Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema amplificator cu colectoru tranzistori la masa

Postări Recomandate

• Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Daca sint tranzistorii foarte bine imperecheati pe structuri, si daca si reusim sa imperechem si finalii PNP su NPN, amplificatorul poate functiona cu distorsiuni minime chiar si in clasa B, cu ceva modificari.Un *artificiu* de gen, l-am facut eu la versiunea 2 a modulelor.La peste 60-65 grade, amlificatorul trece din clasa AB in B, cu bias f f mic aproape de zero.Randamentul creste semnificativ, distorsiunile la 20Khz fiind insesizabile.Stiu, iar vor tipa unii cum ca pe osciloscop NU vezi distorsiuni mai mici de x%, insa input output comparatorul de precizie, isi face pe deplin datoria, si diferentele se vad chiar si pe osciloscop, spre mirarea multora.

Link spre comentariu

Distorsiunile de cross se vad destul de bine pe osciloscop.Totul sta in modul in care reglezi aparatul. Nu merge doar cu autoset.Evident e usor cu osciloscop cu doua baze de timp.Nu vad ce rost are discutia despre bias intr-un amplif in care biasul se regleaza doar la prefinali si nu depaseste 100mA nici in cele mai urate cazuri.Aici merita sa impingi ceva bias in plus. RAdiator este de unde, iar sa ai driverii in clasa A in orice punct de functionare e un avantaj.Evident nu e o regula, cine vrea eficienta ajunge sa ii regleze si la 10mA.

Link spre comentariu

Imi pare bine ca discutia s-a incins, poate un moderator va decide sa deschida un topic separat despre polarizarea etajului final caci ,suntem toti de acord , este o tema fundamentala. Dar, deocamdata, ( poate nu mai intervin azi ) va doresc "La multi ani!" si multe succese audiofile - in cel mai proriu sens al cuvantului - iubitor de audio.

Link spre comentariu

Esti liber sa postezi ce filmulet vrei tu atata timp cat orgoliul te lasa sa faci asta.Pana cand te hotarasti nu ne mai tot "ameninta". Esti inafara subiectului si zau daca intereseaza pe cineva.Curatenie, in curand.Se va deschide un topic separat daca va decide cineva ca merita sa se discute despre Vbe.Sfaturi de genul : regleaza la Ube 550mV sau pui osciloscopul la 20kHz si urmaresti sinusoida s-au tot dat cu duiumul, nu vad ce rost are sa mai deschidem un topic nou daca nu se discuta ceva cu adevarat nou. Puterea disipata la un curent de x mA este banal de calculat.Daca vreti curentul de repaus sa scada cu temperatura (supracompensare termica), ajunge sa puneti o rezistenta prag+ ntc(peste BC)/ptc (peste BE) in rezistentele care polarizeaza tranzistorul din dioda multiplicata.Sau daca folositi diode in loc de tranzistor + rezistente, mai puneti niste diode in plus si adaptati divizorul rezistiv in consecinta.Idei sunt multe.

Link spre comentariu
Vizitator gblss

Poti incepe proiectul tau cautand schema de la behringer europower ep1500 ...este exact cea ce cauti tu, tranzistorii sunt dispusi cu colectorul la radiator (masa ). Daca nu ma insel ,cred ca am eu schema de la ep1500-ep2000.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări