Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema amplificator cu colectoru tranzistori la masa


Postări Recomandate

Salutare. avand in vedere ce mi sa intamplat saptamana trecuta cu acel Crest, ma-m gandit sa ii fac un PCB dupa o schema comuna clasa AB.Dar as dori sa fac chestia ca la QSC. in care se alimenteaza tranzisotri prin Emitor si Coletoru este dat la masa. asa evit sa pun porcaria aia de izolatie.Intrebare mea este. pot transofrma o comuna scheda ma amplificator in care alimentare e pe colector?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Pai , atunci, sau implementezi un operational cu tranzistoare - ceea ce dupa mine e o mare prostie , sau concepi o schema de la zero folosind ideile de configurare ale finalului de la QSC. Si , din pacate, exista si probleme care nu au ( inca ) solutie.

Link spre comentariu

Da la asta ma gandesm si eu. dar QSC foloseste operazionale la atac si nu prea imi place. vreau cu tranzistori normal.

Un AO modern e superior din toate punctele de vedere, inclusiv pret. Evident ca de la un AO pana la un amplif final e cale lunga, dar in cazul unui esec nu integratul e de vina, ci constructorul.
Link spre comentariu

Ai drepate cu protectiile - rezistentele de emitor nu sunt folosite in acest scop. Dar eliminarea lor, desi aparent posibila, duce la inrautatirea compensarii termice. Rolul lor este de a introduce o mica reactie negativa de cc in "bucla " superdiodei care sa compenseze imperfecta functionare a acesteia. In schema QSC ele nu exista pentru ca bucla de stabilizare termica se inchide pe MJE-uri care AU rezistente in emitor. Probabil ca intr-o simulare amplificatorul functioneaza si fara ele dar practic eu nu as recomanda nimanui sa le scoata.

Link spre comentariu

Ca se face vorbire de FFT , Cordell zice :"The quiescent bias current Iq in a class AB output stage plays an important role in controllingcrossover distortion. This is especially true for BJT output stages where there existsan optimum value of bias. In theory, this optimum bias places 26 mV across each of theoutput transistor emitter resistors." Bob Cordell - Audio Amplifierssi ca eu faceam vorbire de stabilitate termica , tot Cordell, intr-un "interviu " in DIY Audio Forum in 2007."Hi Charles,This assertion is quite wrong. You need to plug in the numbers and do the math. Many amps don't use RE smaller than 0.22 ohms, and most of those few that do use a lower RE operate the transistors at lower voltages. Moreover, many amps built over those years have used 200-Watt TO3 devices that can achieve a lower thermal resistance from case to heat sink than TO-247 devices.Take the Leach amp you cut your teeth on. IIRC, it used 0.33 RE with 85V rails and 200W TO3 devices. They probably had a thermal resistance from junction to heat sink of about 0.8 C/W. Net gm was about 1.5 S at optimal Class-AB bias with RE = 0.33.Beta = 85V * 0.0022V/C *1.5S * 0.8C/W = 0.22This is a very comfortable value.A 100W amplifier with 50V rails and using quite small 0.1 ohm resistors with T0-3 output devices biased at 150 mA and having a net gm of 3 S would have a Beta of:Beta = 50V * 0.0022V/C * 3S * 0.8C/W = 0.26This is also a comfortable value.Cheers,Bob"Deci , si dupa opinia lui Cordell , rezistentele sunt necesare. Self , la randul lui ( nu mai citez ) vorbeste nu despre curentul de bias ci de tensiunea de bias la bornele rezistentelor din emitor.

Link spre comentariu

Fiecare cu teoriile lui, mai multe sau mai puţine.Oricum, la prima aserţiune ce valoare au rez pe care e musai să cadă 26mV? Înţeleg de acolo că orice facem nu putem să scăpăm de valori în jurul a 0,22 Ohmi. O valoare foarte ''potrivită'' ptr orice limitare sau protecţie, de aia acţionează după ce se ard trz finali. :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări