Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema amplificator cu colectoru tranzistori la masa

Postări Recomandate

@zal Valoarea de 0,22Ω sau de cat o fi nu are nicio legatura cu limitarea de curent/protectia la scurt. Folosirea acelor rezistente este , ca sa zic asa, un bonus si reteaua de limitare se calculeaza dupa ele , NU invers. Ca daca le-am pune doar pentru limitarea de curent - ca la surse - am calcula simplu Re = 0,65V/Imax unde 0,65V este Ube tranzistorului din protectie si Imax curentul la care vrem sa limitam - ar rezulta valori de , sa zicem , 0,65V/10A = 0,065Ω! Ai vazut multe scheme cu valori de astea ?Si, apropo, Cordell are si el voie sa greseasca, ca doar e om . Eu l-am citat in sprijinul teoriei mele . Astept alte citate sau alte argumente IMPOTRIVA ei.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

.......... se alimenteaza tranzisotri prin Emitor si Coletoru este dat la masa. asa evit sa pun porcaria aia de izolatie.

Poate gresesc, posibil sa-mi scape la repezeala ceva , dar omul face o greseala esentiala din start. De izolatia tranzistorului final oricum nu se scapa. Daca radiatorul sa presupunem ca este dat la masa atunci colectorul cand atinge radiatorul va transfera puterea direct catre radiator (masa), ocolind sarcina de 8ohm (sa zicem). Sa nu uitam ca iesirea prin colector ajunge la valori ale tensiunii(valori ale potentialului) diferite fata de potentialul la care se afla masa intre cele doua puncte de potential diferit dezvoltandu-se o tensiune. Cum acolo impedanta este aproape de zero rezulta....BOOM !
Link spre comentariu

@Zal iarta-ma dar gresesti, la bipolari rezistentele alea de putere in emitor sunt foarte importante, si impreuna cu un bias corect reglat inbunatatesc mult performantele etajului final respectiv ( si nu ma refer doar la stabilitatea termica ), trebuie inteles motivul pentru care se recomanda acei 26mV pe rezistenta de putere, a carei valoare efectiva in Ohm chiar nu prea conteaza, fiecare o alege dupa cum crede ca este mai bine pentru cazul sau, acei 26mV nu sunt luati intamplator ci reprezinta valoarea parametrului denumit Thermal Voltage, daca vei intelege rolul sau, vei intelege si de ce rezistentele sunt importante si trebuiesc folosite. Asta pe langa faptul ca la mai multe perechi de finali ajuta si la o oaresce egalizare a curentului prin ei.

@mitidj2008 imi cer scuze pentru offtopik. :jytuiyu

Link spre comentariu

Remus n-am mai vazut nicio schema QSC pana acum dar dupa ce vazui schema ta imi amintii ca de fapt asa ceva am vazut la Behringer A500. Mare porcarie schema asta.... Eu ma luasem dupa schema pusa mai sus de cineva cu iesirea prin colector dar fara ca acesta sa dea la masa si fara condensatoare pe iesire. Imi cer scuze ca am confundat schemele.

Link spre comentariu

La schemele QSC, unde colectorul este dat la masa, aceasta idee este folosita pentru inlaturarea foliei de mica, implicit la minimalizarea rezistentei termice capsula-radiator, deci transfer maxim de caldura intre capsula si radiator.Acest aspect are un inconvenient esential si anume, iesirea catre difuzor(oare) se face prin condensatorii electrolitici de filtraj, respectiv acestia trebuie sa fie de capacitate cit mai mare, pentru a nu atenua frecventele foarte joase, si de calitate cit mai buna, deoarece curentii prin ei, nu sint deloc neglijabili.In general acestia trebuiesc schimbati dupa durata medie de utilizare, un forum de afara abunda cu probleme de gen la amplificatoare QSC cu probleme la electrolitici.Acestia ar mai trebui sa aibe in paralel si ceva nepolarizati minim citiva microfarazi, care sa ajute la frecventele inalte superioare, se stie ca electroliticii aduc usoare atenuari la frecvente inalte.Daca se vrea transfer termic maxim, se pot adopta 2 solutii pe care le-am vazut in multe amplificatoare PROFI, si anume:Tranzistori cu colectoarele la OUT, radiator comun ce reprezinta si iesirea, evident izolat de carcasa, sau tranzistoarele clasice cu colectoarele la alimentari, radiatoare izolate fata de carcasa, cum este seria XPA de la Ecler, sau chiar unele CREST-uri cele in carcasa 4U.

Link spre comentariu

Alt inconvenient e imunitatea scazuta la zgomotele de pe alimentare.In schimb un avantaj pt oamenii lenesi e ca nu ai nevoie de protectie la DC. Evident ca e un avantaj pentru oamenii lenesi si un dezavantaj pentru cei harnici. O protectie dedicata face mult mai multe.Totodata aceasta configuratie duce la niste radiatoare reci la mersul in gol. Prefinalii sunt cei care trebuie polarizati, iar prin acestia circula un curent mic comparativ cu un etaj final polarizat optim dupa unele teorii.Pana la urma acele scheme sunt simplu de facut, depanat si pus in practica.Eu as recomanda acest gen de schema incepatorilor care vor ceva de facut scandal, simplu de construit, eficient si protejat impotriva unor evenimente neplacute.Scheme mai lucrate, chiar si din categoria celor abordabile gen leach, sava, leco :), etc chiar daca prezinta unele avantaje, sunt greu de adus la adevaratele performante de catre un incepator.

Link spre comentariu

Orice schema de amplificator audio cu etaj final Sziklai poate fi transformata intr-o schema care sa functioneze cu colectorii la masa , pe acelasi principiu cu QSC . Smecheria este in configurarea sursei , punctul comun al sursei ( in varianta clasica - masa ) va fi iesirea , iar iesirea ( clasica ) va fi masa .Hai ca nu e greu :) .Daca a putut Patrick H. Quilter de la QSC e clar , puteti si voi :) .Sharky , principiul nu are niciun dezavantaj , indiferent daca se realizeaza cuplajul cu sarcina in DC sau AC . QSC are scheme perfect functionale in ambele variante !

Link spre comentariu

@zal. OK, sa zicem ca aceasta frantura de schema ar fi un exemplu; mi-am recunoscut ignoranta in colectii de scheme si poate ca ma lumineaza cineva despre acest celebru amplificator ( eventual cu o schema intreaga ) . Totusi, si pe aceasta bucata de schema se ridica semne de intrebare - sunt deschisi finalii in repaos ? Cu pixul scrie 25ma dar scrie si 1V intre baze . Nu am gasit caracteristicile pentru MJ15003/4 dar la MJL4281A/4302A la care am gasit avem 10mA la peste 0,55 V . In sfarsit, poate ca asta e un amanunt si poate ( probabil ) aceasta schema chiar functioneaza dar aceasta ar putea fi exceptia care confirma regula .Si inca ceva, nu am spus ca o schema fara acele rezistente NU functioneaza !

Link spre comentariu

Schema aia era la îndemînă, n-am stat să caut prin toată arhiva, iar afirmaţia era retorică. Cam aşa se reglează un amplif făcut bine (nu 150mA... ca-n exemplul acela), eu nu construiesc ceva în care să se încingă vreo piesă, nu e un moft, doar dimensionare corectă. .............Văd că teoriile despre rez de emitor s-au modificat o dată cu anii. Ca şi despre alte treburi..............Şi o schemă ptr distracţie.

Link spre comentariu

Vad ca nu vezi bine nicio teorie care este diferita de aberatia preistorica cum ca UBE trebuie sa fie 550 mV si atat. Fara temperatura precizata etc . Nu ca nu poate fi OK aceasta tensiune, dar este o metoda imprecisa, are prea multe variabile iar UBE este doar una dintre ele . De fapt aici e buba acestei teorii ! E mai interesanta teoria cu 26 mV intre sarcina si emitorul tranzistorului de putere bipolar, parerea mea . Teoria asta e formulata de insusi Bob Cordell, nu un analfabet oarecare de pe DIYAUDIO sau de pe ELFORUM .In definitiv , fiecare face cum doreste , ca de aia e forum de dezbateri . Cu o singura conditie : sa fie prezentate intotdeauna argumente fara dubiu . Ii las pe useri sa hotarasca cine merita incredere in privinta reglarii optime a curentului de repaus : Bob Cordell sau un altul :) . Stiti voi .Nu e prea complicat , puteti proba pe amplifactorul Dvoasra de acasa si va lamuriti definitiv !

Link spre comentariu

teoria cu 26 mV ... e formulata de insusi Bob Cordell...

De fapt Barney Oliver. Si confirmata de Cordell, Marshall Leach si multi altii. Buba e ca nici cei 26mV nu sunt o constanta, ci depind de temperatura momentana a jonctiunilor (kT/q). Si mai intervine si REE'. Una peste alta, numai necazuri.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări