Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Restaurare Selena B 211


tavi 84

Postări Recomandate

Am luat de la targul local de vechituri,cu 25 de lei acest radio.Vanzatorul sustinea ca merge,insa nu avea cordonul de alimentare.Acum imi pare rau ca l-am vandut pe cel care-l aveam de la un Selena B216,dar nu e o problema capitala.Din punctul meu de vedere,pretul merita achizitia,chiar si numai pentru a recupera Cv-ul cu 3 sectiuni si bara de ferita de tip lung.Insa pare suficient de intreg si sunt decis sa-l repar si folosesc.La o prima examinare,pe langa butoanele lipsa si carcasa intr-o stare proasta,se pare ca a fost reparat "ghiolbaneste".Lipseste antena telescopica,un montant,carcasa de aluminiu de la blocul FM(bobinele par neatinse,poate nu a fost tras in banda),sunt lipite niste fire pe la el(antena?) si unii condensatori placheta au fost inlocuiti cu unii romanesti de 47 nF.Cel mai enervant e ca s-a umblat la toate transformatoarele FI AM :91 De asemenea unele suruburi M2 au fost inlocuite cu altele de tip romanesc(sa inteleg ca a scos ce avea nevoie din el?)si e crapata si roata dintata de plastic de la rotactor.In privinta acordarii bobinelor FI,acum ca sunt toate deranjate,ma gandesc sa intercalez in lantul FI placuta pe care am recuperat-o prin decuparea filtrului de tip concentrat cu cinci celule de la acel Selena B216,si sa reacord pe maxim de semnal bobinele de pe placa,una cate una.Daca ambele au FI de 465 kHz plus minus 2 kHz,ar trebui sa mearga,nu?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 94
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • dacos

    19

  • tavi 84

    9

  • Vasyl

    8

  • +_Florin_+

    7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Ar fi trebuit sa fac o examinare mai atenta inainte de a porni acest topic,insa m-a luat "valul".Din pacate amploarea distrugerilor era mai mare decat credeam.Afirmatia vanzatorului ca ar merge era mincinoasa,probabil de aia lipsea cablul de alimentare.Din ce imi dau seama,a existat o tentativa de reparare,care a esuat.Stabilizatorul scotea la iesire intreaga tensiunea de alimentare(circa 20 volti).La masurarea EC a celor 3 tranzistoare de putere demontate(din stabilizator si etajul audio),cu multimetrul pe functia dioda,am obtinut 50 ohmi in gol,si 1,2 kohmi cu baza legata la emitor si minusul la colector,deci daca nu fac o eroare de interpretare,sunt partial strapunse toate trei.La dezlipirea,chiar si cu grija a unor piese,am constatat ca traseele se exfoliaza foarte usor,pur si simplu nu se poate dezlipi nimic fara desprinderea placatului.Cablaj imprimat mai prost n-am vazut :speriat Asa ca am renuntat la ideea de a-l repara si l-am facut bucati :sparge: Daca unii sustineau pe aici ca B211 e mai bine facut decat B216,acum ca am vazut cum sunt facute amandoua,mie Selena B216 mi se pare mai evoluat.Astfel,in AM are un RAA amplificat aplicat pe trei tranzistoare(B211 are doar unul simplu cu detectie cu dublarea tensiunii aplicat doar pe doua tranzistoare),un difuzor cu suprafata mai mare,magnet mai puternic,si mai ales mai elastic(cel de la B211 e foarte rigid),iar bobinele preamplificatorului RF si ale oscilatorului pe UL si pe UM de pe placile rotactorului sunt cu lita RF.Singura surpriza placuta e ca butonul pentru aprinderea becurilor fiind de tipul fara retinere,cele doua becuri de 2,5 volti 0,068 amperi sunt bune,fiind putin folosite.

Link spre comentariu

Afirmatia vanzatorului ca ar merge era mincinoasa,probabil de aia lipsea cablul de alimentare..................................................................................................La dezlipirea,chiar si cu grija a unor piese,am constatat ca traseele se exfoliaza foarte usor,pur si simplu nu se poate dezlipi nimic fara desprinderea placatului.Cablaj imprimat mai prost n-am vazut :speriat Asa ca am renuntat la ideea de a-l repara si l-am facut bucati

La banii aia,nici nu se pune problema sa fie functional decat cu foarte mult noroc,sau sa-l cumperi de la careva care nu stie ce vinde...Orice interventie doar cu pistolul de lipit duce la exfolierea cablajului,daca nu se foloseste o pompa de fludor,si chiar si asa,la a doua interventie tot se exfoliaza,asta e cablajul sovietic,si nu doar din selena.B211.Cat despre facutul bucati,nu numai ca nu ai castigat mare lucru,dar ai pierdut si ce-ai avut.Eu tot timpul le pastrez cu capacul pus,chiar daca nu am chef pe moment sa le repar,interventia necesitand mult timp...le pastrez intregi in speranta ca imi va veni cheful(lucru care se intampla frecvent)sau il am gramada in caseta,in cazul cand am nevoie pt donatii la alt aparat.Facand bucati o trasnaie din asta de aparat,nu ai ce recupera,si toate maruntisurile ajung in final sa se piarda si sa nu mai poti folosi din el nici cat se putea folosi in varianta de 25 lei completa :rade:
Link spre comentariu

Sunt ceva mai organizat decat multi electronisti,astfel ca am stocat piesele din el separat.Oricum,am nevoie de Cv-ul cu trei sectiuni si antena de ferita lunga pentru niste constructii experimentale,dupa cum am mai mentionat ceva in primul mesaj.Mai interesant,blocul FM,care fusese umblat la el(se cunostea dupa vopseaua alba desprinsa de pe cele 4 suruburi de prindere M2 ale placutei de cablaj imprimat)are bobinele originale intacte(vopseaua rosie de blocare spire e nemiscata)cu numai 5 spire si miezuri de alama(cele doua de pe frecventa receptionata).Cum Cv-ul are numai 16 pF,nu cumva e un bloc pe standardul CCIR?

Link spre comentariu

Nu cred ca este pentru standardul CCIR, sectiunile condensatoarelor variabile pentru ultrascurte au 2.2 ... 16pF si la Selena B216 cu norma OIRT, iar bobinele sunt destul de marisoare ca diametru, de aceea au numai 5 spire. Oricum, foarte reusit modelul B216 ca performante (poate cel mai reusit), am un exemplar impecabil estetic si functional, era sigilat cand l-am luat in vara de la cineva care vroia sa-l arunce. (precizez ca nu este de vanzare sub nici o forma :rade: ) Singura hiba ar fi calitatea metalului din care sunt facute contactele rotactorului, oxideaza repede si mai creeaza probleme.

Link spre comentariu

Sigiliul consta cumva dintr-un fel de plastilina verde peste surubul din coltul stanga jos al capacului spate?

Da, exact asa era sigiliul, acea plastelina avea imprimata si un fel de "stampila" in relief.
Link spre comentariu

Singura hiba ar fi calitatea metalului din care sunt facute contactele rotactorului, oxideaza repede si mai creeaza probleme.

Dupa curatire dati contactele cu ulei de parafina sau ulei special pentru contacte. Nu se poate aplica la contacte ce trebuie sa întrerupa curenti mari.
Link spre comentariu

Cu ce beculete de scala il folositi?Am observat ca alimentand de la retea radioul acesta,brumul creste in difuzor atat cand beculetele sunt alimentate de la tensiunea stabilizata cu acea rezistenta serie,cat si cand sunt alimentate de la infasurarea transformatorului de retea(pe pozitia cealalta a comutatorului pentru becuri),din cauza ca traseul de alimentare a lor se inchide prin sasiu,la fel ca masa audio.

Link spre comentariu

Sunt beculetele originale, 2.6V/0.068A. Eu il folosesc de regula alimentat la baterii pentru ca receptia in acest mod este "curata" ca pe vremuri, fara paraziti. Dar m-ati facut curios in ce priveste acel brum si l-am alimentat acum la retea cu beculetele aprinse. Intr-adevar se aude un usor brum, in conditiile in care tin urechea foarte apropiata de difuzor, deci nu este ceva sesizabil in cazul unei auditii normale cu aparatul pe masa.Incercati sa schimbati punctul de masa al beculetelor astfel incat curentul sa nu mai treaca prin sasiu, eu as lipi masa chiar pe minusul ultimului electrolitic de filtraj din blocul de alimentare. La aparatul meu masa beculetului este lipita pe regleta metalica de sub rotactor.Mai rau ma supara acele contacte de la rotactor care oxideaza dupa o perioada, o sa incerc si metoda lubrifierii, asa cum spunea domnul @franzm.

Link spre comentariu

Becurile originale ,daca nu gresesc ,sunt la 2,5 volti si 0,068 A(68 ma).Brumul nu ar trebui sa se auda cu becurile alimentate .Verificati(inlocuiti) cndensatorii electrolitici de filtrare.Eu am inlocuit becurile originale cu altele tot de 2,5 volti,dar de curent mai mare si a trebui sa schimb si rezistenta inseriata cu ele.

post-49814-139829732901_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am facut o "autopsie" a tranzistorului tip P213B defect si am constatat ca in interiorul capsulei,pasta siliconica era complet transformata intr-un praf alb.Jonctiunea,cu aspect circular,era lipita de placa de la baza capsulei,ce era din cupru destul de gros,pe o portiune ridicata usor peste nivelul acesteia.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

La Selena B216 am si eu brumul respectiv. Am inlocuit cablul de alimentare cu unul coaxial. Cu ocazia asta s-a redus mult brumul. Oricum, il folosesc doar pe baterii. Consuma destul de putin.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Domnule Augustin87r a-ti mai incercat tragerea in banda CCIR la aparatul Selena B216?Vad ca a-ti intrebat si pe un site din UK in legatura cu aceasta posibilitate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări