vance Dickanson,postez niste scanuri ale paginilor unde se vorbeste despre Xmax.Sper sa fie util.Ordinea citirii este aceasta:Xmax 1Xmax 2Xmax 3

Link spre comentariu
Vizitator VeGaATS

DJ DNA,Mulţumesc pentru că ai adus paginile astea în discuţie.Scanurile ale sînt din primul capitol "How Loudspeakers Work" din ediţia a 6-a, aia pe care am vrut să o traduc în româneşte. După cum se vede, autorul face numai descrierea diverselor tipuri de motoare, componentele şi relaţiile dintre ele... dar nici în capitolul ăsta şi nici în capitolul 8 "Loudspeaker Testing" nu face referire la cum se măsoară Xmax.VeGa

Link spre comentariu

Nu am zis neaparat ca masor Xmax. In fond ce e aia Xmax?(Lungimea bobinei-lungimea pe care e concentrat campul)/2Na si ce daca? Daca suspensia nu se comporta cum trebuie s-ar putea ca acel xmax sa nu insemne nimic...De fapt interesant e sa vezi care e abaterea cursei reale fata de cursa calculata in cazul ideal unde Cms si BL raman constante.Un grafic dinasta este mult mai interesant ca Xmax.Aveam metoda de masura a cursei membranei cu "folia si sarma", pe care "am prezentat-o" pana acum(daca cineva mai vrea sa o prezint o mai scriu inca o data). Cursa nu e mare lucru sa o calculezi.Xmax il consideram ca fiind cursa la care diferenta dintre deplasarea reala si cea calculata e de 3dB, adica 0.7 . Ma rog aici fiecare poate considera ce abatere vrea.In felul asta diful e un sistem in care bagi tensiune si iese deplasare mecanica. Il masori strict din punct de vedere al performantelor, nu al constructiei sale.Nu mi se pare cine stie ce inventie..si nici nu cred ca sunt primul care m-am gandit la asta, mai ales ca am vazut-o aplicata si in alte parti.Erau mai demult niste casetofoane care aveau niste intrerupatoare fix pe membrana difuzorului. Cand incepea sa vibreze tare clipoceau niste leduri.Sau poate aveau ceva microfon..dar cum treaba asta se intampla acum 12 ani cand eram un tzanc asta credeam ca se intampla. Casetofonul nu il mai am, asa ca va ramane un mister cum clipoceau ledurile.Am folosit prima data metoda cand am construit o goarna cu omega 18 :snakeman: impreuna cu un prieten de al meu..si el mare maniac.Cum difuzorul era ascuns a trebuit sa improvizam ceva sistem sa ii putem urmari cursa.Metoda e simpla:Un intrerupator format dintr-o bucatica de folie de Al fixata pe con si dintr-o sarma (atentie sa nu fie prea groasa si sa nu fie indreptata cu vf inspre con, dar nici prea subtire ca s-ar putea sa o fluture sunetul emis de dif) pusa la o distanta anume fata de pozitia de echilibru a membranei. Intrerupatorul este legat la 5V pe partea cu folia de Al si la intrarea unui bistabil (initial setat in '0' logic), pe cealalta parte, pe partea sarmulitei. Difuzorul incepe sa se miste, cand se atinge folia de pe membrana cu sarma se inchide circuitul, bistabilul trece din 0 in 1. Pe iesirea lui poate fi montat si un led pentru a indica atingerea pragului.De folosit e simplu: resetezi bistabilul=> ledul se stinge,maresti curentul treptat si pana la urma sarma va atinge folia => ledul se aprindeMerge masuratoarea si in curent continuu si in sinusoidal.Poate ca materialele (sarma si folie) nu sunt cele mai bine alese, dar la astea ne-am gandit cand am vrut sa masuram cursa la omega18. Daca nu am fost destul de explicit o sa fac maine(daca am timp) o schema completa, desen, piese, valori, alea alea... acum sunt rupt de oboseala. :toimonster: PS: as considera ca discutia asta tine de difuzoare nu de incinte.Eu as muta macar mesajele cu pdf-ul la sectiunea difuzoare si l-as face sticky.

Link spre comentariu
Vizitator VeGaATS

Sharky,

Ai dreptate cu Xmax-ul... dacă nu-l măsori. Există o metodă ceva mai nouă DUMAX se cheamă ea, care ţine cont de neuniformităţile care apar pe parcursul cursei membranei datorate neliniarităţilor suspensiei şi a limitărilor impuse de cîmpul magnetic în întrefier. Cu DUMAX se determină

cantitatea de distorsiuni care apare pe parcursul lui Xmax. DUMAX opreşte membrana acolo unde distorsiunile de formă au deja 10%. Metoda asta e folosită de Eminence http://www.eminence.com/resources_data.asp

şi de Klippel

http://www.klippel.de/download/bin/AN4% ... rmance.pdf

Oricum, eu vorbeam despre cum măsori Xmax la un driver la care nu ştii

nici un parametru, aşa cum e cazul cu multe drivere pe care le găseşti în România. Ştii şi tu că Xmax e important atunci cînd vrei să determini diametrul tubului rezonator pentru bass reflex.

Da, ai dreptate cu mutatul topicului.

VeGa

Link spre comentariu

Eu ma gandesc ca ajunge vezi pana unde se misca fara sa le depasesti puterea nominala (care deobicei e data in W PMPO :toimonster: ) deci si aici trebuie o estimare, iar apoi calculezi tubul asa incat viteza aerului sa nu depaseasca limita.

Link spre comentariu

PS: as considera ca discutia asta tine de difuzoare nu de incinte.Eu as muta macar mesajele cu pdf-ul la sectiunea difuzoare si l-as face sticky.

O sa le mut, dar m-am gandit ca nu ar fi offtopci deloc, deoarece se vorbeste pe marginea parametrilor difuzoarelor, care sunt poate cei mai importanti in proiectarea unei incinte.
Link spre comentariu

Eu cred ca trebuie genialitate ca sa concepi o asemenea idee. Dar sa revenim on topic. ? Fs - Resonant frequency of the driver. Fs=1/(2?pi?Cms?Mms) ? Qes - Electrical Q of the driver at Fs, Qes=2?pi?Fs?Mms?Re/Bl2 ? Qms - Mechanical Q of the driver at Fs, Qms=2?pi?Fs?Mms/Rms ? Qts - Total Q of the driver at Fs, calculated by Qts = Qms?Qes/(Qms+Qes) ? Vas - Volume of air having the same compliance as the driver when acted upon by a piston of area Sd Cum calculez Qtc? (The system's Q at resonance (Fc), due to all losses; dimensionless)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări