Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masurarea parametrilor Thiele/Small

Vizitator VeGaATS

Postări Recomandate

• Răspunsuri 114
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Sharky

20

• cristian_draghiescu

11

• sesebe

9

• Marian

6

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator droghy

droghy,Calculatorul ala e facut de mine in Excel. Daca ai vreo intrebare clara, pune-o. VeGa

intrebarea e cum completez casutele cu parametrii d mai sus? ca nu corespund toti ca denumire...si am mai multi decat casutele...helphhh plizzz
Link spre comentariu

aTaelectronics:O bucatica de folie de Al ingreuneaza asa mult conul? :rolleyes: Vegaats:Am folosit metoda sa masor deplasarea.Pt xmax nu stiu alta metoda de masura decat sa bag DC prin bobine si sa masor cursa. Constanta elastica se cunoaste..sau se masoara/deduce din param TS si apoi tot marim curentul pana cand deplasarea difera de cea dedusa din calcule.Masurarea trebuie facuta repede ca de nu iese fum :snakeman:

Link spre comentariu
Vizitator VeGaATS

droghy,În general, nu toţi parametrii T/S sînt folosiţi în calculele pentru dimensionarea incintei, de exemplu unii sînt utili pentru calculat filtrele, iar alţii pentru calcule energetice. Dacă citeşti cu atenţie articolul care dă titlul topicului, scriu acolo care sînt parametrii minimi de care ai nevoie pentru a dimensiona o incintă acustică.Din lista cu parametrii difuzorului tău nu ştiu ce e Fms... dacă Fms e frecvenţa de rezonanţă în aer liber în Hz, atunci difuzorul tău nu e recomandat pentru bass-reflex pentru că are un EBP (Efficiency Bandwidth Product) sub 50. Din listă lipsesc doi parametri importanţi, suprafaţa membranei Sd şi excursia maximă liniară Xmax a membranei. Oricum, dacă vrei să-l foloseşti în bass-reflex îţi trebuie o incintă foarte mare cu un Vb de 194,57 de litri, caz în care ar suna anemic, liniar dar anemic. Dacă vrei boxă de compresie, Vb iese din calcul 107 litri... şi ăsta e foarte mare, ceea ce îmi spune că ceva nu e în regulă cu parametrii ăia. Oricum driver-ul tău are Q (factorul de calitate) prea mare pentru oricare dintre aplicaţiile astea. Încă odată, dacă Fms e acelaşi lucru cu Fr şi e 27,52 Hz, difuzorul tău ar trebui să aibe un Qts sub 0,3, iar Qes de cel mult 0,5 ca să fie bun pentru bass-reflex.În calculatorul ăla în Excel am folosit formulele pe care le folosesc toate programele de simulări. Dacă încerci aceeaşi chestie cu WinISD sau Unibox407, o să obţii aceleaşi valori. VeGa

Link spre comentariu
Vizitator VeGaATS

Sharky,Dacă ai măsurat Xmax, de unde ai ştiut să te opreşti cu tensiunea continuă cînd ai trecut de Xmax ? Ce relaţie e între Cms şi Xmax ?Apropo, nu ai nevoie de tensiune continuă, poţi folosi un semnal sinusoidal cu frecvenţa undeva în porţiunea liniară a benzii de lucru a difuzorului.VeGa

Link spre comentariu

ma opresc cand cursa ajunge la 0.7 (-3dB) din val calculata.Nu e numai functie de constanta elastica ci si spirele aflate in campul magnetic (BL).Se poate si cu semnal sinusoidal...dar e mai comod sa folosesti curent continu :weedman: Daca nu dormi langa dif nu se arde.

Link spre comentariu
Vizitator VeGaATS

ma opresc cand cursa ajunge la 0.7 (-3dB) din val calculata. Nu e numai functie de constanta elastica ci si spirele aflate in campul magnetic (BL). Sharky

Concret, cum calculezi valoarea asta şi ce reprezintă ?... şi ce e "constanta elastică" ? VeGaP.S. Cîteodată, limbajul e o piedică în calea comunicării.
Link spre comentariu

Sa fie fara suparare, dar orice elev stie de la scoala ce e aia constanta elastica a unui resort. k=F/L F- forta, L-alungirea.Cmms =1/kConcret nu stiu daca merita sa masori constanta, mai ales ca o poti afla din parametrii TS. Poti sa o scoti din ecuatii dar mai bine folosesti un soft capabil de acelasi lucru, gen bassbox.F=BL*I.X=F*Cmms=BL*Cmms*I=BL*Cmms*U/RU-tensiunea, fiind continua se poate masura cu orice voltmetru amarat.R-rezistenta bobineiASta e cursa teoretica. Se compara cu cea masurata si cand sunt diferite ai ajuns la limite.

Link spre comentariu
Vizitator VeGaATS

Sharky,Nici o supărare... cît trăim învăţăm...Ce e Cmms ?Dacă e vorba de Cms atunci e complianţa mecanică sau elasticitate, aia care se exprimă în metri/Newton.Formula aia calculează deplasarea membranei pentru o anumită valoare a tensiunii pe bobină...Dar problema rămîne aceeaşi, cum măsori Xmax ca să-l compari cu ce calculează BassBox sau formula respectivă?Ce vreau să spun...Xmax e distanţa cu care se deplasează membrana (măsurată într-o singură direcţie) fără ca bobina să iasă din cîmpul magnetic din întrefier (excepţie fac unele motoare, cum e SD şi SD-1 patentate de Scan-Speak la care cîmpul magnetic e perfect simetric şi e extins un pic mai mult decît înălţimea întrefierului). Elasticitatea sistemului mobil rămîne aceeaşi (constantă) chiar dacă împingi membrana dincolo de Xmax. Odată ce ai trecut de Xmax BL scade dar nu ai cum să ştii cînd decît dacă observi raportul dintre tensiunea aplicată bobinei şi poziţia membranei măsurată faţă de poziţia de repaus.Corectează-mă dacă am greşit...VeGa

Link spre comentariu

Treaba cu cms asa e. :rolleyes: Nu ma ocup zilnic cu mesteritul difurilor asa ca am mai uitat notatiile.Iei cursa care o deduci din formula de mai sus.Aplici tensiunea si vezi daca deplasarea e intocmai formulei.Daca nu e atunci ai iesit din zona liniara.Nu conteaza ca e din cauza bobinei care iese din campul magnetic sau a suspensiei, sau a unor pitici care umbla pe difuzor.In formula evident aplici valorile BL si cms care le are diful in pozitia de echilibru.

Link spre comentariu

eu cu folie de Al prinsa de membrana si o sarmulita am masurat cursareglam la o anumita distanta si cand se inchidea circuitul cursa depaseste pragul.

Cand sarma atinge folia de Al circuitul se inchide.De aici faci ce vrei: generezi o intrerupere la un uC, setezi un bistabil.
Link spre comentariu
Vizitator VeGaATS

OK Sharky,I gave up.O să îi comunic lui Vance, (ştii... Vance Dickason, ăla care a scris "The Loudspeaker Design Cookbook", vîndută în peste 100000 de exemplare şi tradusă în 7 limbi) că în România e cineva care a reuşit să măsoare Xmax-ul fără să demonteze difuzorul folosindu-se doar de o foiţă de aluminiu şi o sîrmuliţă. Cred că o să fie extrem de interesat, mai ales că nici el şi nici Ray Alden în "Advanced Speaker Design" nu suflă o vorbă despre cum se măsoară Xmax în regim de amator.VeGa

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări